Aki akarja, énekelje a szerb himnuszt

Dick Advocaat, foci
Portugal, Lisbon : Alkmaar's coach Dick Advocaat takes part in a training session at the Luz stadium in Lisbon on April 9, 2014, on the eve of the UEFA Europa League quarter-final second leg football match Benfica SL vs AZ Alkmaar. AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság végéig szóló szerződést között a Szerb Labdarúgó Szövetség a holland Dick Advocaattal. A szakember szerint a tehetséges játékosokat csapattá kell szervezni, és akkor ott lehet a válogatott az Eb-n.

"Nem a pénz volt a perdöntő, hanem a játékosokban rejlő potenciál és az, hogy sikeresek lehetünk" - idézte a vajdasági Magyar Szó Dick Advocaatot. A 66 éves holland szakember azt mondta, két hete vette fel vele a kapcsolatot a szövetség, és úgy döntött, a klubfutball helyett inkább a szövetségi kapitányi munkát választja.

Advocaat - aki korábban Hollandia, az Egyesült Arab Emirátusok, Dél-Korea, Belgium és Oroszország kapitányaként is dolgozott - azt mondta, a szerb labdarúgók nagyon tehetségesek, de nem eléggé felkészültek egy tornára.

Dick Advocaat Forrás: AFP/Francisco Leong

"Pont emiatt vállaltam el ezt a munkát. Láttam egy jó játékosokból álló csapatot, s mindig azt kérdeztem, hol maradnak az eredmények. Nagyon fontos, hogyan kezdjük az Eb-selejtezőket. Örményország és Albánia ellen lépünk először pályára, s habár sokan úgy gondolják, hogy könnyű lesz, én ezzel nem értek egyet" - mondta Advocaat, aki először szeptember 7-én a franciák elleni mérkőzésen ül majd a kispadon.

A szakembert a szerb újságírók emlékeztették arra, hogy Sinisa Mihajlovic regnálása idején kötelező volt énekelni a szerb himnuszt, s mivel ezt Adem Ljajic, az AS Roma légiósa nem tette meg, kikerült a keretből.

"Aki akarja énekelni, énekelje. Aki meg összpontosítani akar, az összpontosítson" - válaszolt Advocaat a felvetésre.