Vágólapra másolva!
Csak lett magyar érem a montreali rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon, miután a verseny záró napján Liu Shaolin Sándor megnyerte a 3000 méteres szuperdöntőt, ezzel a sikerrel pedig összetettben a második helyen végzett, azaz egy ezüstöt akasztottak a nyakába. 1000 méteren előbb Jászapáti Petra nem jutott tovább a negyeddöntőből, majd a Liu fivérek is elvéreztek, igaz ők egy körrel később, az elődöntőben. A váltóink a B-döntőkben érdekeltek, így alighanem érem nélkül maradunk az idei világbajnokságon.

A montreali világbajnokság zárónapján 1000 méteren Shaolin és Shaoang is az elődöntőben búcsúzott, utóbbi viszont az egyéni futamokban szerzett pontszámai alapján bejutott a nyolc fős szuperdöntőbe, ahol 3000 métert kellett korizni. Shaolin nem sokat teketóriázott, rögtön a mezőny elejére ment, ahol csak a kínai Xu követte, a többiek nem kívánták velük tartani a tempót. Miután utolérték a mezőnyt, beálltak a végére, és az utolsó körre hagyták a döntést - a hajrában pedig verhetetlen volt olimpiai bajnokunk!

Liu Shaolin Sándor ezzel az eredménnyel, a szerzett pontokat illetően feljött a második helyre összetettben a kanadai Charles Hamelin mögé, aki a hazai vb-n már harmadik aranyát gyűjtötte be az 1000 és az 1500 métert követően.

Az MTK 22 éves sportolója pályafutása hatodik vb-érmét szerezte: 2016-ban aranyérmes volt 500 méteren, 2015-ben ezüstérmes 500 méteren és a váltóval, míg 2016-ban összetettben, tavaly pedig a váltóval nyert bronzérmet. A phjongcshangi olimpián az 5000 méteres váltóval Magyarország történetének első téli ötkarikás aranyérmét nyerte.

Ez szép munka volt! Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Ezer méteren Shaolin mellett Liu Shaoang, illetve a nők között Jászapáti Petre is bejutott a negyeddöntőbe még pénteken. Ádó - azaz Liu Shaoang - kezdett, de két remek előzés ellenére is csak a harmadik lett a futamában, ahonnan az első két helyezett jutott az elődöntőbe,

ő viszont a két legjobb harmadik helyezett idő egyikének birtokosaként készülhetett az elődöntőre.

Bátyja végig vezetve, nagyon magabiztosan vette a negyeddöntős akadályt. Az elődöntőben aztán egy ötösbe került a két magyar, ráadásul a fantasztikus formában lévő Charles Hamelinnel és a koreai Limmmel is, ami nem sok jóval kecsegtetett. Shaoang már a második körben kicsúszott, Shaolin viszont végig remekül ment, de

az utolsó előtti körben Hamelin megelőzte, kicsit meg is billentette,

így végül csak harmadik lett, és a B-döntő megnyerésével vígasztalódhatott. A számot az 1500 méteren is diadalmaskodó kanadai szupersztár, a 12. vb-aranyát nyerő Lokomotív, Charles Hamelin gyűjtötte be.

Charles Hamelin vitán felül a sportág királya Forrás: AFP/Mladen Antonov

A női mezőnyben Jászapáti Petra a negyedik helyen végzett a futamában, így nem jutott be az elődöntőbe. Az egyéni távokon szerezhető pontok alapján Jászapáti végül a 21., míg a másik egyéni indulónk, Bácskai Sára Luca a 26. helyen zárt.

A férfiak mezőnyében Liu Shaolin Sándor a 3000 méteres szuperdöntő megnyerésével összetettben a 2., öccse Liu Shaoang a 14., míg Burján Csaba a 20. helyen fejezte be a világbajnokságot.

A váltók közül a női staféta a B-döntőben második lett, miután kizárták az előttük végző oroszokat, a férfiak viszont ugyancsak a B-döntőt nem tudták befejezni, mert Liu Shaolin Sándor bukott a célegyenesben.