Vágólapra másolva!
Megszerezte 13. világbajnoki címét a Majthényi Szabolcs és Domokos András duó az új-zélandi Nelsonban zajló vitorlázó repülőhollandi-világbajnokságon szerdán - írta a Spartacus Vitorlás Egylet honlapja.

A magyar kettős megnyerte a szerdai két futamot, és ezzel behozhatatlan előnyre tett szert. Két futam még hátravan az olimpián nem szereplő hajótípus világbajnokságából. Az új-zélandi Nelsonban, 10 nemzet 39 hajójának részvételével megrendezett világbajnokságon már a gratulációkat fogadja Majthényi Szabolcs és Domokos András. A csütörtöki zárófutamra már csak a színezüst sombreróért kell kivitorlázniuk, ez ugyanis a kieső nélkül legjobb eredményt elérő páros különdíja.

Domokos András és Majthényi Szabolcs Forrás: facebook.com/spartacusvitorlasegylet

Nem csak Majthényiék képviselik a magyar színeket. Négy páros is van a legjobb 20 között.

A másik három magyar egység végeredményét még alaposan befolyásolhatja a zárófutam, a Ziegler-Czeizel páros egy jó futameredménnyel még elhozhatja az összetett hatodik helyet.

Nehezen indult az új-zélandi túra a magyaroknak, hajóikat csak késve kapták meg, így elmaradt az előversenyen való indulás és a helyszíni edzés. A vb első napján a 10 csomós szél hamar 20 csomó fölé erősödött, sok volt a borulás. Egy futam után a rendezőség a partra küldte a mezőnyt. Majthényiék ebben a futamban másodikok lettek. Másnap két első és egy második hellyel biztosan német és holland konkurenseik elé kerültek az összetettben. A 10-16 csomós szél, a nagy hullámok különösen a bő szeles szakaszokon kedveztek a technikás párosnak. A harmadik napon a körülmények hasonlóak voltak, csak kisebb hullámokkal, itt a világbajnok páros egy első és egy második hellyel növelte az előnyt.

A pihenőnap után, a negyedik versenynapon a felhős ég miatt gyengébb, 8-10 csomós seabreeze-ben tartották meg a hetedik és a nyolcadik futamot, mindkettőt megnyerte a magyar favorit páros leiskolázva a mezőnyt.

Majthényi Szabolcs és Domokos András tizenharmadik világbajnoki aranya egy páratlan sportpályafutás újabb állomása. Nagyon ritka, hogy egy versenyző páros évtizedekig ott legyen egy sportág legszűkebb nemzetközi élvonalában. Teljesítményüket 2015-ben Fair Play Életműdíjjal jutalmazták, tavaly pedig megkapták a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést.