Vágólapra másolva!
A szerdai letartóztatások ellenére a tervezett menetrend szerint kerül sor pénteken a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökválasztására - jelentette ki zürichi sajtótájékoztatóján a szervezet kommunikációs igazgatója.

Walter De Gregorio hangsúlyozta, hogy Joseph Blatter elnök és Jérome Valcke főtitkár nem érintett az ügyben, majd hozzátette, hogy a történtek nem indokolják az elnökválasztás halasztását. Mint mondta, ez fel sem merült.

A kommunikációs vezető a FIFA kongresszusra érkezett tagok szállodájában történt reggeli, hat magas beosztású tisztségviselőt érintő letartóztatással kapcsolatban azt is leszögezte, hogy a szövetség vezetőit váratlanul érte a rendőri akció, Blatter és más sem sejtett róla semmit.

Walter de Gregoriónak kellemetlen kérdésekre kellett választ adnia Forrás: EPA

Megtisztulást hozhat

De Gregorio szomorúnak, arculatrombolónak, mégis a FIFA szempontjából kedvezőnek nevezte az eseményeket, mivel azok - mint fogalmazott - megtisztulást eredményeznek a szövetségben, amely szerinte a szenvedő fél a történetben.

"Blatter természetesen nem boldog, nem perdült táncra irodájában, ám nyugodt és készül a pénteki elnökválasztásra" - mondta De Gregorio, újságírói kérdésre pedig többször is hangsúlyozta, hogy Blatter nem érintett az ügyben, így nincs miért lemondania, s amennyiben pénteken ismét megválasztják, további négy évig ő lesz majd a FIFA első embere.

Direkt mostanra időzítették az akciót

A kommunikációs igazgató a nyomozásról nem tudott részleteket elárulni. Állítása szerint a svájci ügyészséggel kapcsolatban vannak, ám egyelőre ők is csak annyit tudnak, amennyit a hivatalos szervek a nyilvánossággal is közöltek. Annyit azonban elárult, hogy az ügyészség az akciót azért időzítette a szerdai napra, mert tisztában volt vele, hogy a kongresszuson megjelennek majd az érintettek, így lényegesen egyszerűbb eljárni velük szemben.

Gyűlnek a sötét felhők a FIFA székháza fölött Forrás: EPA

A letartóztatások egy több mint 100 millió dollár értékű sikkasztási botránnyal kapcsolatos amerikai nyomozással függnek össze, a svájci ügyészség pedig ezzel párhuzamosan szerda reggel azt is bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

Ez utóbbiról De Gregorio szintén nem tudott konkrétumokkal szolgálni, egy újságírónak adott válaszában ugyanakkor határozottan jelezte, hogy jelenleg az a tény, hogy 2018-ban Oroszországban, 2022-ben pedig Katarban rendezik a világbajnokságot.