Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Szezonösszefoglaló sorozatunk következő részében 2011 legcsúnyább baleseteit idézzük fel rövid magyarázatokkal ellátott videókon keresztül. Egy olyan gyászos évben, amit borússá tett Dan Wheldon és Marco Simoncelli halála, a Forma-1 megúszta komoly sérülés nélkül.

Sergio Pérez monacói balesete

Monacóban az alagút utáni féktáv már sok versenyzőnek szerzett kellemetlen pillanatokat. A kanyarban nem szabad szélesen menni, mert az autó ráfuthat törmelékekre, valamint a féktávon is elpattoghat. Ennek lett az áldozata Sergio Pérez, aki beleállt a pálya oldalába, majd szerencsétlen módon pont úgy csúszott tovább, hogy kivitte a szemben lévő falat. Mivel oldalvást csapódott be, a HANS-rendszer sem tudta megvédeni a nyakát. A mexikói sokáig küszködött az itt szerzett sérülés miatt.

Nick Heidfeld Montrealban lekoccolja Kobajasit, majd a leszakadó első szárnya miatt bukik

Az idei szezon egyik legfurcsább balesetét Nick Heidfeld szenvedte el Montrealban. Leszakadt a Renault szárnya, beragadt az autó alá, így irányíthatatlanul a falba csapódott, majd csúszott tovább. A felvételből az is kiderült, hogy a sérülést pont Heidfeld okozta, ugyanis türelmetlen volt a kigyorsításnál, és lekoccolta Kobajasit.

Sébastien Buemi letereli az útról Heidfeldet

A Nürburgringen Heidfeld próbálta megelőzni Sébastien Buemit, de Buemi egyszerűen leszorította az útról a németet. Heidfeld szép rombolást végzett, végül megállt a kavicságyban, Buemit pedig utólag megbüntették a manőverért.

Vitalij Petrov kiüti Michael Schumachert Koreában

A Koreai Nagydíjon Fernando Alonso és Vitalij Petrov vívott kemény csatát, csak sajnos megfeledkeztek arról, hogy a hármas kanyar előtt hol érdemes fékezni. Mindketten elszámították magukat, de Alonso csak túlszaladt a bukótérbe, míg Petrov kiütötte az akkor taktikailag remek helyzetben lévő Schumachert.

Tömegbaleset Monacóban

Igazi káosz alakult ki Monacóban, miután a középmezőnyben Pastor Maldonado megelőzte Adrian Sutilt, aki lekoccolta a falat, így már jobb hátsó gumi nélkül próbált átmenni az uszodánál lévő sikánon. Hamilton ezért lassított, a fékező McLarenbe beleszállt Alguersuari, belé pedig Petrov ütközött hátulról, majd a falban kötött ki.

Schumacher elugrat Pérez kerekén

Schumacher idei legnagyobb esését Szingapúrban mutatta be, ahol kicsit türelmetlen volt Pérez mögött. A mexikói nagyon ügyesen védekezett, de egy pillanattal hamarabb fékezett, mint Schumacher várta. Így a hétszeres világbajnok egy gyönyörű ugratás után frontálisan beleállt a falba.

Vettel összetöri az autóját a Török Nagydíj szabadedzésén

Vettel idén többször is követett el hibát a szabadedzéseken, de a legnagyobb bukását a Török Nagydíj első napján mutatta be. A vizes pályán a hírhedt nyolcas kanyarban kicsit túl bátor volt, a kijáratnál ráment a kerékvetőre és a műfűre. Ezek ilyenkor nagyon csúsznak, így Vettel is elvesztette uralmát az autó felett, és belecsapódott a falba. A szerelők később helyrehozták az autóját, aztán még a versenyt is sikerült megnyernie.

Lewis Hamilton nem látja Kamui Kobajasit

Hamilton e bukása után nyilatkozta róla azt Martin Whitmarsh csapatfőnök, hogy szerintük nem ütközik túl sokat. Ez már egyben azt is jelenti, hogy védeni kellett, hiszen ez a manővere is teljesen felesleges volt. Valószínűleg nem számított rá, hogy az egyenesben Kobajasi újra beér mellé, így a féktáv végén egyszerűen ráhúzott a japánra. Hamilton húzta a rövidebbet, saját magát forgatta ki.

Jenson Button a falra passzírozza csapattársát

Az év legkellemetlenebb balesetét is Hamilton szenvedte el, igaz, ebben biztosan nem ő volt a hibás. Montrealban jobban fordult rá a célegyenesre, mint Jenson Button, így meg szerette volna előzni csapatársát. Button azonban - a hivatalos magyarázat szerint - nem vette észre Hamiltont, ezért felkente a falra Lewist, akinek megsérült az autója, és félreállt. Button később ütközött Alonsóval, és megbüntették bokszutcai gyorshajtásért is, de a maratoni verseny végén mégis hibába kergette Vettelt, és nyert. Később egyik vitatott manőveréért sem büntették meg.

Schumacher balesete a Belga Nagydíj időmérőjén

Schumacher húsz éve pont Spa Francorchamps-ban kezdte el F1-es pályafutását. A jubileumi verseny rosszul indult, az időmérő első körében kitört a hátsó kereke, ezért falnak csapódott. A futamon az utolsó helyről rajtolva nagyszerű versenyzéssel feljött az ötödik pozícióba.

Olasz Nagydíj-rajtbaleset

A monzai verseny rajtjának negatív hőse Vitantonio Liuzzi volt, aki annyira igyekezett, hogy fél kerékkel a füvön vett féktávot, majd letarolta Nico Rosberget és Vitalij Petrovot.

+1: Luciano Bacheta GP3-as balesete a Magyar Nagydíj pénteki szabadedzésén

A Magyar Nagydíj GP3-as betétprogramjának pénteki edzésén Luciano Bacheta a 10-es kanyarban megcsúszott az enyhén vizes pályán, majd a falnak csapódott. A versenyző autója pont úgy forgott a korláton, hogy közben a feje is veszélybe került. A horrorisztikus balesetet végül sérülés nélkül megúszta.

Mindent egy helyen az Eb-ről