Nem kell a pánik, ő mindig beragad a rajtnál

498498993 Manchester United’s Dutch manager Louis van Gaal (R) and Welsh assistant manager Ryan Giggs attend the English Premier League football match between Sunderland and Manchester United at The Stadium of Light in Sunderland, north-east England on Au
Manchester United’s Dutch manager Louis van Gaal (R) and Welsh assistant manager Ryan Giggs attend the English Premier League football match between Sunderland and Manchester United at The Stadium of Light in Sunderland, north-east England on August 24, 2014. AFP PHOTO / IAN MACNICOL RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
Vágólapra másolva!
Louis van Gaal borzasztóan rajtolt a ManUniteddel, de az a helyzet, hogy bármerre is dolgozott, mindig nehezen indult be a csapataival. A sikerek végül őt igazolták, pedig nem az eredmények érdeklik, hanem a mutatott játék. És fél Európában az ő tanítványai ülnek a kispadon.

David Moyes egy önbizalom-hiányos, klubtörténeti mélyponton lévő csapatot hagyott maga mögött az Old Traffordon. Louis van Gaal vezetésével a Manchester United már a felkészülés során megtáltosodott, a nagy rivális Liverpoolt és a Real Madridot is simán megverte a Bajnokok Kupája nevű amerikai tornán. Ám a bajnokság pocsékul indult: vereség a Swansea-tól, döntetlen a Sunderlanddel, majd jött a 4-0-s megaláztatás a harmadosztályú Milton Keynes Dons ellen, a Ligakupa második fordulójában.

Egy hasonló történetet már átélt az európai labdarúgás.

Amikor 2008-ban Pep Guardiolát kinevezték a Barcelona élére, egy, a belső feszültségektől teljesen szétesett csapatot vett át Frank Rijkaardtól. Az előszezonban mutatott teljesítmények alapján a katalánok bizakodóan vágtak neki a szezonnak, ám az katasztrofálisan kezdődött: a nyitófordulóban 1-0-ra kikaptak a Numanciától, a Copa Catalunyán 3-1-re elverte őket a Sant Andreu, és első hazai bajnokijukat sem tudták megnyerni, az 1-1 lett a Racing Santander ellen. A csapat tehát a hat megszerezhető pontból egyet kapart össze, a 15. helyen állt a bajnokságban, fülsiketítően szóltak a riasztók.

Guardiola is így kezdte

Akkor egyedül Johan Cruyff maradt higgadt. "Én nem tudom, önök melyik meccset nézték - írta az olvasóinak az El Períódicóban vezetett rovatában -, mert én az utóbbi évek egyik legjobb teljesítményt nyújtó Barcáját láttam. Igaz, hogy két meccsen csak egy gólt lőttünk, az ellenfeleknek pedig mindkét kapura lövésük bement. De ezek csak számok. Ha a játék minőségét nézzük, a Barca mindkétszer győzött. A játékosok nagyszerűen helyezkedtek, gyorsan és pontosan járatták a labdát, nagy nyomást gyakoroltak az ellenfélre. Vonják csak le nyugodtan a saját következtetéseiket, de számomra ez a szezon nagyon, hangsúlyozom, nagyon ígéretesnek tűnik.” A folytatás ismert: abban az idényben mindent megnyert a Barca, Guardiola pedig a klub történetének legeredményesebb edzője lett.

Volt, aki előre látta

Tekintettel Sir Alex Ferguson munkásságára, Manchesterben ugyanez aligha várható el Van Gaaltól, de neki is megvan a maga Cruyffja: egy holland szakíró, Michiel de Hoog egyenesen előre látta, hogy ez fog történni, mégis biztos a sikerben.

"Jó esély van rá, hogy a szezon elején a Manchester United simának tűnő meccseken veszítsen pontokat. Általában ez történik, amikor Van Gaal átvesz egy csapatot, majd megmagyarázza, hogy igazából nagyszerűek voltak, még akkor is, ha ő az egyetlen ember a stadionban, aki így gondolja. És hosszú távon igaza lesz" - írta az újságíró még augusztus elején.

Van Gaal mindig beragad a rajtnál

Van Gaal az Ajaxnál csak a harmadik évében tudta megnyerni a holland bajnokságot, az AZ Alkmaarnál ugyanez négy évig tartott. Utóbbi esetben a győztes szezont is két vereséggel kezdte, de aztán április közepéig veretlen volt a csapata, így lett végül bajnok.

Egy évvel később, 2009-ben, mikor a Bayern München edzője lett, az első három fordulóban csak két pontot gyűjtött a csapat, és még tizenegy forduló után is csak 17 pontja volt. Van Gaal hajszálra volt a kirúgástól, majd az év végére ebből a helyzetből megnyerte a bajnokságot, a Német Kupát, és bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe is.

Tíz hét, és minden rendben lesz

Akkor sem ígért csodát, mikor Manchesterbe szerződött, sőt utalt rá, hogy két és fél hónap türelmi időt kér. Az volt az egyik kikötése, hogy az érkezését követően ennyi ideig ne kelljen semmiféle marketingmeccset játszani. "Tíz hétre van szükségem, hogy összeszedjem a csapatot. Ebből a szempontból nagy szerencse, hogy nincs európai kupameccsünk. A vezetőséggel egyeztettem a barátságos meccsekkel kapcsolatban, és megállapodtunk, hogy tíz héten keresztül csak a munkára fókuszálunk. Nem bírom a felkészülési meccseket, ott nem tudom megállítani a játékot, hogy elmagyarázzam, mit szeretnék látni. A tíz hetet követően esetleg játszhatunk néhány barátságos meccset, de ez az ellenféltől is függ: olyan színvonalas csapatokkal szeretnék összecsapni, mint az amerikai felkészülési tornán" – mondta Van Gaal a bemutatása után.

