Vágólapra másolva!
Michael Phelps többször is végezni akart magával, írja a Ripost. Az olimpiai rekorder úszó egy chicagói konferencián beszélt őszintén súlyos depressziójáról, öngyilkos gondolatairól és a segítségkérésről.

Különböző amerikai források részletesen beszámolnak a 32 éves sportoló beszédéről:

- kezdte beszédét Phelps. De akkor vajon mi a nehéz?

"Amikor az életed abból áll, hogy mindig a maximumot nyújtod, csak mész előre és a hihetetlen győzelmi éhségedet próbálod kielégíteni, majd ez sikerül, akkor keletkezik benned egy űr. Nem tudod, merre tovább. Minden olimpia után, ahol nyertem, depresszióba estem. Először 2004-ben."

Az úszót ekkor kapták el először ittas vezetés miatt, és ő is beismerte: az ötkarikás játékok utáni őszi időszakban gyakran nyúlt alkoholhoz, vagy különböző tudatmódosító szerekhez.

A kép, ami bejárta a világot: Michael Phelps marihuánát fogyaszt közvetlenül a nyolc arannyal zárt 2008-as pekingi olimpia után Forrás: New York Post

"A drog volt az eszközöm arra, hogy meneküljek. Pontosan nem tudtam, mi elől, csak azt éreztem, hogy muszáj" - mondta az egykori úszó.

2012-ben esett át a legsúlyosabb időszakán. Állítása szerint vissza akart vonulni, nem akart sportolni, sőt élni sem.

Ekkor érezte úgy, hogy segítségre van szüksége. Az első alkalommal remegve érkezett a terápiára, annyira félt szembenézni a válságával, de belátta, hogy muszáj. Majd teljesen rendbe jött, csak annyit kérdezett magától: miért nem fordult szakemberhez már jóval korábban.

Rióban már boldogan pacsizott Kenderesi Tamással a dobogón Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Hihetetlenül hálás vagyok azért, hogy nem vetettem véget az életemnek. Örülök, hogy megoszthatom a tapasztalataimat másokkal, és segíthetek rajtuk.

Fényévekkel jobb érzés, mint amit bármelyik olimpiai győzelmem után éreztem."

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!