Vágólapra másolva!
A svájci rendőrség korrupciós vádak miatt letartóztatta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség több tisztségviselőjét.

A nemzetközi szövetség tagjai az elnökválasztással egybekötött FIFA-kongresszusra érkeztek, amikor a svájci rendőrség szerda reggel közülük többet is őrizetbe vett.

A civilruhás rendőrök az ötcsillagos zürichi Baur au Lac luxusszállodában a recepción elkérték több szállodai szoba kulcsát, majd felmentek az emeletre, és elvezették a gyanúsítottakat.

A letartóztatásokat az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma rendelte el, a vád: csalás, zsarolás és pénzmosás.

Sepp Blatter FIFA-elnök nincs a letartóztatott vezetők között. A CNN azt írja, a mostani rendőri akciót hároméves FBI-nyomozás előzte meg.

A letartóztatottak között van Jeffrey Webb, az Észak- és Közép-Amerikai szövetség elnöke, valamint elődje, Jack Warner. Webb a FIFA végrehajtó bizottságának alelnöke, akárcsak az uruguayi Eugenio Figueredo, akit szintén lekapcsolatak. A többiek: Eduardo Li, a Costa Rica-i szövetség elnöke, Rafael Esquivel, a venezuelai szövetség elnöke, José Maria Marin, a brazil szövetség korábbi vezetője, valamint Nicolás Leoz, aki 27 éven keresztül volt a dél-amerikai szövetség első embere.

A pénteki FIFA-elnökválasztáson az ötödik ciklusára készülő Blatter egyetlen kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg lesz.

Kérdés, hatással lesz-e a történtek az elnökválasztásra

Ha a szerdai kihallgatáson a nap folyamán megnevezendő gyanúsítottak beleegyeznek a kiadatásba, azonnal átadhatják őket az amerikai hatóságoknak. Ellenkező esetben kiadatási kérvényre lesz szükség.

A FIFA-t már évek óta támadják a korrupció miatt, korábban a 2018-as és a 2022-es focivébével - előbbit Oroszország, utóbbit Katar rendezi - kapcsolatban is kirobbantak olyan ügyek, amelyek rossz színben tüntették fel a szövetséget.

A FIFA szóvívője, Walter de Gregorio azt mondta, nincs szó arról, hogy újra szavaznának a 2018-as és 2022-es vb-helyszínekkel kapcsolatban.

A svájci ügyészség is beszállt a buliba

Közben a svájci ügyészség büntetőeljárást indított a két világbajnokság odaítélése kapcsán. A hatóság szerdai tájékoztatása szerint elektronikus adatokat és dokumentumokat foglaltak le a FIFA zürichi főhadiszállásán. Az illetékesek közölték, hogy a hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával indított nyomozás nem konkrét személyek ellen zajlik.

Korábban több svájci pénzintézetet arra utasítottak, hogy gyűjtse össze a vonatkozó banki bizonylatokat. A hatóságok szerint a vb-helyszínek ügyében indult vizsgálat nincs összefüggésben azzal, hogy reggel a FIFA hat magas beosztású tisztségviselőjét letartóztatták korrupció gyanújával.