Vágólapra másolva!
A hosszú kihagyás után visszatérő Gera Zoltán bombájával szerzett vezetést a West Bromwich Albion a Liverpool ellen a Premier League első fordulójában. A birminghami csapat végül 3-0-ra nyert, Gera nagy tapsot kapott, amikor a 68. percben lecserélték.

Gera az álomgólra építené a szezonját

Gera Zoltán tavaly novemberben, a Tottenham elleni bajnokin szenvedett a bal térdében külső szalagszakadást, akkor hat-kilenc hónapos pihenőt jósoltak számára az orvosok. Úgy tűnt, májusban akár vissza is térhet, ám Roy Hodgson, a West Bromwich akkori edzője nem kívánt kockáztatni. Július elején Gera azt mondta, ha százszázalékosnak érzi majd magát, a Liverpool elleni nyitányon szeretne ismét tétmeccsen játszani.

Nyolc hónappal a sérülése után, július 25-én tért vissza a pályára, amikor a West Brom felkészülési mérkőzésen 3-0-ra verte Dániában a Köbenhavnt. Ekkor a magyar középpályás a 71. percben, 1-0-nál állt be csereként.

A birminghamiek edzője éppen Liverpoolból érkezett. Steve Clarke június 8-án írt alá a WBA-hoz azt követően, hogy a csapattól távozott Roy Hodgson, aki angol szövetségi kapitány lett. Clarke a Newcastle United, a Chelsea és a West Ham United csapatainál is dolgozott másodedzőként, a Liverpooltól pedig az után távozott, hogy Brendan Rodgerst kinevezték vezetőedzőnek.

Gera kezdő volt a Liverpool ellen, és a 43. percben nagyszerű gólt lőtt. A WBA jobb oldali szögletét a vendégvédők kifejelték, éppen a kaputól 20 méterre helyezkedő magyar légiós felé, aki mellel levette a labdát, hagyta, hogy egyet pattanjon, majd parádés mozdulattal a kapu jobb felső sarkába bombázott (1-0).


A két csapat közötti különbség tovább nőtt, az 58. percben ugyanis a bíró kiállította a Shane Long ellen a 16-oson belül szabálytalankodó Daniel Aggert. Az eredmény azonban nem változott, mert a sértett flegmán ellőtt büntetőjét kivédte a spanyol világ- és Európa-bajnok Pepe Reina.

A játékvezető a 64. percben újabb 11-est ítélt a WBA-nak, ezt már Peter Odemwingie vállalta el, és nem is hibázott (2-0).

Újabb WBA-helyzetekben nem volt hiány, James Morrison például ziccerhelyzetben a bal pipa fölé csavart, Romelu Lukaku pedig megszerezte első Premier League-gólját a 77. percben, mindössze kilenc perccel a beállása után. A Chelsea-től érkezett, még mindig csak 19 éves belga tinisztár egy bal oldali finom beadást fejelt 6 méterről a kapuba.

Gera Zoltán visszatérése remekül sikerült, amikor a 68. percben lecserélték, óriási tapsot kapott a közönségtől. Bár volt néhány eladott labdája, összességében jól játszott, a gólja pedig élményszámba ment.

Premier League, 1. forduló:
West Bromwich Albion - FC Liverpool 3-0 (1-0)
gól:
Gera (43.), Odemwingie (64., 11-esből), Lukaku (77.)
kiállítva: Agger (58., Liverpool)


Arsenal - Sunderland 0-0

Fulham - Norwich City 5-0 (2-0)
gól:
Duff (26.), Petric (41., 54.), Kacaniklic (66.), Sidwell (87., 11-esből)

Queens Park Rangers - Swansea City 0-5 (0-1)
gól:
Michu (8., 53.), Dyer (63., 71.), Sinclair (81.)

Reading - Stoke City 1-1 (0-1)
gól:
Le Fondre (90., 11-esből), illetve Kightly (34.)
kiállítva: Whitehead (89., Stoke)

West Ham United - Aston Villa 1-0 (1-0)
gól: Nolan (40.)

Newcastle United - Tottenham Hotspur 2-1 (0-0)
gól:
Ba (55.), Ben Arfa (80., 11-esből), illetve Defoe (76.)

vasárnap:
Wigan - Chelsea 14.30
Manchester City - Southampton 17 ó

hétfő:
Everton - Manchester United 21 ó