Vágólapra másolva!
Babos Tímea pályafutása 7. Grand Slam-döntőjét játszhatja pénteken az Australian Openen. A női párosban ez lesz az ötödik GS-fináléja. A címvédő, 2. kiemelt Babos Tímea és Kristina Mladenovic szerda délután 6:4, 6:2 -re nyert Jennifer Brady és Alison Riske ellen.

Babos Tímea pályafutása hatodik női páros Grand Slam-elődöntőjére készült szerdán. Először 2014-ben, Wimbledonban játszott a döntőbe kerülésért, akkor is Kristina Mladenovic oldalán. Az All England Clubban még kétszer jutott el a legjobb négyig, és kétszer kapott ki a döntőben. A US Openen és az ausztrál nyílt teniszbajnokságon tavaly győzött az elődöntőben, tehát az eddigi mérlege: ötből négy megnyert meccs – a Roland Garroson a negyeddöntő jelentette eddig a legjobb eredményt.

Jennifer Brady és Alison Riske erős jóindulattal sem nevezhető félelmetes párosnak, de azért az mindenképp figyelmeztetőnek számított, hogy a két amerikai játszmavesztés nélkül verte a 4. kiemelt Melichar-Peschke kettőst (6:3, 6:4) és a negyeddöntőben a 7. kiemelt tajvani Csanék sem tudták megállítani őket (6:3, 7:6.)

A Margaret Court Arénában játszották a találkozót, a szomszédban, párhuzamosan ment Serena Williams és Karolina Pliskova negyeddöntője. Az amerikai 5:1-re vezetett a döntő szettben, és a cseh onnan fordította meg a csatát, összesen négy meccslabdát hárítva.

Kristina Mladenovics és Babos Tímea öröme Melbourne-ben, miután a női páros a döntőbe jutott Forrás: AFP/Greg Wood

Babos Tímeáéknál nem volt ilyen dráma, csak azért kellett izgulni, hogy a magyar hozza az adogatását. Előbb 0:1-nél sikerült neki 15:40-ről, majd 3:2-nél, már brékelőnyben csinálta meg a bravúrt: 0:40-ről nyerve a szervagémjét – összesen 7 fogadóelőnyt hárítottak. Riske adogatását sikerült elvenni a játszma elején, így lett 6:4, 46 perc alatt.

Az amerikaiaknak nem igazán adtak esélyt a javításra Babos Tímeáék. Duplabrékes 3:0-nál ugyan a magyar adogatójátékát elvették az amerikaiak, de mikor leültek pihenni, akkor újra megvolt a megnyugtató különbség (4:1.)

Ha egy páros 6:4, 4:1-re vezet egy Grand Slam-elődöntőben, akkor felesleges arról beszélni, hogy mit csinálhatnának jobban a lányok.

Igen, akadtak bosszantó hibák, de a fontos pillanatokban mindig sikerült megtalálni a megoldást, és ez a lényeg. Kristina Mladenovic még megmutatta, hogy ő is képes 15:40-ről nyerni az adogatását. Amikor 5:1-nél Riske két meccslabdát hárítva, 15:40-ről hozta a szerváját, egy pillanatra beugrott, mi történt a szomszédban pár perccel korábban, de Babos Tímea a döntőért adogatva nem hibázott, és 1 óra 20 perc alatt 6:4, 6:2-re nyertek.