Vágólapra másolva!
2019 július 29. és augusztus 7. között Magyarország, Budapest ad otthont Európa legnagyobb zsidó sport-, közösségi-, vallási- és kulturális eseményének, a 15. Maccabi Európa Játékoknak. A Játékok lesz Magyarország történetének legnagyobb felnőtt multisport rendezvénye, amelyre több mint 30 országból közel 3000 sportolót várnak.

A Maccabi Európa Játékok különleges lehetőség Magyarország számára, hogy megmutathassa történelmét, virágzó zsidó közösségi- és kulturális életét, különleges turisztikai adottságait, vendégszeretetét. A Játékok a magyarországi, a budapesti zsidó közösség számra is nagyszerű lehetőség, hogy vendégül láthassa Európa és - a meghívott Európán kívüli országok csapatai révén - a világ legkülönbözőbb részeiből érkező zsidó sportolók közösségét. Annak érdekében, hogy egy nagy nemzetközi sportverseny jelentőségén túlmutató rendezvény pozitív hatása minél szélesebb körben érvényesüljön, minél többen értesüljenek a Játékok előkészületeiről és eseményeiről, és minél többen ismerkedjenek meg ennek kapcsán a magyarországi zsidó közösség hagyományaival, kultúrájával, mindennapjaival, a Játékok szervezői felkérték a magyar nyilvánosság szereplőit, hogy médiapartnerként támogassák a rendezvényt.

A 2019 január 21-én az Új Hidegkuti Nándor Stadionban megtartott találkozón az ATV, a Sport TV, az Echo TV, az Origo, a Lokál, a Ripost, és a 888 képviselője írt alá médiapartneri megállapodást a 15. Maccabi Európa Játékok szervezőivel. Jelenleg is zajlanak tárgyalások az EMG 2019 Sport Kft. és médiacégek között további médiapartnerségi és médiatámogatói megállapodások megkötése érdekében.

A megállapodások aláírás előtt Jusztin Ádám, a Maccabi VAC sportegyesület elnöke, a Játékok Szervező Bizottságának társelnöke elmondta, hogy a korábbi kiemelkedő magyar szereplések eredménye, hogy sikerült elnyerni a 2019-es Játékok rendezési jogát. Azt kérte a megjelent médiapartnerektől, hogy az együttműködés ne korlátozódjon a Játékokra, hanem legyen azt követően is tartós.

Médiapartnerekkel bővült a Maccabi Európa Játékok csapata Forrás: EMG2019

Az eseményen részt vett Sterck Laura karate versenyző, korábbi Maccabi Világjátékok győztes is, aki elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy ő lehet a Játékok egyik arca. Mind mondta, 2017-ben, amikor megnyerte a Világjátékokat, még újonc volt. Győzelme ellenére sem gondolt arra, hogy alig egy évvel később felkérik arra, hogy egyik képviselője legyen a nyilvánosságban a 2019-es Játékoknak. Számára az is nagyon fontos, hogy a Maccabi Európa Játékok sokkal több, mint sport: az egész zsidó közösségi életet felpezsdíti.

Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, a 15. Maccabi Európa Játékok Védnöki Testületének vezetője azt mondta, bízik benne, hogy a Játékok után mindenki azt fogja érezni: a 15 Maccabi Európa Játékok volt minden idők legjobb Játéka. Az már biztos, hogy a hazai rendezésű Játékokon résztvevő magyar csapat lesz minden idők legnagyobb magyar csapata, és reméli, minden idők legjobb magyar eredményét érik el a magyar versenyzők, minden idők legnagyobb magyarországi felnőtt multisport rendezvényén. Mint mondta, az esemény segíthet Európa egyik legnagyobb zsidó közösségének, a magyarországi zsidó közösség megerősödésében, abban, hogy optimizmussal tudjon a jövőbe tekinteni.