Egy játszmányi dráma után Babos Tímeáék leütötték ellenfelüket

tennis Horizontal
Hungary's Timea Babos (L) high-fives with France's Kristina Mladenovic against Russia's Ekaterina Makarova and Elena Vesnina during their women's doubles final match on day 12 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 26, 2018. (Photo by Greg Wood / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Címvédőként nincs könnyű mérkőzés az Australian Openen, mert mindenki a győztesek skalpjára hajt. A női párosban Babos Tímea és Kristina Mladenovic egy szett előnyt adott ellenfelének, de a végén így is lenullázták a horvát és kínai riválist. A tavalyi melbourne-i bajnok kettős már a legjobb 16 közé jutott. Közben Babos vegyesben Fucsovics Mártonnal a második fordulóban folytathatja.

Címvédőként és 2. kiemeltként komoly terhet cipel Babos Tímea és Kristina Mladenovic a női párosban.

Mindenki őket akarja megverni

és a megvédendő pontok is extra nyomást jelentenek – akár bevallják, akár nem. Szombat délelőtt ennek jegyében indult a mérkőzésük Darija Jurak és Han Hszien-jün ellen. A horvát és a kínai úgy kezdett, mint akik vért ittak, ugyanakkor Babos Tímeáék, mint akiknek későn szólt a vekker és nem tudtak felpörögni a rajtra.

Kristina Mladenovic és Babos Tímea számára nehezen indult a meccs Forrás: AFP/Greg Wood

Babos Tímea adogatott elsőként és egy kettőshibát követően már 15:40 volt. Az első fogadóelőnyt még sikerült hárítani egy tenyeres nyerővel, de utána Mladenovic elhibázott a hálónál egy fonák röptét és lehetett futni az eredmény után. A felzárkózás helyett az 5. gémben újra elment Babos Tímea adogatása és a duplabrékes 1:4-ről ugyan kaptak esélyt a javításra – 1:4-nél és 2:5-nél is volt fogadóelőnyük (a 8. gémben 5) –, de

a 34 éves Jurak szinte hibátlanul játszott,

minden bejött neki és kínai partnere is meglepően jól teniszezett.

Ha valaki a 2:6-os első játszma után érkezett csak meg a 7-es pálya lelátójára nem érthette, hogy a címvédők hogyan tudták elveszteni az előző szettet. Babos Tímea végre magabiztosan, semmire nyerte az adogatását és

érezhetően ébredezett a két lány,

labdamenetről labdamenetre javult a játékuk. Kristina Mladenovic édesanyja rendszeresen magyarul bíztatta őket, azt kiabálta, hogy „Gyerünk Timi".

A második és harmadik szettben hengerelt a címvédő páros Forrás: AFP/Greg Wood

Az átlag 130 km/órás sebességgel szerváló Han Hszien-jün még hozta az adogatását (1:1), de több gémet már nem nyertek, mert a címvédők elérték az üzemi hőfokot, míg a kínai látványosan visszaesett, alig talált pályára és Jurak sem villogott úgy, mint az első szettben. A 16 közé kerüléshez 1 óra 32 perc kellett, a 2:6, 6:1, 6:0-s győzelem után, a negyeddöntőbe jutásért jöhet a belga Kirsten Flipkens és a svéd Johanna Larsson.

Babos Tímea épp az öltözőbe tartott, amikor megtudta, hogy

csak egy mérkőzésnyi pihenője van a vegyes páros előtt,

mert a két férfi párosból az egyiket áttették a 3-as pályára. Fizikálisan ugyan nem vehetett ki belőle sokat az első szereplése, de egyáltalán nem mindegy, hogy 3-4 órája van a következő fellépésig, vagy csak másfél. Fucsovics Márton 13 óra 30 percre kért pályát, hogy beüssön, de az új helyzetben azt is előbbre kellett hozni. Kicsit később kiderült, hogy aggodalomra semmi ok, sőt, már az jelentette a kihívást, mivel töltsék a következő órákat.

Az ellenfél női tagja, Csang Suaj 2 óra 55 perces csatát játszott a centerpályán

és így nem kezdődhetett a mérkőzés 16 óra 30 perc előtt.

A kínai Csang Suaj duplabrékkel vezetett a 3. szettben 3:0-ra a 6. kiemelt Jelena Szvitolina ellen, de a tavalyi WTA-világbajnok ukrán fordítani tudott. Emberi számítás szerint ez azért elég jól jött a magyaroknak.

Babos és Mladenovic örülhetett a végén Forrás: AFP/Greg Wood

Az Australian Open 6. napja hagyományosan az egyik legzsúfoltabb, legalábbis szurkolói szempontból. Ha nincs kánikula, akkor ezen a napon jön a legtöbb néző, annak ellenére, hogy az úgynevezett sétálójegy is 64 ausztrál dollárba kerül – néhány éve, ennyi pénzért még a centerre lehetett bejutni. Igaz, elkezdődött a legendák bajnoksága és a juniorok versenye is.

Előbbiben John McEnroe-t, Thomas Enqvistet, Mats Wilandert, Mark Philippoussist láthatják többek mellett a szerencsések,

míg a korosztályos bajnokságban két magyarért szoríthatunk: Nagy Adrienn 11. kiemeltként indul és Makk Péter is ott van a 64-es mezőnyben.

Babos Tímea és Fucsovics Márton bejutott a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság vegyes páros versenyének második fordulójába. 6:3, 4:6, 10-7 - döntő rövidítéssel győzték le a Csang Su-aj, John Peers kínai, ausztrál kettőst. A mérkőzésről hamarosan külön cikkben számolunk be.