Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint folyamatosan javulnak a körülmények Pekingben, a 2022-es téli ötkarikás játékok helyszínén.

"Havonta láthatjuk a körülmények, vagyis a levegő és a víz minőségének javulását" - nyilatkozta Juan Antonio Samaranch, a NOB alelnöke. Hozzátette,

a hóágyúzás nem fogja tartósan károsítani a környezetet az észak-kínai régióban.

Pekingben és környékén a hosszú, száraz tél során nagyon ritkán esik a hó, ezért a téli olimpián is mesterségesen kell majd készíteni néhány sportág számára. Az északi versenyszámokat (sífutás, síugrás, északi összetett) a szomszédos Hopej tartomány Csaolung nevű síközpontjában tartják, ahol általában természetes hótakaró található télen.

A néhai NOB-elnök 58 éves fia kijelentette,

rendkívül nyugodt és magabiztos a helyi szervezőknek a környezettel kapcsolatos biztosítékai miatt.

Peking 2022: a NOB szerint folyamatosan javulnak a körülmények Forrás: Imaginechina/Zhou junxiang - Imaginechina/Zhou Junxiang

Samaranch hangsúlyozta, a NOB nem foglalkozik a gyakran kritizált kínai emberi jogi kérdésekkel.

"Nem csak itt, máshol sem. Ha ezt elkezdenénk, komoly bajban lennénk, hiszen mindig van valaki, akinek nem teszik valami. Ez nagyon vékony jég és nagyon összetett kérdés" - magyarázta.

Peking lesz az első város, amely nyári és téli olimpiát is rendez,

a 2022-es játékok néhány eseményét a 2008-as nyári olimpiára épült helyszíneken rendeznek majd. Csang Csien-tung alpolgármester elmondta, a helyszínek és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése jövő év végére befejeződik, így 2020-ban elkezdődhetnek a tesztversenyek.

Samaranch kijelentette, az előkészületek jobban állnak, mint arra számítani lehetett, ezért is biztosak benne, hogy a folytatásban is minden rendben lesz.