Koszovóval trükköztek a spanyolok, a NOB odacsapott

Horizontal
A görög Eleni Haciliandu és a koszovói Fortesa Orana küzdelme
Vágólapra másolva!
Spanyolország a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nyomásának engedve vállalta, hogy a jövőben nem korlátozza a koszovói versenyzőket az országban rendezett világversenyeken.

A spanyol kormány hétfőn került lépéskényszerbe, amikor a NOB közleményben szólította fel valamennyi nemzetközi sportági szövetséget arra, hogy ne rendezzenek nagy versenyeket Spanyolországban. A szokatlanul éles hangvételű felhívásra amiatt került sor, hogy a múlt heti, madridi karate-világbajnokságon a koszovói sportolók nem szerepelhettek saját zászlajuk alatt, ruhájukon az ország helyett a nemzeti sportági szövetség kezdőbetűit viselték, a kijelzőkön pedig a versenyzők neve után a nemzetközi szövetség rövidítése (WKF) szerepelt.

A görög Eleni Haciliandu és a koszovói Fortesa Orana küzdelme Forrás: AFP/Josep Lago

Az insidethegames.biz sportpolitikai honlap csütörtöki híre szerint a spanyol kormány most megígérte, hogy a jövőben nem fordul elő hasonló eset. A Spanyol Olimpiai Bizottság a NOB-bal közös közleményt adott ki a döntésről, hangsúlyozva, hogy mostantól Koszovó zászlaját és himnuszát sem lesz tiltják a spanyolországi sporteseményeken.

A karatésok csúcseseményén a szervezők azért vezettek be korlátozásokat, mert attól tartottak, hogy - a 2014-ben a NOB-tagok közé felvett - Koszovó függetlenségének teljes elismerése felerősítheti a katalán és baszk szeparatista törekvéseket Spanyolországban.