Fucsovics 1:6-ról fordítva nyert a nyitókörben a bécsi tenisztornán

(SP)CHINA-BEIJING-TENNIS-CHINA OPEN-MEN'S SINGLES se
(181004) -- BEIJING, Oct. 4, 2018 (Xinhua) -- Marton Fucsovics of Hungary celebrates victory after the men's singles second round match against Marco Cecchinato of Italy at China Open tennis tournament in Beijing, China, Oct. 4, 2018. Marton Fucsovics won 2-0. (Xinhua/Luo Yuan)
Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton szetthátrányból fordítva legyőzte a kanadai Felix Auger-Aliassime-t hétfőn a 2,2 millió euró (69,4 millió forint) összdíjazású bécsi keménypályás férfi tenisztorna első fordulójában.

A világranglistán 40. magyar játékos több szempontból is szerencsével járt eddig az osztrák fővárosban: bár eredetileg selejtezőt kellett volna vívnia a hétvégén, az ausztrál Nick Kyrgios és a spanyol Pablo Carreno Busta visszalépésének köszönhetően mégis a főtáblán kezdhette meg szereplését. Első ellenfele ráadásul egy szabadkártyás tinédzser volt, a rangsorban 109. Auger-Aliassime csupán pályafutása 16. ATP-főtáblás meccsére készült,

miközben Fucsovics már 88-nál tartott.

A 18 éves kanadai eddig főként kisebb tornákon lépett pályára, köztük februárban a budapesti challenger-versenyen is, melyet megnyert párosban a spanyol Nicola Kuhn oldalán.

Fucsovics Márton alaposan megdolgozott a továbbjutásért Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Luo Yuan

A múlt héten még a vállát fájlaló Fucsovics számára annál is inkább komoly téttel bírt a bécsi viadal, mert bőven akadt megvédendő ranglistapontja, ugyanis egy éve ugyanezen a héten a negyeddöntőig jutott Bázelben, és csak óriási csatában maradt alul a top 10-es horvát Marin Ciliccsel szemben.

A 43. bécsi torna főtáblás nyitómérkőzésére a Stadthalle szinte üres centerpályáján került sor, s a két teniszező első találkozóján a tavaly profinak állt rivális kezdett jobban. A 26 éves magyar 12 perc elteltével, 0:3-nál nyerte első gémjét - fel is hangzott a nézőtérről a szórványos "Hajrá, Marci" -, csakhogy ezután sem találta a játékát. Néhány szép ütés mellett javarészt védekeznie kellett,

mert Auger-Aliassime irányította a labdameneteket, és 28 perc alatt máris szettelőnybe került.

A folytatásban nagyot változott a meccs képe, és nem az ekkorra összegyűlt csaknem ezer szurkoló miatt: a májusban Genfben első ATP-trófeáját megszerző Fucsovics rögtön brékelt, és 3:0-ra elhúzott.

A fiatal montreali egyre többet rontott, hamarosan ismét elbukta a szerváját, majd a nyíregyházi játékos 5:0-nál megint brékelt, és második szettlabdáját értékesítve "lenullázta" ellenfelét.

A szárnyaló Fucsovics nemsokára már sorozatban nyolc nyert gémnél tartott,

ám ekkor váratlanul semmire elvesztette az adogatását. Ez azonban nem törte meg a lendületét, hatodszor is brékelte riválisát, és 4:1-re ellépett. Auger-Aliassime nem adta fel, újból erőre kapva 4:4-re egyenlített, így a döntő szett vége mégis izgalmasan alakult. Mindketten hozták a szervájukat némi nehézségek árán (5:5), aztán 6:5-nél ismét elbizonytalanodott a kanadai, Fucsovics pedig kihasználta második meccslabdáját. A mérkőzés 2 óra 5 percig tartott.

Egy szép Fucsovics-pont:

Fucsovics a nyolcaddöntőben a hetedik helyen kiemelt Fabio Fogninivel (14.) vagy a bosnyák Damir Dzumhurral (39.) csap össze, az ő mérkőzésükre kedden 17 óra körül kerül sor. Az olasz teniszezővel egyszer, október elején találkozott a pekingi negyeddöntőben, akkor Fognini 6:4, 6:4-re nyert.

"Az első szettben semmi sem úgy alakult, ahogy terveztem, Felix lerohant engem, nekem pedig még kicsit szoknom kellett a centerpályát és a csarnokot.

csupán arra kellett figyelnem, hogy ne akarjak nagyot ütni, csak hozzam be a labdát a pályára – idézte fel a meccs első részét az MTI-nek. – Fiatal srác, bíztam benne, hogy elkezd hibázni, közben én is egyre jobban szerváltam. A döntő szettben 4:1-em is volt, de nagyon jó ellenfél állt a másik oldalon, és nehéz volt megnyernem a meccset" – mondta el Fucsovics, hozzátéve, eleinte nem tudott mit kezdeni a kanadai adogatásaival, ezért - részben tudatosan - átengedte az irányítást riválisának, és csak arra törekedett, hogy váltogassa a ritmust, és valahogy kizökkentse Auger-Aliassime-t.

Fucsovics kitért arra is, hogy a meccs közben igencsak érezte a vállát, amelyet hetek óta fájlal.

"Napi egy-két órát a fiziósnál töltök, próbáljuk rendbe rakni,

Ami a nyolcaddöntős ellenfelét illeti, a nyíregyháziak büszkesége közölte, inkább a bosnyák Damir Dzumhurral játszana, mint a hetedik helyen kiemelt olasz Fabio Fogninivel.

"Dzumhurt két hete megvertem Sanghajban, szerintem nála több esélyem lenne. Igaz, Fogninivel is játszottam három hete Pekingben, két szettben kikaptam, de az egy igazi ki-ki mérkőzés volt" – mondta a világranglista 40. helyezettje, majd arról beszélt, hogy jó érzés volt hallani a magyar szurkolókat a lelátón: "Nemigen szoktam meghallani, de most rengetegen voltak, úgyhogy ez is nagy élmény volt, és sokat segített".

Fucsovics Márton végül közölte, mivel tavaly ugyanekkor negyeddöntős volt Bázelben, száz megvédendő ranglistapontja van, ám a feladat felét már sikerrel teljesítette: "Így már nem is olyan sok ez, még egy győzelem, és megvannak a pontok. De az a helyzet, hogy ezen a szinten már mindenki nagyon jól játszik" - tette hozzá.

Eredmény, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Fucsovics Márton–Felix Auger-Aliassime (kanadai) 1:6, 6:0, 7:5