Vágólapra másolva!
Sárban, szöges drót alatt kúszni, függeszkedni, a legkülönbözőbb akadályokon átjutni - a terepakadályfutás az egyik legkeményebb szabadidős sportág, ráadásul egyre népszerűbb is. A magyar Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség munkáját nagyban segíti a tv2-n futó Ninja Warrior című műsor, mely nemzetközileg és itthon is egyre dinamikusabban fejlődővé teszi a különleges sportágat. Itthon például a tévéműsorból jól ismert döntősök is ott lesznek a válogattban. 

"Összességében pozitív érzésekkel és nagyon sok sikerrel hagytuk a hátunk mögött a 2018-as évet, idén pedig nagy terveink vannak" - árulta el a Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség alelnöke, Rozina Tamás.

Martyin László érte el a legjobb eredményt, hiszen nyolcadik lett Dániában. Rajta kívül Erdősi Tímea Terézia állt rajthoz a kontinensbajnokságon. Amit fontosnak tartok, hogy a 2018-as évben komoly erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy tudják, illetve elfogadják a létezésünket. Ebben nagy részük volt a szövetségi kollégáknak, akiknek innen is köszönöm a munkájukat. Név szerint Stépán Zsoltnak, Zimányi Gábornak,Tóth Viktornak, akikkel úgy gondolom, hogy eredményes munkát végeztünk.

A tervek szerint az idei lengyelországi Eb-re majdnem 40 fős csapattal megyünk.

Óriási előrelépés ez, egyben nagy küzdelem is, mert ennek a finanszírozása komoly feladat."

Stúdióban is, terepen is népszerű Forrás: ORC

A szövetség alelnöke szerint egyre népszerűbb a sportág, amiben a már említett tévéműsornak is komoly szerepe van. "Több dolog közrejátszik ebben a folyamatban, de most hadd emeljem ki a nemzetközi szövetség munkáját, mint pozitívumot. A fő cél az, hogy egyre népszerűbbé tegyük az OCR márkát. Ezt jól katalizálta a világszerte látható Ninja Warrior sorozat. Ez nálunk sincs másképp:

a Magyarországon is látott tévéműsorból jól ismert döntősök is lesznek a magyar válogatottban például.

Szintén jót tesz a sportágnak az az egyre feszesebb szabályrendszer, amelyet a nemzetközi szövetség a profi sport irányába tol el, természetesen úgy, hogy a terepakadályfutásnak megmarad a szabadidős jellege is."

Itthon áprilisban indul az új szezon, a szövetség zsúfolt évre számít. Több távon rendeznek majd kupafutamokat, a Pannon Hajsza is kupafutam lett ebben az évben. "Lesz továbbá 1,5+ kilométeres Sprint OB-futam Szentesen. A klasszikus távok megmaradnak természetesen. Több katonai futam is lesz 2019-ben, és bízunk abban, hogy egyre többen kapnak kedvet a terepakadályfutáshoz, és akadálysporthoz, de hangsúlyozom: lesznek olyan versenyek, ahol követve a nemzetközi trendet, mi is kőkemény versenyszabályzatban fektetünk le mindent, ami egy profi megmérettetéshez kell" - zárta Rozina Tamás.

A Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség információi szerint a 2019-es hazai és a fontosabb nemzetközi OCR-versenyek listája a következő:

04. 06., Kaposvár, III. KE CrossRun: 4+, 8+ (Kupa futam)

04.20., szombat, Celldömölk: Vulcan run 8+, 15 + (Kupafutam, EB kval.)

04.27., szombat, Extreme trail, Hosszú OB: 8+, 15+ (Kupafutam, EB kval.)

06.01, szombat, MSR Open, Közép OB: 12+ (Kupafutam, vb-kvalifikáció)

06.08., Csesznek, Kisbükk Major, 7+ km és 14+ km (Kupafutam) – ez még kérdéses

06.13, csütörtök, MSR meghívásos verseny

06.15-16 RW, Bánk: 1+ sprint – kupafutam (06.15., szombat), 4+ OB (VB kval.), 8+ Nyílt, és Kupafutam

06.27-30, EB, Gdansk – Lengyelország

07.20, Szentes: Rövid OB 1,5+ Km Sprint

08.09-11, VB, Svájc

08.20. Jász Terepfutás (Kupafutam)

09.14, Paks: Brutálatom 3+, 8+ (Kupafutam)