Színes programsorozattal ünnepelték az első Magyar Parasport Napját

Balog Zoltán, Philip Craven, parasport
Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (International Paralympic Committee, IPC) korábbi elnöke (b) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kezet fog a Magyar Parasport Napja és a Magyar Paralimpiai Bizottság alapításának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban 2018. február 22-én
Vágólapra másolva!
Színes programokkal ünnepelték meg csütörtökön az első Magyar Parasport Napját, az eseménysorozat zárásaként gálavacsorát tartottak a Magyar Paralimpiai Bizottság megalapításának huszadik évfordulója alkalmából.

A vacsorán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében emlékeztetett rá: az országgyűlési képviselők tavaly december 12-én egyöntetűen támogatták a kulturális bizottság ötpárti kezdeményezését, és egyhangúlag elfogadták, hogy az idei évtől február 22-e a Magyar Parasport Napja legyen. Hozzátette: ebből az alkalomból a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) csütörtökön országszerte programokat szervezett.

Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (International Paralympic Committee, IPC) korábbi elnöke (b) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kezet fog a Magyar Parasport Napja és a Magyar Paralimpiai Bizottság alapításának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban 2018. február 22-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter kifejtette: a Lélekmozgató névre keresztelt iskolai program keretében - amelyhez több mint 400 iskola csatlakozott -,

a diákok ezen a napon a testnevelés órák keretében kipróbálhatták a para-csapatsportágakat és megnézhették a Lehetetlen határán című dokumentumfilmet, amely öt sikeres magyar parasportoló élettörténetén keresztül mutatja be a hazai parasport fejlődését.

Balog Zoltán kiemelte: a magyar parasportolók 1976 óta 144 érmet nyertek a paralimpiákon, és sikereikkel példát mutattak a fogyatékkal élő embereknek.

Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) tavaly leköszönt elnöke a Magyar Érdemrend Tiszti Kereszt Polgári Tagozat kitüntetést vehette át Balog Zoltántól. Az indoklás szerint a brit sportdiplomata az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenységéért, a nemzetközi paralimpiai mozgalomban betöltött jelentős szerepéért, valamint a paralimpiai sportágak és versenyek fejlődése érdekében végzett eredményes sportvezetői munkájáért részesült az elismerésben.

A díjazott beszédében fantasztikus sportnemzetnek nevezte Magyarországot, amelyet példaként lehet állítani más országok elé.

Andrew Parsons, az IPC hivatalban lévő elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a magyar parlament nem szokványos, egyhangú döntésével nagy lehetőséget kapott a parasport. Hozzáfűzte: a sport erejét mutatja, hogy rajta keresztül társadalmi változásokat lehet elindítani.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a sport, ezen belül a parasport európai szintű közösségteremtő erejét, a társadalmi integrációban betöltött szerepét emelte ki.

Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó, miniszteri biztos (j), miután átvette a Halassy Olivér-díjat Szabó Lászlótól, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökétől (b) a Magyar Parasport Napja és a Magyar Paralimpiai Bizottság alapításának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban 2018. február 22-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az elmúlt évtizedekben elért sikereket elismerve

a Magyar Paralimpiai Bizottság Halassy Olivér díját vehette át Szekeres Pál háromszoros paralimpiai bajnok vívó, Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok úszó, valamint Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok úszó.

A gálavacsora zárásaként Szabó László, az MPB elnöke lépett a színpadra, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nap fordulópont lehet a magyar parasport életében, hiszen ekkora figyelem korábban még sohasem irányult a fogyatékos sportolókra. Egyúttal a jövőt illetően három gondolatot fogalmazott meg: az első, hogy tisztelni és becsülni kell a fogyatékos magyarokat, a második, hogy ők nem problémát jelentenek, hanem erőforrást, a harmadik pedig, hogy Magyarország örömmel lát vendégül minden fogyatékos embert a világból.

A Várkert Bazár a gálavacsorát megelőzően rangos konferenciának adott otthont, ezen neves előadók közreműködésével több szempontból is górcső alá vették a hazai és nemzetközi parasport helyzetét és a fejlődési lehetőségeket. A fő témák voltak: sportdiplomácia, egészségügyi-tudományos háttér (innováció, fejlesztések), a versenyzők kiválasztása, a digitalizáció lehetőségei a parasportban és a V4-es együttműködés lehetőségei a fogyatékossággal élők sportjában.

A tanácskozás mottója az volt: "Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni".