Vágólapra másolva!
A szerdai drámai események nyomán jelentős nyugtalanság tapasztalható a futballvilágban. Sokak szerint egyáltalán nem biztos, hogy Joseph Blatter elnök többséget szerez a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség pénteki tisztújító közgyűlésén. Közben a svájci sportvezető minden csütörtöki programját lemondta, csak a zürichi kongresszus 17 órára kiírt megnyitóján jelenik majd meg a nyilvánosság előtt.

Sepp Blatter az ötödik ciklusára készül, egyedüli kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg. A választásra a tervek szerint pénteken kerül sor Zürichben. A különböző kontinentális szövetségekben csütörtökön lázas munka folyik, a konföderációk a történtek fényében próbálják kialakítani álláspontjukat péntekre.

Az európai szövetség (UEFA) szerdán arra szólított fel, hogy halasszák el a kongresszust, és a választást csak fél év múlva tartsák meg. Az UEFA - amelynek 53 tagországi képviselője a tervek szerint csütörtökön kora délután egyeztet - a bojkottól sem riadna vissza, ezzel együtt közölte: al-Husszeint támogatja. A FIFA szabályai szerint ugyanakkor az európai tagok nélkül is lebonyolítható lenne a közgyűlés.

Egyébként mindenben együttműködik

Blatter a korábbi tervek szerint csütörtökön több helyen is megjelent volna, ezeket a programjait azonban lemondta. Szerdán sem jelent meg a nyilvánosság előtt, csak egy közleményben üdvözölte az amerikai és svájci hatóságok nyomozását, egyúttal hangsúlyozta, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. A választás esetleges elhalasztásáról azonban nem nyilatkozott.

A korrupcióval gyanúsítottak Forrás: AFP/Dsk

A FIFA szponzorai is reagáltak az eseményekre, a Visa, a világ legnagyobb bankkártya-szolgáltatója például "gyors és azonnali" intézkedéseket sürget, máskülönben "átértékeli" támogatási stratégiáját. A dél-koreai autógyártó, a Hyundai is közleményben tudatta, hogy "pontosan követi a kialakult helyzetet". A New York Times csütörtökön azt írta: "A FIFA mindig is azt akarta, hogy Amerikát jobban érdekelje a futball. Nos, most ezt elérték".

Blatter már tárgyalna

Joseph Blatter elnök csütörtökön összehívta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hat konföderációjának vezetőjét. A szervezet sürgősségi bizottsága a legritkább esetben ülésezik, ráadásul két konföderáció eredeti delegáltja nem lehetett ott az ülésen, ugyanis az Észak- és Közép-Amerikát tömörítő CONCACAF kajmán-szigeteki elnöke, Jeffrey Webb, illetve a dél-amerikai szövetség elsőszámú vezetője, az uruguayi Eugenio Figueredo is a szerdán letartóztatott hét FIFA-tisztviselő között van. Delia Fischer, a FIFA szóvivője azt közölte, hogy Blatter "a kialakult helyzetről tárgyalt" a jelenlévőkkel. Az afrikai szövetség eközben egy közleményt adott ki, melyben továbbra is ellenzi a péntekre tervezett elnökválasztás elhalasztását a FIFA csütörtökön kezdődő tisztújító kongresszusán, egyúttal támogatásáról biztosította az ötödik ciklusáért induló Blattert. Nem sokkal később az ázsiai szövetség is hasonló közleményt adott ki.