Vágólapra másolva!
A versenyzők két extra szett gumit kapnak a jövő évi prototípusból a Brazil Nagydíj pénteki edzésnapján. A Pirelli további teszteket sürget.

A csapatok már az idényzáró Brazil Nagydíjon belekóstolhatnak a Pirelli 2014-es gumijaiba, az olasz cég ugyanis minden versenyzőnek két extra szett abroncsot biztosít a jövő évi prototípusból, amelyeket kizárólag a pénteki két szabadedzésen használhatják majd.

A bejelentés nem meglepő módon kedvező fogadtatást kapott a csapatoktól, annak ellenére, hogy a jövő évi autók a szabályváltozások miatt jelentősen eltérnek az ideiektől.

„Bár a (jelenlegi) V8-as autóknak más lesz a leszorítóereje, legalább valamelyest megtapasztalhatjuk, milyenek lesznek a gumik” – mondta Sam Michael, a McLaren sportigazgatója. „Tavaly is megtették ugyanezt, és akkor szintén hasznos információhoz jutottunk.”

A Pirellinél továbbra is azt szeretnék, ha a Brazil Nagydíj és a téli tesztek között is lehetőségük lenne kipróbálni az új gumikat. Nemrégiben azzal fenyegetőztek, hogy ennek hiányában képtelenek lesznek megfelelő abroncsokat gyártani, és érvényes szerződésük ellenére kiszállnak az F-1-ből.

A Pirelli több tesztet szeretne Forrás: Pirelli

Pirelli-közeli források szerint sikerült közelebb hozni az álláspontokat, konkrét megegyezés azonban egyelőre nem született. A hét folyamán több csapat – köztük a Mercedes és a Lotus – is jelezte, hogy hajlandóak lennének részt venni a teszten, abban az esetben, amennyiben ez nem jelentene nekik extra költséget.

„Ha ez nekünk egy fillérünkbe sem kerül, akkor igen. Segíthetünk nekik” – mondta a Lotust irányító Eric Boullier. A Pirellikkel év elején sokat szenvedő Mercedes nem meglepő módon szintén támogatná a gumik mielőbbi kipróbálását. „Hajlandóak vagyunk segíteni őket, ha szükségük van a szezon előtti tesztekre” – mondta Toto Wolff sportigazgató.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Stratégia Munkacsoport által elfogadott javaslat szerint jövőre már nem lehet 2011-es autókkal tesztelni az új gumikat. „Emiatt januártól már nem fogunk tudni 2011-es autót küldeni a gumitesztre” – mondta Sam Michael. A Mclaren egyébként részt vesz a Pirelli tesztjén Vallelungában, amelyre a tervek szerint november 11-12. között kerül sor.