Belebuktak az Amerikai Tornaszövetség vezetői a zaklatási botrányba

defendant Horizontal
Former Michigan State University and USA Gymnastics doctor Larry Nassar appears at Ingham County Circuit Court on November 22, 2017 in Lansing, Michigan. Former USA Gymnastics team doctor Lawrence (Larry) Nassar, accused of molesting dozens of female athletes over several decades, on Wednesday pleaded guilty to multiple counts of criminal sexual conduct. Nassar -- who was involved with USA Gymnastics for nearly three decades and worked with the country's gymnasts at four separate Olympic Games -- could face at least 25 years in prison on the charges brought in Michigan. / AFP PHOTO / JEFF KOWALSKY
Vágólapra másolva!
Benyújtotta lemondását az Amerikai Torna Szövetség (USAG) igazgatótanácsának több tagja a hosszú ideje gyűrűző szexuális zaklatási botrányok miatt.

A lemondásukat benyújtó vezetők közt van Paul Parilla, a szövetség igazgatótanácsának elnöke, Jay Binder alelnök és Bitsy Kelley kincstárnok is.

- fogalmazott a Twitter közösségi oldalon közzétett közleményében Kerry Perry, a szövetség tavaly szeptemberben kinevezett elnöknője.

A vezetők azután mondtak le, hogy egy michigani bíróságon már ötödik napja újabb tucatnyi lány és fiatal nő tesz vallomást arról, hogy dr. Lawrence G. Nassar, a szövetség és a tornászválogatott egykori főorvosa, aki a Michigani Állami Egyetemnek is orvosa volt, korábban szexuálisan zaklatta őket.

Eddig több mint 140 tinédzserről és fiatal nőről derült ki, hogy Nassar áldozatai voltak. Valamennyien azzal vádolták a szövetség vezetőit is, hogy bár tudtak a visszaélésekről, de szemet hunytak felettük.

A vallomást tevők között olyan ismert élsportolók is vannak, mint például Aly Raisman kétszeres olimpiai bajnok tornász, McKayla Maroney, többszörös országos, olimpiai és világbajnoknő, aki tavaly decemberben pert is indított a tornaszövetség és az amerikai olimpiai bizottság (USOC) ellen is, mert - mint fogalmazott - éveken keresztül eltussolták, hogy Nassar szexuálisan zaklatta őt. A múlt héten Simone Biles négyszeres olimpiai bajnok a Twitter-oldalán szintén arról számolt be, hogy ő is Nassar áldozata volt.

Lawrence Nassar beismerte bűnösségét Forrás: AFP/Jeff Kowalsky

Az 54 éves Lawrence Nassart tavaly decemberben gyermekpornó-fényképek birtoklása miatt 60 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, a büntetés letöltését januárban meg is kezdte. A szexuális visszaélések ügyében Nassar novemberben elismerte a többrendbeli szexuális zaklatást, de ebben az ügyben még nincs bírósági ítélet.