Egy kínai edző, aki a magyar szegényházból aranypalotát épített

Lina Zsang, Csang Csing, rövidpályás gyorskorcsolya
Hungary team members celebrate their gold and new Olympic record in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT
Vágólapra másolva!
Lina Zsang (Csang Csing), a magyar rövidpályás gyorskorcsolyaváltó sikerkovácsa nehéz döntést hozott, amikor a magyar szövetség és a Liu fivérek kitartó unszolásának engedve hazánkba költözött. Azóta világbajnoki érmei – köztük egy arany – és olimpiai bajnoki címe van a sportágnak. Érkezésekor megdöbbent a körülményeken, és nemcsak technikailag és fizikálisan kellett felhoznia a magyar korisokat, de fejben is át kellett őket állítania. Az elmúlt években sokat javult a helyzet, és bár megszerette a békés és nyugodt Budapestet, még maga sem tudja, hogy lesz-e folytatása a munkának. Az Origónak a montreali világbajnokságot követően nyilatkozott még Kanadában.

Az egy nappal korábban (az interjú március 19-én, hétfőn készült) véget ért világbajnokságon több szám is csalódást hozott, de végül Liu Shaolin Sándor mégiscsak szerzett egy ezüstérmet összetettben. Hogy értékeli a világbajnokságot?

Ahhoz képest, hogy idén egyértelműen az olimpiára készültünk, én nagyon elégedett vagyok. Phjongcshangból hazatérve mindenki fel volt dobva, rengeteg interjút kellett adni, nem tudtunk a megszokott rendszerben dolgozni.

Látszott, hogy testileg és fejben is mindenki nagyon fáradt. A legfontosabb az volt, hogy mindenki vigyázzon magára, kerüljék a veszélyes helyzeteket, és ne sérüljenek meg. Ilyen körülmények között nagyon szép lett a végeredmény.

Liu Shaolin Sándor világbajnoki ezüstérmet szerzett összetettben

Csak lett magyar érem a montreali rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon, miután a verseny záró napján Liu Shaolin Sándor megnyerte a 3000 méteres szuperdöntőt, ezzel a sikerrel pedig összetettben a második helyen végzett, azaz egy ezüstöt akasztottak a nyakába. 1000 méteren előbb Jászapáti Petra nem jutott tovább a negyeddöntőből, majd a Liu fivérek is elvéreztek, igaz ők egy körrel később, az elődöntőben.

Fáradtság ide vagy oda, Liu Shaolin Sándor végig rendkívül élesnek tűnt. Megnyerte a 3000 métert, 1500 méteren döntőbe jutott, és a másik két távon, 500 és 1000 méteren is nagyon jól korcsolyázott. Rajta mintha nem látszott volna a hosszú szezon, 1000 méteren például egyéni rekordot ment.

Igen, Shaolin nagyon jó formában volt, remekül ment az ezres elődöntőben, a döntőben lett volna a helye. Sajnos, amikor utolérte az előtte korcsolyázót, akkor túl közel került hozzá, és már nem tudott korrigálni. Talán, ha nem akarja mindenáron megelőzni, és marad a második helyen, akkor nem futnak össze. De ő nagyon be akart jutni a döntőbe, és úgy érezte, hogy a koreai nem elég gyors, úgyhogy megpróbálta megelőzni, és egy kicsit hibázott. De a szuperdöntő előtt is azt mondtam neki, hogy nyugodjon meg, mert nagyon kiegyensúlyozottan, nagyon jól korcsolyázik.

Shaolin a szuperdöntő után azt mondta, hogy ő maga sem számított arra, hogy érmet szerezhet az összetettben. Önt is meglepetésként érte?

Abszolút, teljes mértékben meglepetés volt ez az eredmény. A hetedik helyen jutott be a döntőbe, pontszámban messze lemaradva a top háromtól.

