Dárdai Pál: magyar ember, német edző

82195891 HORIZONTAL RESTRICTIONS / EMBARGO - ONLINE CLIENTS MAY USE UP TO SIX IMAGES DURING EACH MATCH WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. NO MOBILE USE DURING THE MATCH AND FOR A FURTHER TWO HOURS AFTERWARDS IS PERMITTED WITHOUT THE AUTHORISATION OF TH
RESTRICTIONS / EMBARGO - ONLINE CLIENTS MAY USE UP TO SIX IMAGES DURING EACH MATCH WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. NO MOBILE USE DURING THE MATCH AND FOR A FURTHER TWO HOURS AFTERWARDS IS PERMITTED WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. Hertha BSC Berlin's Hungarian midfielder Pal Dardai celebrates during the German first division Bundesliga football match Hertha BSC Berlin vs Borussia Moenchengladbach in Berlin on February 28, 2009. AFP PHOTO DDP / MICHAEL KAPPELER GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott az Észak-Írország elleni vereség után menesztette Pintér Attila szövetségi kapitányt, és a következő három válogatott mérkőzésre Dárdai Pált nevezte ki. Az utolsó értékelhető nemzetközi karriert befutott magyar játékos első felnőtt edzői megbízatására készül, de a Hertha U16-os csapatával német bajnoki címet szerzett, és az egész berlini utánpótlás koordinálása alá tartozik. Magyarországon végzi a pro-tanfolyamot, bár jelenleg nincs megfelelő edzői végzettsége, Dárdai talán az egyetlen minden szempontból jó választás.

Egy héttel ezelőtt, amikor már erősen a levegőben lógott Pintér Attila menesztése, mi is megírtuk, hogy Dárdai Pál lehet az északírek elleni vereségbe belebukó Pintér utódja, sőt, az Origo már 2009-ben azt jósolta, egyszer szövetségi kapitány lesz a Hertha legendájából. Az MLSZ csütörtök délelőtt valóban menesztette Pintért, a helyére átmeneti jelleggel, a következő három mérkőzésre (Románia és Feröer-szigetek idegenben, Finnország hazai pályán) Dárdai Pált jelölte ki kapitánynak.

A pécsi származású Dárdai Pál 1997-ben a BVSC-ből szerződött a német Hertha BSC-hez, ahol két év alatt beverekedte magát a berliniek kezdőcsapatába, majd nélkülözhetetlenné vált, végül klublegenda-státuszból vonult vissza 2011-ben.

2011. május 15. az Augsburg elleni búcsúmeccs Forrás: MTI/EPA-DPA/Rainer Jensen

Magyar ember, német szakember

A 61-szeres magyar válogatott védekező középpályás tökéletesen alkalmazkodott a német labdarúgás követelményeihez, nem technikai tudásával, góljaival érte el, hogy légiósként is befogadják a Herthánál, hanem elszántságával, győzni akarásával és maximalizmusával. Dárdai a Hertha történetének legtöbb meccset játszott játékosa, igazi klubikon Berlinben, amit többek között annak is köszönhet, hogy a csúcson nemet tudott mondani a Bayern München hívására.

Dárdai 61-szeres válogatott Forrás: MTI

Dárdai visszavonulása után is a klubnál maradt, bár Magyarországon végzi a kötelező edzői tanfolyamokat, a berliniek állást kínáltak neki az utánpótlásukban. „Nem a nevemért kaptam az állást, meglesték az edzéseimet, és tetszett nekik, amit láttak. A név csak egy plusz, amivel nem szabad visszaélnem – mondta a játékos néhány hete az Indexnek.

A fenti interjúban mondja azt is, hogy még nincsenek meg a megfelelő edzői papírjai, ezért elhárított más megkeresésesek a Herthánál, mert szeretné tisztességgel végigjárni a ranglétrát, mielőtt felnőtt csapatot vállal. A magyar tanfolyamról azt mondta, teljesen mindegy, hol szerzi meg a papírokat az ember, mert a belső elszántság sokkal többet számít.

Többször előkerült a neve

Csányi Sándor már régóta kapcsolatban van Dárdaival, Nyilasi Tibor megüresedett szakmai igazgatói posztjára is a Hertha legendáját nézte ki, és a játékos tagja annak az utánpótlás megújításával foglalkozó szakmai bizottságnak, amelyet 2014 telén alapított az MLSZ. Dárdai németországi tapasztalatai jól jöttek, néhány ötletét máris használja a bizottság. „A németeket egy az egyben nem lehet másolni, de az adaptálható dolgokat felesleges halogatni – mondta az interjúban.

Ajándék Forrás: MTI/Földi Imre

Egy év késéssel, de részben teljesül Csányi Sándor ígérete: tulajdonképpen külföldi kapitánya lesz a magyar válogatottnak, hiszen bár Dárdai Pál magyar ember, futballistaként és edzőként is egy másik, a magyarnál sokkal magasabban jegyezett futballkultúrából érkezik.

Ez önmagában nem garancia a sikerre, de annyiból feltétlenül szerencsés, hogy olyan külföldi tapasztalatokkal felvértezett szakember került a válogatott élére, akit a szurkolók mellett a sajtó és a „szakma” sem fog kikezdeni. Dárdai ingyen vállalta a feladatot, de a sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Pintér sem akadékoskodott sokat a végkielégítésével. Kár, hogy elpazaroltunk csaknem egy teljes évet.

Magyar és külföldi kapitány Forrás: AFP/Michael Kappeler