Vágólapra másolva!
A Magyarországon megrendezésre kerülő birkózó-világbajnokság alkalmából az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank. A különleges fémpénz 2 millió példányban kerül forgalomba a mai naptól, közülük 12 000 érme díszcsomagolt első napi veretként (verdefényes kivitelben) - áll a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleményében.

A kibocsátásra kerülő 50 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintos érmecímletével, a tematikus oldalon azonban

a megszokott kerecsensólyom helyett a birkózósport egyik klasszikus mozdulata, a dobás pillanata elevenedik meg.

A központi motívumtól balra, az érme bal szélén a magyar zászló jelenik meg heraldikai jelöléssel, a középső sávban a 2018 as verési évszámmal. A 2 sportoló alakját egy, a birkózó szőnyegre utaló vízszintes vonal választja el az érme kötelező elemeként is funkcionáló MAGYARORSZÁG felirattól. A zászló vonalától indulva, félköriratban olvasható a BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG felirat, melyet az alatta futó körvonal tesz hangsúlyossá. Az érmeoldalt gyöngysor szegélyezi.

A birkózó-vb-re kiadott speciális érme hátoldala Forrás: GEDAI/Gedai

Az érme tematikus oldalát Kósa István tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban használt 50 Ft-os érmékkel: réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 7,70 gramm, átmérője 27,4 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle sima.

Az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozata 2 millió példányban készül, amellyel a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd.

A forgalomba nem került, verdefényes érmékhez a gyűjtők a készlet erejéig a Magyar Pénzverő Zrt. Budapest, V. ker. Báthory u. 7. sz. alatti érmeboltjában névértéken juthatnak hozzá.

12 000 darab elsőnapi (normál verdefényes) veret sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a kibocsátás napjától, 2018. október 17-től a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül, a társaság érmeboltjában, valamint a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://penzvero.hu/).

Akik el akarnak csípni egy emlékérmét, résen kell lenniük, a névérték oldal ugyanis változatlan marad Forrás: GEDAI/Gedai

A kibocsátást követő három hónapban az MNB a lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő utca 1.) – korlátozott mennyiségben – címletváltás keretében is biztosítja az érméhez való hozzájutást.

A birkózó-vb-t október 20. és 28. között rendezik Budapesten, a Papp László Sportarénában.