Szobrot kapott az ismeretlen angol futballhős

Arthur Wharton, foci
A statue and portrait of late footballer Arthur Wharton are pictured at the Ghana Football Association on January 15, 2013 in Accra, Ghana. On the streets of Ghana's capital, Accra, the names of English Premier League stars fly off the tongues of football-crazed youths. But a pioneer of the sport who broke racial barriers is familiar to few. That may soon change for Arthur Wharton, an all-round athlete from the 19th century who was the first black footballer to play professionally in Britain. AFP PHOTO / CHRIS STEIN
Vágólapra másolva!
Egy hete az Angol Labdarúgó Szövetség burtoni edzőközpontjában felavatták a világ első fekete, profi játékosának, Arthur Whartonnak szobrát. A 19. század végén hét klubban is megfordult, válogatott kerettag kapus teljes szegénységben halt meg, a róla elnevezett alapítványt napjainkban világhírességek támogatják.

A történet hét éve kezdődött, amikor egy darlingtoni művész, Shaun Campbell a middlesbrough-i városházán prospektust olvasgatva rábukkant Wharton nevére.

"Nem tudtam elhinni, amit olvastam" - mesélte Campbell. "Ez a fiatalember annyi mindent elért, ráadásul itt, Darlingtonban, ahol én is élek. Mégsem hallottam róla”

Kampány Stevie Wonderrel

Beindult a láncreakció, a művész megfestette Wharton portréját, amit egy vevő meglátott, elmesélte a helyi Northern Echo riporterének, aki felkarolta az ügyet. Máris készen állt a kampány, amelynek részeként Campbell azt tervezte, hogy egy Wharton-szobrot állíttat Darlington futballpályája mellé.

Arthur Whartonból legenda lett Forrás: AFP/Chris Stein

A támogatók száma azonban egyre nőtt, a kampány országos méretűvé duzzadt. Az ügy mellé állt a világhírű zenész, Stevie Wonder, akit egy birminghami koncertje után kerestek meg. Ő javasolta, hogy hozzanak létre egy alapítványt (Arthur Wharton Foundation), amely elősegítheti a faji harmónia és egyenlőség hirdetését.

Fejfát kapott a jeltelen sír

Olyan sztárfutballisták segítettek, mint Rio Ferdinand, Andy Cole, Theo Walcott, Kieran Gibbs, Viv Anderson és George Boateng, de még az Európai Labdarúgó Szövetség is beszállt, és 17,5 ezer angol fontot adományozott - cserébe a szervezet megkapta a tervezett szobor kicsinyített mását.

2012 októberében az alapítvány jóvoltából Ghánában megrendezték az Arthur Wharton Memorial Cupot, az emléktornán a szervezet találkozott Wharton ghánai leszármazottjaival. Tavaly megkeresték Wharton jeltelen sírját az edlingtoni temetőben, és fejfát állítottak a tiszteletére. A tervek szerint még egy szobrot kap majd, amelyet a Rotherham United pályája mellett állítanak fel.

Sokoldalú sportember

Arthur Wharton 1865. október 28-án született Aranypart (az egykori Ghána) egyik városában, Jamestownban. Édesapja, Henry Wharton metodista misszionárius, édesanyja a helyi fante királyi család egyik tagja volt.

Wharton 1882-ben költözött Angliába, de a misszionáriusi elképzelését hamar feladta, és inkább a sportra koncentrált. Sokoldalú sportember volt, 1886-ban világrekordnak számító 10 másodperces idővel nyerte a 100 yardos futóbajnokságot, de indult kerékpárversenyeken, játszott a Yorkshire és a Lancashire krikettcsapataiban, de a neve néha felbukkant bemutató rögbimérkőzések jegyzőkönyvében is. Azonban Whartonra leginkább a futballban emlékeznek, ő lett ugyanis az első fekete, profi játékos. Több poszton kipróbálták, a szélsőből végül kapus lett.

Futballsztárból bányamunkás

Amatőrként a Darlington (1885-86) és a Preston North End (1886-88) csapataiban szerepelt, majd 1889-ben profi szerződést között a Rotherham Townnal (1889-1894). Ezt követően megfordult még a Sheffield United (1894-95), a Stalybridge Rovers (1895-1897, 1899-1901), az Ashton North End (1897-1899) és a Stockport County (1901-1902) együtteseiben is.

1887-ben az angol válogatottba jelöltek, de a nemzeti mezt sosem húzhatta magára. 1902-ben alkoholproblémái miatt vonult vissza, egy szénbányában kapott állást árufuvarozóként, végül teljes szegénységben halt meg 1930-ban, és egy jeltelen sírba temették el.