Liu Shaolin Sándor az olimpia után a világbajnokságon is remek formában versenyzett Forrás: AFP/Aris Messinis

Viszont én láttam a kínaiak edzését, és biztos voltam benne, hogy az első ezerméteres hajráig nagyon gyors lesz a versenyzőjük. Azt nem tudhattuk, hogy mások is mennek-e vele, de én

Szerencsére az élen álló hármas, Charles Hamelin és a két koreai fiú csak azzal volt elfoglalva, hogy őrizzék a pozíciójukat, úgyhogy nem mentek Shaolinékkal. A lekörözés után pedig már szinte biztos volt, hogy ha megnyeri a futamot, akkor dobogóra állhat. Eddig egy harmadik hely (2015-ben, amikor 500 méteren világbajnok lett – a szerk.) volt a legjobb eredménye, úgyhogy ez az ezüst az eddigi legjobbja összetettben.

Mikor került először kapcsolatba a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázókkal?

Még 2012 májusában, de akkor még nem vezetőedzőként, csak, mint instruktor, technikai edző, egy voltam a stáb tagjai közül. Vezetőedzőként a 2014-es szocsi téli olimpia után vettem át a válogatott irányítását.

Előtte azonban már dolgozott együtt a Liu fivérekkel, Shaolinnal és Shaoanggal.

Igen, velük 2007-ben találkoztam először, amikor az édesapjuk elhozta őket Kínába, és azt mondta, hogy segítsek nekik, hogy sokkal jobbak legyenek. Shaolin 11-12, Shaoang pedig 8-9 éves lehetett akkoriban, és nagyon-nagyon kezdők voltak.

Amikor kijöttek, Shaolin picivel egy perc alatt, Shaoang pedig 1 perc hat másodperc alatt futotta az 500 métert. A cél az volt, hogy egy év múlva 51 másodperces időt tudjanak, mert a Shaolinnal egyidős legjobb magyar short trackesek akkoriban ilyen időt tudtak menni. Ezt túl is szárnyaltuk, már egy év után 47 másodperces idejük volt.

Ezek szerint nagyon jó tanulók voltak a fiúk.

Kezdetben azért nem annyira... Szokatlanok voltak számukra a kemény edzések, és hát gyerekek voltak, inkább játszani szerettek volna. Különösen Shaoang, de mondom, 8-9 éves volt akkor, ő csak játszott volna, volt, hogy azt mondta, annyira fáradt és beteg, hogy nem is tud edzésre jönni.

Liu Shaoang időközben olimpiai bajnok és ötszörös vb-érmes lett Fotó: Mudra László - Origo

Shaolinnal nem volt ilyen probléma, ő nagyon motivált volt, hogy utolérje a vele egykorú, de nála sokkal jobb kínai fiúkat. Azóta jócskán utolérte őket, ma egy fiú van abból a csoportból a kínai válogatottban.

Mikor látta először bennük azt a lehetőséget, hogy akár világbajnoki, sőt olimpiai érmeket nyerhetnek?

Kellett hozzá némi idő, mire ez nyilvánvalóvá vált. 2014-ben, például Shaoang 42-43 másodperc körüli időt tudott 500 méteren, ami már az ő korosztályában sem volt kiemelkedő eredmény, talán valahol a harmincadik hely környékét jelentette a világon. 2014-ben aztán átvettem az edzések irányítását, 2015-ben pedig már a legjobbb nyolc közé jutott világkupaversenyeken.

Sokszor láttam, hogy bepánikolnak egy-egy lökés vagy ütközés után, és feladják a harcot. Ilyet nem lehet csinálni! Ez a short track, tudomásul kell venni, hogy itt test-test elleni harc megy, amibe bele kell állni, a versenyt pedig mindig be kell fejezni. A bírók dolga és nem a sportolóké, hogy eldöntsék, történt-e szabálytalanság.

Ha még nem is voltak olyan gyorsak, de megtanultak harcolni, és 2015-ben először aranyérmet szereztek a világkupában.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Megtudhatják, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie az edzőnek és a csapatnak a csúcs felé vezető úton.