Hikaru Nakamura a Grand Chess Tour 2018 sorozat győztese

Vágólapra másolva!
Londonban az amerikai Hikaru Nakamura elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2018 versenysorozatának négyfős döntője. Nakamura az elődöntőben honfitársát, Fabiano Caruanát győzte le, a fináléban a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen diadalmaskodott. A harmadik helyen Caruana végzett, aki a helyosztón az örmény Levon Aronjannal szemben nyert. Az év utolsó jelentős tornáját Szentpéterváron rendezik meg, a King Salman rapid-és villám-világbajnokságon a sakkvilág ászai is játszanak, a rajtlistákat a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen vezeti.

A Grand Chess Tour versenysorozata 2016-ban kezdődött meg. Az amerikai Wesley So ért el fényes sikert, és lett az összetett pontverseny győztese. Tavaly a háromszoros világbajnok Magnus Carlsent ünnepelték. Carlsen túlzsúfolt versenyprogramjára, világbajnoki döntőjére hivatkozással csak a St. Louis-i klasszikus tornán játszott.

Leuvenben indult útjára az idei sorozat, So nyerte a rapid tornát, az orosz Szergej Karjakin a villámversenyt. Párizsban So ismételt a rapid viadalon, Hikaru Nakamura remekül snellezett, az összetett pontversenyben egy pontra megközelítette So-t. St. Louisban a rapid és villám összesítésében Nakamura volt sikeres, a klasszikus tornán holtversenyes utolsó helye sem veszélyeztette az összetett pontversenyben az első helyét. Nagy versengésben dőlt el, hogy a londoni négyes döntőbe még Levon Aronjan, Maxime Vachier-Lagrave és Fabiano Caruana jutott.

Hikaru Nakamura elsőségével fejeződött be a Grand Chess Tour 2018 Forrás: Lennart Ootes

Alig két héttel Magnus Carlsen és Fabiano Caruana világbajnoki döntője után ismét Londonra figyelt a sakkvilág. Különleges lebonyolítás mellett döntöttek a rendezők, két klasszikus, két rapidparti után négy villámjátszma döntötte el a párharcok sorsát. A pontozás is meglepő volt, 6 pontot ért volna klasszikus gondolkodási idő mellett a győzelem, néggyel jutalmazták a rapidban elért sikert, kettőt ért egy-egy villámparti megnyerése. A rapid küzdelmek 25-25 perc és lépésenként 10-10 másodperces gondolkodási idővel zajlottak, a villámpartik 5-5 perccel és lépésenként 3-3 másodperccel.

Az első körben amerikai presztízsrangadóra került sor, Hikaru Nakamura és Fabiano Caruana csatájára. Három döntetlennel kezdtek, majd Nakamura 4 pontot érő győzelmet aratott. Caruana egy nyeréssel szépített, de jóval többet hibázott a gyorsított műfajban egyértelműen esélyesebb riválisával szemben. A másik ágon Maxime Vachier-Lagrave snellezett jobban Levon Aronjannal szemben. Három döntetlent követően mind az öt játszmában döntés született.

A döntőben, a X. London Chess Classic viadalon Hikaru Nakamura hét döntetlen után megnyerte a negyedik villámpartit Maxime Vachier-Lagrave ellen. Nagy megkönnyebbülést jelentett számára a a végső sikerét jelentő kiskombináció.

A döntő utolsó lépése előtti állás Forrás: Lennart Ootes

29.Fg4! után Vachier-Lagrave mosolyogva nyújtott kezet, 29...Vxg4-re 20.Hh6+ következett volna.

A harmadik helyért vívott csatározásban, Fabiano Caruana és Levon Aronjan párharcában öt parti is döntéssel végződött, Caruana némi megingás után az utolsó két játszmára rendezte sorait.

A Grand Chess Tour 2018 első három helyezettje kvalifikálta magát a jövő évi versenysorozatra, a további résztvevők az Élő-pontszámok alapján kapnak meghívást. Nakamura 120, Vachier-Lagrave 80, Caruana 60, Aronjan 40 ezer dolláros díjat vehetett át. A program bővül, Horvátországban klasszikus tornát rendeznek, India és Cote d'Ivore rapid-és villámversenyt. Szentpéterváron Magnus Carlsen vezeti a rapid-és villám-világbajnokság rajtlistáját.

A King Salman rapid-és villám-világbajnokságot december 26. és 30. között Szentpéterváron rendezik meg. A FIDE nem engedélyezte Rijádban a tornák megszervezését, miután az izraeli nagymestereknek nem adtak beutazási vízumot. Az összesített díjalap egymillió dollár, az ún. open kategóriákban 350-350 ezer dollárt osztanak szét, a női sakkozók versenyein a legjobbak 150-150 ezer dollárból részesednek. A férfi sakkozók rapid viadalát 15 fordulós svájci rendszerben rendezik meg. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként még 10-10 másodperc. A rajtlistát nagy fölénnyel vezeti a négyszeres norvég világbajnok Magnus Carlsen. A decemberi rapid világranglista top tíz sakkozója közül heten is a mezőnyben. Címvédőként az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand játszik, tavaly Rijádban szenzációs teljesítménnyel lett első. A villámverseny 21 fordulós lesz, játszmánként 3-3 perc és 2-2 másodperccel. Tavaly Magnus Carlsen vehette át a győztesnek járó trófeát. A 185 fős mezőnyben 138 nagymester küzd meg. A magyar színeket csak Lékó Péter képviseli, 34. a rajtlistán.

A tavalyi vb győztesei: Anand, Ju Wenjun, Carlsen és Dzagnidze (b-j) Forrás: Lennart Ootes

A világbajnokság résztvevőinek élcsoportja a rapid Élő-pontszámok sorrendjében:
Magnus Carlsen (norvég, 2903), Hikaru Nakamura (amerikai, 2844), Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2812), Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2810), Levon Aronjan (örmény, 2802), Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2786), Wang Hao (kínai, 2782), Szergej Karjakin (orosz, 2774), Jan Nepomnjacsij (orosz, 2771), Pentala Harikrishna (indiai, 2758), Yu Yangyi (kynai, 2758), Le Quang Lien (vietnami, 2752), Anton Korobov (ukrán, 2740), Anish Giri (holland, 2739), Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2739), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2737), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2732), Dmitrij Jakovenko (orosz, 2731), Dmitrij Andrejkin (orosz, 2725), Viswanathan Anand (indiai, 2723),...Lékó Péter (magyar, 2686)

A női sakkozók viadala is kitűnő küzdelmeket ígér, sajnálatos, hogy nincs magyar résztvevő. 12 fordulós lesz a rapid vb, 17 kört játszanak a villám-vb-n. Címvédőként a kínai Ju Wenjun és a grúz Nana Dzagnidze játszik. A rajtlistát Dzagnidze (2580) vezeti az orosz Katyerina Lahno (2560) előtt.
A további sorrend: Anna Muzicsuk (ukrán, 2559), Ju Wenjun (kínai, 2558), Zhao Xue (kínai, 2539), Tatjana Koszinceva (orosz, 2506), Humpy Koneru (indiai, 2499), Antoaneta Sztefanov (bolgár, 2496), Tan Zhongyi (kínai, 2494), Harika Dronavalli (indiai, 2490)