Vágólapra másolva!
A hétfői ítélethirdetéssel tulajdonképpen lezárult a szűk kilenc évre zajló olasz futballbotrány, a calciopoli. Az olasz legfelsőbb bíróság kedd hajnalban kiadott közleménye gyakorlatilag az összes érintettet felmentette minden vádpont alól, a teljesen értelmetlen bohózattá silányított ügy azzal vált teljessé, hogy kimondták, gyakorlatilag az összes 2006-os döntés hibás volt. A Juventus kártérítést akar.

A calciopoli néven ismert olasz futballbotrány-sorozat 2006 nyarán, nagyjából három hónap alatt lezavart vizsgálatának eredményeként a Juventust kizárták a Serie A-ból, és két bajnoki címét is elvették, miközben a többi érintett klub (Milan, Lazio, Fiorentina, Reggina) egy ejnye-bejnyével megúszta a botrányt, a minden szinten alaposan érintett Intert pedig perbe sem fogták.

Felelősök már nincsenek

A gazdaságilag, erkölcsileg és sportszakmailag is megsemmisített Juventus kilenc éve küzd az igazáért. Bár a 2006-ban összecsapott FIGC-vizsgálatot végző Stefano Palazzi 2011-ben nyilvánosságra hozta a már normális keretek között végzett nyomozás eredményét, mely szerint a Juventust hiba volt kizárni, az Inter és a Milan azonban több kizárárt érő bűnt is elkövetett, az elévülés miatt a valódi felelősöket már nem lehetett elővenni.

A brand most újra erős Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Juventus azonban hatalmas kártérítést követel az olasz szövetségtől, továbbá vissza akarja kapni a két elvett bajnoki címét, ezért polgári pert indított, és kész a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé vinni az ügyet.

Vagy mindenki bűnös, vagy mindenki ártatlan

A keddi ítéletet hozó bíróság csak a 2006-os eljárást vizsgálta, azaz azt, hogy helyesen értelmezte-e a jogszabályokat a calciopoliban ítéletet mondó nápolyi ítélőszék. A legfelsőbb bíróság végül kimondta, hogy egyetlen vizsgált bajnokság végeredménye sem csorbult, Luciano Moggit (a Juve akkori sportigazgatóját) felmentették a csalás vádja alól. Moggi (és egykori kollégája, Antonio Giraudo) ellen a bűnszövetkezet vádját nem ejtették, de az ügy elévült, és az ügyben szereplő összes játékvezetőt is felmentették, kivéve Massimo De Santist, aki vádalkut kötve 10 hónap börtönt kapott.

Ha Moggiék ellen ejtették volna a bűnszervezet vádját, a Juventus még jobb pozícióban lenne, de a klub jogászai már így is dörzsölhetik a tenyerüket. A Juve már korábban jelezte, hogy 444 millió euróra fogja perelni a szövetséget, amiből 130 milliót a klubrészvények értékvesztése, 110 milliót a Juventus brand devalválódása, 80 milliót a BL-pénzek kiesése, és 40 milliót a tévés pénzek elmaradása miatt követel.

Andrea Agnelli jelenlegi Juve-elnök Forrás: AFP/Giuseppe Cacace


Az Inter magától aligha adja vissza a scudettót

Ezenkívül természetesen kéri vissza a két elvett scudettót, amivel kapcsolatban már az olasz szövetség főtitkára a 2011-es vizsgálat után jelezte, az elévülés ellenére sportszerű volna az Intertől, ha visszaadná a Juventusnak, de a két klub viszonyát ismerve ilyesmiről szó sem lehet. A Juve sem ebben reménykedik, egyszerűen visszaperelné a két pajzsot.

Már persze ha lesz kitől, hiszen ha a torinóiak megnyerik a szövetség elleni pert, és a FIGC kénytelen lesz kifizetni a Juventusnak járó összeget, abban a szent pillanatban csődbe is megy.