Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Emilia-Romagna Nagydíj második szabadedzésén a Ferrari monacói pilótája, Charles Leclerc teljesítette a leggyorsabb kört.

A 2024-es Forma-1-es szezon első európai versenyhétvégéjének elején, az Emilia-Romagna Nagydíj első szabadedzésén Charles Leclerc zárt az élen, és a nyitány után kifejezetten bizakodva várhatta a Ferrari a folytatást, a pénteki második gyakorlást. A nyitányon problémákkal küzdő Max Verstappen viszont rögtön gyorsabb idővel kezdett, mint amilyennel a monacói az élen végzett néhány órája, így a Red Bull szurkolói is megnyugodhattak valamelyest – igaz, ezen a folytatásban még rengeteget javítottak a pilóták. A második szabadedzés elején Leclerc a kormányzással, Nico Hülkenberg pedig az egész autójával szenvedett, a Williamsek sokáig a bokszutcában maradtak, míg Pierre Gasly meg is forgott egy alkalommal, de végül nem törte össze az Alpine-t.

Forma-1, Emilia-Romagna Nagydíj, 2024, Charles Leclerc, Max Verstappen, F1
A Forma-1-es Emilia-Romagna Nagydíj második szabadedzésén szinte végig Charles Leclerc (balra) állt az élen
Fotó: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto

Húsz perc után a két Ferrari mindössze három ezredmásodperces különbséggel állt egymáshoz képest az élen, amikor rövid időre kiürült a pálya. A folytatásban egyre inkább előkerültek a lágy keverékű gumik, és megkezdődtek az időmérős szimulációk. A friss F1-es futamgyőztes 

Lando Norris két lila szektor után belehibázott a körébe, 

így a szintén nagyot javító Ferrarik továbbra is az élen maradtak: fél óra után Leclerc 1:15,969-es idővel állt az élen Oscar Piastri és George Russell előtt.

Leclerc nyerte a Forma-1-es Emilia-Romagna Nagydíj második szabadedzését is

Az etap közepén rengeteg feltartás történt, Lewis Hamilton például Fernando Alonsót és Max Verstappent is akadályozta, de szinte mindenki volt rosszkor rossz helyen a nagy forgalom közepette. Verstappen a brit rivális mellett az autója miatt is elégedetlen volt, bő fél másodperces lemaradással állt a Red Bull Leclerc 1:15,906-os ideje mögött, és a holland nem talált magyarázatot arra, miért nem engedelmeskedik neki az RB20-as, amellyel gyakran a pályát is elhagyta. 

A pozitív meglepetést eközben a már az első edzésen is hatodikként záró Cunoda Juki okozta, aki az RB-vel stabilan az élmezőnyben tudott maradni – ugyanakkor a japán pilóta ellen vizsgálatot indítottak, amiért rossz helyről végezte el a rajtpróbát az edzés során.

Forma-1, Emilia-Romagna Nagydíj, 2024, Cunoda Juki, RB, F1
Cunoda Jukit büntetés fenyegeti a szenzációs imolai nyitónap után
Fotó: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto

Az utolsó percekben a versenyszimulációs köröké volt a főszerep, így nem változott a Leclerc, Piastri, Cunoda sorrend az élen. A két Red Bull mindössze a 7-8. helyen zárt, Lando Norris pedig úgy lett 12., hogy egyetlen kört sem futott a lágy abroncsokon.

Az F1-es imolai Emilia-Romagna Nagydíj hétvégéje szombaton 12:30-tól a harmadik szabadedzéssel folytatódik, 16 órától az időmérőt rendezik meg, míg a 63 körös futamra vasárnap 15 órától kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30