Louis van Gaal edzés közben is folyamatosan instruálja a játékosait Forrás: AFP/Frederic J. Brown


Bár Van Gaalt legtöbbször arrogáns hólyagnak állítja be a sajtó – sőt nem ritkán egyes játékosai is –, a futball szempontjából sokkal inkább romantikus alkat. De Hoog szerint Van Gaal számára sokkal többet jelent a sikerhez vezető út, mint maga a siker, ő a tanulási folyamatokért rajong. Ez megmagyarázza azt is, miért ad lehetőséget örömmel a fiatal játékosoknak.

A győzelem nem cél, csak következmény

"Bizonyos szempontból nem az eredmény a fontos számomra, hanem a játék minősége. Mindig az az elsődleges célom, hogy a csapatom játékminősége javuljon. Ezt csak tanulással lehet elérni, arra pedig a fiatalok a legalkalmasabbak. A siker, a győzelem csak ennek a következménye" – olvasható Van Gaal Vízió című önéletrajzi könyvében.

Ez a felfogás az életútjából is fakad, hiszen civil foglalkozását tekintve – Guus Hiddinkhez és Rinus Michelshez hasonlóan – testnevelő tanár. Hosszú évekig tanított középiskolában, sokszor alulmotivált és/vagy érzelmileg instabil gyerekekkel dolgozott. Jó néhány problémás diákja is akadt, többen közülük a hírhedt F szektornak, az Ajax-keménymagnak is a tagjai voltak.

"A játékosok tulajdonképpen olyanok, mint a gyerekek, így aztán nagy a hasonlóság az edzők és a tanárok munkája között. A különbség tulajdonképpen csak a kitűzött célokban van. Az iskolai munka célja az oktatás és a nevelés. De én egy teljesítményorientált állat vagyok, ezért is fordultam a profi sport felé. A teljesítménynövelés szerintem nem egy szitokszó, sőt szerintem abszolút pozitív, a tanulás pedig egy élethosszig tartó folyamat" – írta magáról Van Gaal az említett önéletrajzában.

Miért fizetett ennyit Di Maríáért?

A holland edző szeret két szélsővel játszani. Az általa irányított Ajax a Finidi-Overmars párossal nyerte meg BL-t, amikor a Bayernhez került, ő szorgalmazta Robben leigazolását Ribéry mellé, most pedig nem sajnált 60 millió fontot kifizetni Angel Di Maríáért. Azért érte meg neki, mert az argentin érkezése új lehetőséget ad a játékkoncepcióban. Korábban a Bayernt is a Realtól megszerzett Robben játékával alakította át, aki ráadásul Cristiano Ronaldo és Kaká érkezése miatt létszámfelettivé is vált a spanyol klubnál, és nem is igazán tartozott Európa sztárjai közé. Van Gaal mégis meggyőzte a klubot, hogy megéri a 25 millió eurót, a Ribéry-Robben páros azóta is a bajor klub védjegye.

Van Gaal mindig a labdabirtoklása épít, ráadásul elvárja csapatától, hogy azt az ellenfél térfelén mutassa be. Ezek nem olyan alapelvek, amelyeket egyik napról a másikra meg lehetne valósítani a Unitednél, ráadásul a keret sem teljesen alkalmas rá. Ahogy azt érkezésekor szintén elmondta: szüksége van egy új szélsőre, egy középső védőre és egy középső középpályásra, valamint a meghatározó játékosok csapatba építésére. Ezért is kért legalább tíz hetet a vezetőségtől, hogy letegye az alapokat.

Európa tanítómestere

Arra, hogy Van Gaal képes átadni a tudását, és megértetni játékosaival, hogy mit akar, egy talán egyedülálló példát is fel lehet hozni. Amikor a holland edző átvette a Barcelonát, az addig tolmácsként dolgozó José Mourinhót harmadik számú segítőjévé tette. Csapatában ott futballozott Pep Guardiola és Luis Enrique. Egy évvel később megérkezett a középpályára Phillip Cocu, Ronald Koemant pedig segédedzőként vette maga mellé. Egy újabb év elteltével a Barcelonához hozta Frank de Boert is.

Ez azt jelenti, hogy a Barcelona, a Bayern München, a Manchester United, a Chelsea, az Ajax, a PSV és a Southampton jelenlegi edzője az 1999-2000-es szezonban Van Gaal keze alatt dolgozott vagy futballozott.

Louis van Gaalnak (j) Ryan Giggs a legújabb tanítványa Forrás: AFP/Ian Macnicol

A holland edző azonban sokszor a saját dolgát nehezíti meg az elvárásaival. "Néha azt gondolom, sokkal fontosabb számomra, hogy a csapataim szépen játsszák ezt a csodálatos játékot, ez fontosabb még a győzelemnél is. Azt akarom, hogy a szurkolók emlékezzenek a csapataimra" – írja a Vízióban.

Egyelőre azonban nemhogy stílusos, de semmilyen győzelmet nem aratott még a MU-val, pedig az első heteken nem könnyű túljutni – erre De Hoog is figyelmeztet. "Ha nem jönnek az eredmények, akkor beindulhat az ördögi kör. A vereségek rossz sajtóvisszhangokhoz, azok pedig még nagyobb nyomáshoz, feszültséghez, és így újabb vereségekhez vezethetnek. Ebből a szempontból döntő lehet Van Gaal és a sajtó viszonya, mert a holland edző nemcsak az újságírók szakmai tudását hajlamos alábecsülni, hanem a bulvárlapok kegyetlenségét is. Mindazonáltal a Manchester United és Louis van Gaal – két nehézsúlyú nyerőgép – múltja azt feltételezi, hogy az együttműködésük csak sikeres lehet. Legalábbis hosszú távon."