Vágólapra másolva!

Vizsgálat indul a rasszista, szexista, homofób és antiszemita edző ellen

Szerda délutánig úgy tűnt, hogy a Cardiff City korábbi menedzsere, Malcolm George "Malky" Mackay veszi át a Crystal Palace gárdáját az előttünk álló szezonra. Ebből végül semmi sem lesz: az Angol Labdarúgó-szövetség eljárást indít az edző ellen annak rasszista, szexista, homofób és antiszemita SMS-ei miatt. Mackayt korábbi klubja dobta fel. 

A Mackay-bombát korábbi klubja, a Cardiff City robbantotta alig néhány órával korábban, mint hogy az edzőt kinevezték volna a Crystal Palace élére. A Cardiff City egy írásos anyagot juttatott el az angol szövetségnek (FA), amelyben részletesen beszámol Mackay zűrös ügyeiről, köztük SMS üzeneteiről, amelyeket Iain Moodyval váltott. Moody korábban szintén a Cardiffnál dolgozott sportigazgatóként, majd a Crystal Palace-nél töltötte be ugyanezt a posztot.

Részletek a Mackay-Moody üzenetekből

"Kibaszott rizszabáló. Bassza meg. Nélküle is nagyon jól elvoltunk Cardiffban" – a dél-koreai válogatott Kim Bo Kjung érkezésekor.

"Dagadt Philnek össze kéne szedni magát. Bár mindig király végignézni, hogy esik kétségbe egy zsidó, amikor látja, hogy pénz folyik ki a keze közül" – Phil Smith játékosügynökről.

"Egy kígyó, sőt egy buzi kígyó, semmiképp nem bízz benne" – egy rivális klub tisztségviselőjéről.

"Nem sok fehér arc van ezen a listán, de azért érdemes elgondolkodni rajtuk" – a lehetséges átigazolások listáját böngészve.

"Remélem, minden igényed kielégíti. Fogadok, hogy szívesen elidőznél a szilikonvölgyében" – egy női játékosügynökről.

Emellett egy MMS körüzenetet is küldött a Cardiff vezetőségi tagjainak "a Monopoly néger változatáról", amelyen minden mezőn a "Börtönbe kell menned!” felirat volt látható.

A esetek leírását tartalmazó dossziét Vincent Tan, a Cardiff tulajdonosa juttatta el az FA-nek. Az időzítés aligha véletlen: a Cardiff és a Crystal Palace már korábban súlyos konfliktusba keveredett egymással, mikor 2014 áprilisában a két csapat összecsapását megelőzően a Palace birtokába jutott a Cardiff kezdőcsapata, és a walesiek el is bukták a meccset 3-0-ra. Érdekesség, hogy ekkor már a Crystal Palace-nál dolgozott a Cardifftól kiebrudalt Moody.

Az FA hivatalos vizsgálatot indított a dosszié ügyében, ám az valószínűnek tűnik, hogy a privát SMS-ek tartalma miatt a felek nem vonhatóak felelősségre. Ugyanakkor az angol Telegraph értesülései szerint az anyag egyéb vádakat is megfogalmaz, amelyek már az FA hatáskörébe tartozhatnak.