Jöttment ügynököktől félnek a fociban

511785649 Barcelona's Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior (C) vies with Ajax Amsterdam's Dutch defender Joel Veltman (L) and Ajax Amsterdam's Dutch defender Ricardo van Rhijn (R) during the UEFA Champions League football match FC Barcelona vs
Barcelona's Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior (C) vies with Ajax Amsterdam's Dutch defender Joel Veltman (L) and Ajax Amsterdam's Dutch defender Ricardo van Rhijn (R) during the UEFA Champions League football match FC Barcelona vs Ajax Amsterdam at the Camp Nou stadium in Barcelona on October 21, 2014. AFP PHOTO/ LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Áprilistól új szabályozás lesz érvényes a játékosügynökökre: a korábbi licencek érvényüket vesztik, minden közvetítői tevékenység a FIFA és a nemzeti szövetségek joghatósága alá kerül.

Jelenleg csak a transzferek 25-30 százalékát kötik meg FIFA-engedéllyel rendelkező ügynökök közreműködésével, ezért jogsértés esetén a világszervezet nem képes szűrni és szankciókat alkalmazni.

Kérdés viszont, hogy mi lesz azokkal a szakemberekkel, akik eddig FIFA-licenc nélkül ugyan, de tisztességesen végezték munkájukat?

"Európa több országában nehezményezték a döntést - mondta Hrutka János játékosügynök a SportKlub Dodzsem című adásában. - Ott már van ennek egy kialakult kultúrája, és nem akarnak álügynökökkel tevékenykedni ezek után."

Bár a FIFA a tagországokra bízta a részletes szabályozást, a terv alapján elvben bárkiből lehetne játékosügynök. "Nekem még ajánlást kellett kérnem két NB I-es csapattól, majd befizettem egy nem kis összeget, hogy elmehessek vizsgázni az MLSZ-hez, ahol az összes szabályból, idegen nyelven vizsgáztam - emlékezett Hrutka. - Most ilyen kontroll nem lesz. Elég írni egy levelet az MLSZ-hez, nem kell biztosítást kötnie, és nem lehet felelősségre vonni."

Hrutkáék idehaza máris megalapították a játékosügynökök szövetségét, hogy "végre először egy olyan szabályozást dolgozzunk ki, amelyet minden fél elfogadt, és amely nyomon követhető, szankcionálható, feltételekhez kötött."

Hrutka állítása szerint nem a saját megélhetésüket féltik az ügynökök, hanem az átlátható piaci viszonyokat.