Vágólapra másolva!
Annál nagyobb meglepetés a futballban aligha történhet, mint amikor a FIFA-világranglistán 187. helyén álló Feröer-szigetek idegenben 1-0-ra legyőzi a 2004-ben Európa-bajnok, világranglista-18. görög csapatot. Hogyan képes a munka, a család és a labdarúgás frontján is helytállni a feröeriek 36 éves csapatkapitánya, Fródi Benjaminsen?

A feröeri futballista a győzelem másnapján - szemben a profi görög focistákkal - nem edzésre sietett, hanem a munkahelyén átöltözött, felvette a védősisakját, majd egy építkezésen belekezdett a melóba. Vajon sztárként kezelik-e a feröeri munkahelyén? "Nem hinném, ez a mai nap ugyanolyan, mint bármelyik más. Hétfő van, dolgozunk, ennyi."

Mint meséli, a korábbi nagy vereségek alkalmával ugratták a kollégák, de most mindenki gratulált neki a nagy sikerhez, amelyhez foghatót még sohasem értek el a feröeriek. "Mivel amatőrök vagyunk, csak a munka után tudunk tréningezni. Nagy különbség van egy amatőr és egy profi labdarúgó között" - mondja Benjaminsen, akinek három fia van, így három fronton is helyt kell állnia: otthon, a munkahelyén és a futballpályán.

"A három dolgot összeegyeztetni tulajdonképpen nem lehetséges. A legnehezebb az otthoni rész, a családom támogatása nélkül lehetetlen lenne. Ha futballozni akarsz, sokat kell edzened, és a munkádat is tökéletesen kell végrehajtani" - nyilatkozza a középpályás.

Állítja, ennél nagyobb győzelemnek soha nem volt még a részese, messze a görögök legyőzése pályafutása legnagyobb sikere, pedig már 83 alkalommal futballozott a válogatottban. Az idő ellene dolgozik, most 36 éves, így nem biztos, hogy még sokáig a csapat rendelkezésére állhat. "A selejtezők most egy ideig szünetelnek, így több időm lesz arra, hogy a családommal legyek. Meglátjuk, mi lesz jövőre."

Forrás: Facebook/Hans Erik Danielsen

A feröeri szövetség elnöke nagyot álmodik, azt szeretné, ha az 50 ezres lakosú szigetország válogatottja kijutna a 2020-as Eb-re. "Természetes, hogy nagy célokat kell kitűznünk. Hogy 2020-ban kijuthatunk-e? Nem tudom. Mindenesetre csak akkor lehet fejlődni, ha komoly tervekkel vágunk bele a dolgokba, és azért dolgozunk, hogy ezeket elérjük."

A feröeriek több biztató eredményt is elértek a sorozat elején is. A finnektől ugyan 3-1-re kikaptak, de ők szereztek vezetést, a magyar válogatott ellen pedig a meccs nagy részében mezőnyfölényben futballozva kaptak csak ki 1-0-ra.