Vágólapra másolva!
A jövő héten öt év után tér vissza a Forma–1 versenynaptárába Sanghaj, ráadásul sok versenyző bosszúságára éppen a szezon első sprinthétvégéjével. A rég nem használt aszfaltcsík azonban más problémát is okozhat a Kínai Nagydíj során.

Április 19. és 21. között Sanghajban rendezik meg a 2024-es Forma–1-es szezon ötödik versenyhétvégéjét, a 2019 után visszatérő Kínai Nagydíjat. Az év első sprinthétvégéjére kerül sor a helyszínen, amely lebonyolítása módosult tavalyhoz képest. Egyetlen szabadedzés után még pénteken jön a sprintidőmérő, ami a szombat délelőtti sprintfutam rajtrácsáról dönt, majd szombat délután a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjét meghatározó kvalifikációt bonyolítják le a sprinthétvége során.

Forma-1, Kínai Nagydíj, 2019
A Kínai Nagydíj legutóbb 2019-ben, az F1 történetének 1000. versenyhétvégéjén lett megrendezve
Fotó: Anadolu via AFP / 2019 Anadolu Agency

A rég nem használt sanghaji pályán azonban az egyetlen gyakorlási lehetőség kevésnek bizonyulhat, elsősorban a megfelelő hasmagasság beállítása kapcsán. Tavaly az austini sprinthétvégén Lewis Hamilton és Charles Leclerc ennek is köszönhetően jutott utólag a kizárás sorsára, és ugyan idén a sprintfutam és az időmérő közti időszakban felszabadítják az autókat a parc fermé-szabályok alól, Carlos Sainz szerint Sanghajban így is fennáll a kizárások veszélye.

Carlos Sainz szerint kizárás fenyeget a Kínai Nagydíj során

„A versenyzői eligazításon közöltük az FIA és a Forma-1 vezetőivel, hogy nem volt jó választás négy-öt év távollét után sprintversenyt tenni erre a pályára. Egyetlen órányi edzés után megyünk az időmérőre, tudva, hogy 

a kopólemezre vonatkozó szigorú szabályok mellett akár egyetlen huppanó is milyen problémákat okozhat. 

Hallottuk, hogy újraaszfaltozás is zajlott, szóval akár Isztambul 2.0-val is szembesülhetünk. Remélem, nem így lesz – idézte a ferraris Carlos Sainz szavait a Racingline, utóbbi megjegyzésével utalva a 2020-as Török Nagydíjra, amikor a beugró pálya új aszfaltján alig tapadtak az autók. – Sok lesz a bizonytalansági tényező, ami 

talán az otthon ülő nézőknek izgalmas lesz, de a mérnökök és a versenyzők számára már kevésbé. 

Szerintem ezt a kockázatot nem vállalva normál hétvégét kellene futnunk.”

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek