Birkózó-vb: Ligeti Dániel nagy csata végén búcsúzott

LIGETI Dániel
Ligeti Dániel (b) és az orosz Anzor Hizrijev a férfiak szabadfogású 125 kilogrammos súlycsoportjának vigaszági mérkőzésén a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában
Vágólapra másolva!
Ligeti Dániel közel volt a bravúrhoz, ám végül nagy csatában, 10-6-ra kikapott a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájának vigaszágán, ezzel pedig kiesett a budapesti birkózó-világbajnokságon. Farkas Rajmund, Asarin Roman, Nagy Mihály és Hatos Gábor is elveszítette selejtezős mérkőzését.

A szombathelyiek nehézsúlyú versenyzőjét a georgiai Geno Petriasvili vitte magával vigaszágra, miután az ellene aratott nyolcaddöntős sikerét követően a negyed- és az elődöntőben is győzni tudott.
Ligeti így újabb esélyt kapott, ám a hihetetlenül balszerencsés sorsolás miatt vasárnap délelőtt is egy igazi klasszissal, az orosz bajnok Anzor Hizrijevvel kellett megküzdenie a bronzmérkőzés kivívásáért.
Az aréna már az első vasárnapi meccsekre szinte teljesen megtelt, így Ligeti óriási biztatás mellett kezdhette meg meccsét. A lelkes szurkolás láthatóan feldobta a 29 éves nehézsúlyú versenyzőt, aki az első menet elején biztosan állt a lábán, majd, amikor a mérkőzésvezető aktívabb birkózásra kérte,

váratlanul összefogta Hizrijevet és egy gyönyörű szaltóval a hátára vágta négy pontért.

Ekkor el is dőlhetett volna a meccs, ugyanis az orosz tusveszélyes helyzetbe került. Néhány másodpercig úgy tűnt, Ligeti kétvállon tartja, ám végül Hizrijev ki tudott fordulni. A folytatásban a rivális harcosabbá vált, és egy szép lábra támadás után ellenfele mögé került, így még a szünet előtt kétpontosra csökkentette hátrányát.

Ligeti Dániel (b) és az orosz Anzor Hizrijev a férfiak szabadfogású 125 kilogrammos súlycsoportjának vigaszági mérkőzésén a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában Forrás: MTI/Czagány Balázs

Az elsőhöz hasonlóan a második menet is a hazai szurkolók reményei szerint kezdődött, Ligeti ugyanis szépen szabadult ki több orosz akcióból is, majd egy villámgyors derékra támadást mutatott be és kivitte Hizrijevet a szőnyegről. Az orosz azonban 5-2-es hátrányban is ment tovább előre, és a menet második percének elején levitte Ligetit, majd pörgette. Ráadásul ezúttal a magyar került a hátára és csak nagy küzdelem árán tudott kicsúszni a szőnyegről. Az akciósorozat után 8-5-re már az orosz vezetett, aki a folytatásban még egy levitelt is bemutatott. Ezután a már nagyon fáradt Ligeti Dániel visszatámadott és mögé került ugyan, több akcióra azonban már nem volt képes, és 10-6-os vereséggel búcsúzott.

- nyilatkozta keserűen a meccs után Ligeti Dániel.

Farkas Rajmund (j) és a koreai Kim Szung Von a férfiak szabadfogású 57 kilogrammos súlycsoportjának selejtező mérkőzésén a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában Forrás: MTI/Czagány Balázs

A vasárnap délutáni programban a selejtezőkben a mindössze 18 éves Farkas (57 kg) volt az első a sorban, akitől előzetesen sem lehetett azt várni, hogy kiugró eredményt ér majd el, számára a tapasztalatszerzés volt az elsődleges cél.
Farkas az Ázsia-bajnoki bronzérmes Kim Szung Von ellen lépett szőnyegre, akivel szemben nagyon bátran küzdött, s talán a reméltnél is jobb teljesítményt nyújtott. A találkozót a dél-koreai Kim végül kivitelekkel nyerte meg 6-0-ra, s a magyar tinédzser ha pontot nem is tudott elérni, de nem adta meg magát, s akciókkal is próbálkozott.

- mondta Farkas Rajmund a meccs után.
Őt a honosított Asarin Roman (65 kg) követte a szőnyegen, aki az Ázsia-bajnok Bajrang Bajranggal csapott össze. Az indiai versenyzőről gyorsan kiderült, hogy nagyszerű birkózó, aki rendre villámgyorsan indított, s remek ütemben húzta ki a lábát, ha védekezni kellett. Ugyanakkor a 21 éves Asarinra sem lehetett panasz, mert végig méltó ellenfele volt az indiainak, két szép mögékerülést is bemutatott, ám végül 9-4-re kikapott.

A nap negyedik magyarja a csapat egyik legnagyobb éremesélyese, Nagy Mihály (79 kg) volt, akinek nem igazán kedvezett a sorsolás, ugyanis a világbajnoki ezüstérmes japán Takatani Szosuke várt rá első meccsén.

Nagy Mihály (j) és a japán Takatani Szosuke a férfiak szabadfogású 79 kilogrammos súlycsoportjának selejtező mérkőzésén a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában Forrás: MTI/Czagány Balázs

Az Európa-bajnoki harmadik magyar szabadfogású nyugodtnak látszott a meccs előtt, a szőnyegen pedig nagyon elszántnak mutatkozott, ázsiai riválisa azonban végig uralta a összecsapást. Takatani az első menetben egy intéssel, majd egy mögékerüléssel 3-0-ra elhúzott, majd a második szakasz elején újra kivette Nagy lábát, s 5-0-ra növelte előnyét. A folytatásban Nagynak már muszáj volt kockázatot vállalnia, a japán pedig kiváló érzékkel védekezett és kontrázott bele akcióiba, s végül 9-0-ra nyert.

- mondta Nagy Mihály.

Utolsóként Hatos Gábort, a londoni olimpia bronzérmesét szólították szőnyegre a magyarok közül. A Bp. Honvéd kiválósága hosszú kihagyás után tért idén vissza, s eredeti súlycsoportját, a 74 kilogrammot alaposan kinőve a 92 kilósok között vívta ki a szereplés jogát.
Hatosnak a kétszeres Eb-harmadik moldovai Nicolai Ceban jutott ellenfélül, aki egy fejjel magasabb nála, ráadásul a kategória erősebb versenyzői közé tartozik. Az esélyek az ellenfél győzelmét gérték, s Hatosnak nem is sikerült borítania a papírformát. Keményen küzdött ugyan, ám végül 6-0-ra kikapott.
Farkas, Asarin, Nagy és Hatos még a hétfői vigaszági folytatásban reménykedhet, melyhez az kell, hogy a legyőzőik fináléba jussanak.