Vágólapra másolva!
Hiába vallja magát ártatlannak, és kért perújrafelvételt a nemi erőszakban bűnösnek talált, tavaly szabadult 13-szoros walesi válogatott csatár, Ched Evans, nincs olyan futballklub, amely foglalkoztatná. Ugyanettől tart a skót Jordan McGrotty, pedig a bíróság őt végül felmentette. Visszatérne, de kérdés, van-e rá esélye.

Egy ígéretes pályafutás tört majdnem derékba hamis vádak miatt, de a bíróság végül ártatlannak találta Jordan McGrottyt, a skót Partick Thistle egykori labdarúgóját. Egy 25 éves nő azt állította, hogy miután 2013 decemberében a glasgow-i Savoyban megismerkedett a játékossal, majd taxival annak lakására mentek, McGrotty ott erőszakoskodott vele.

A focista azt állította, hogy erőszakról szó sem lehetett, egyrészt azért, mert az édesanyja a szomszéd szobában aludt, másrészt a közös megegyezésen alapuló szexuális aktus egy perc után félbeszakadt, ugyanis rosszul érezte magát, ezért megkérte alkalmi partnerét, hogy menjen haza.

Jordan McGrotty Forrás: Mirror


"Azt mondtam neki, hogy majd reggel hazaviszem. De aztán úgy gondoltam, csak hívok neki egy taxit. Lement a lépcsőn, én pedig teljesen kipurcantam. De ő még beszélgetett az édesanyámmal később a konyhában, és azt mondta neki, hogy biztosan még reggel is iszonyú másnapos lesz" – mondta McGrotty.

Azt hitte, csak vicc

A 21 éves csatárt másnap délután letartóztatták, két napot töltött a rendőrségen, és bár szabadlábon védekezhetett, az eljárás 16 hónapig tartott, a klubja pedig kirúgta.

"Amikor a rendőrök bejöttek a szobámba, azt hittem, valami viccről van szó. Sokkos állapotban voltam. Egy rendőr ügyelt rám, amíg felöltöztem, bevittek az őrsre, cellába dugtak, és azt mondták, törvényes jogom, hogy egy ügyvéddel beszéljek. Sohasem volt dolgom a rendőrséggel, mondtam, hogy kérdezzenek ki, elmondom, mi történt, aztán mennék haza. Két nap után már a bíróság előtt álltam, még az ügyvédem is meglepődött, hogy bizonyítékok nélkül tárgyalásom lett" – emlékezett McGrotty.

Futballistaként folytatná

Azt állítja, tönkrement az élete, depressziós lett. "Amikor 16 hónap után ismét a bíróság előtt álltam, arra gondoltam, ezek a véletlenszerűen az életembe csöppent emberek fognak dönteni rólam. Féltem, csak ültem a semmibe meredve, és hallgattam, ahogy beszélnek rólam."

A tárgyalás során a sportoló mellett állt a családja, új barátnője, Natasha és néhány egykori csapattársa is, és együtt ünnepelték a felmentését. McGrotty azt mondta, megpróbálja folytatni labdarúgókarrierjét, de nem tudni, hogy akad-e csapat, amely a bírósági ügy után alkalmazza.

Ez furcsán hangozhat, hiszen a bíróság kimondta, hogy nem bűnös, a szexuális erőszaktevők megítélése azonban nagyon kemény Nagy-Britanniában. McGrotty ezért attól tart, hogy a felmentése ellenére esetleg ugyanúgy rajta marad a stigma, mint Ched Evansen.

A Ched Evans-ügy

A Manchester City, a Norwich City és a Sheffield United korábbi 13-szoros walesi válogatott csatárát is nemi erőszakkal vádolták, és ő is az ártatlanságát hangoztatta. Evanst azonban a bíróság bűnösnek találta, és börtönbüntetésre ítélte. Szabadulása után nem akadt csapat, amely szerződtette volna.

Evanst azzal vádolták, hogy egy Port Vale-i csapattársával, Clayton McDonalddal 2011 májusában megerőszakolt egy 19 éves, ittas lányt. A két játékos szerint hármas szeretkezés történt, amelybe a lány belegyezett, ő azonban erőszakot emlegetett, és állította, olyan részeg volt, hogy semmire sem emlékszik.

Ched Evans (jobbra), a Manchester Cityben kezdte profi pályafutását Forrás: AFP/Scanpix/Henning Bagger


Ezek után a bíróság meglepő döntést hozott, hiszen míg McDonaldot felmentette, az erőszakot azóta is tagadó Evanst öt év börtönre ítélte.

A walesi csatár a perújrafelvételben bízik

2012. augusztus 20-án a fellebbviteli bíróság elutasította Evans fellebbezését, tavaly október 17-én került szabadlábra. Azóta egy új jogászcsapattal azon dolgozik, hogy bebizonyítsa az ártatlanságát. Április 30-án újabb bizonyítékokkal megtámogatva az ítélet felülvizsgálatát kezdeményezte.

Evans azt szeretné elérni, hogy végleg rehabilitálják, és megállapítsák, hogy jogtalanul ítélték börtönre. Kiszabadulása óta ugyanis nem talált csapatot magának. A Sheffield United ugyan visszafogadta volna, de ezt megakadályozandó 165 ezren aláírtak egy petíciót, köztük olyan hírességek is, mint az olimpiai bajnok atléta, Jessica Ennis-Hill.

Hiába próbálkozik

Evanst december óta hírbe hozták a máltai Hibernians FC-vel, a harmadosztályú Oldhammel, a negyedosztályú Hartlepool Uniteddel és az ötödik ligában szereplő Grimsby Townnal. Az ellenkezés azonban minden esetben olyan mértékű volt, hogy a klubok elálltak szándékuktól.

A belfasti Queen University jogi ügyekkel foglalkozó professzora, Jack Anderson szerint Evans helyzete nagyon nehéz, mert a kriminológia úgy tartja, a szexuális bűncselekmények elkövetői a leginkább esélyesek a visszaesésre.