Briliáns magyar teniszsiker, Fucsovics a 16 között van Melbourne-ben

Fucsovics Márton, Australian Open
Hungary's Marton Fucsovics reacts after a point against Sam Querrey of the US during their men's singles second round match on day four of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 18, 2018. / AFP PHOTO / Greg Wood / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Nincsenek szavak arra, milyen nagyszerűen játszott Fucsovics Márton a melbourne-i teniszbajnokságon. A magyar 1 óra 56 perc alatt 6-3, 6-3, 6-2-re nyert az argentin Nicolás Kicker ellen. Sikerével Fucsovics már a legjobb 16 között van. Mivel Roger Federer is győzött, így a svájci klasszis ellen lép pályára hétfőn, minden bizonnyal a Rod Laver Arénában.

Ausztrál Open, férfi egyes, 3. forduló: Fucsovics Márton - Nicolás Kicker 3-0 (6-3, 6-3, 6-2)

Az előző év utolsó hónapjaiban a világranglistán a legjobb 100-ba kerülő Fucsovics Márton először volt főtáblás egy Grand Slam-versenyen, ez pedig láthatóan megsokszorozza az erejét. A magyar éljátékos az első fordulóban a moldáv Radu Albotot verte négy játszmában (6:2, 6:3, 4:6, 7:5), majd óriási meglepetésre a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querryt is búcsúztatta ugyancsak négy játszmában (6:4, 7:6, 4:6, 6:2).

A szombati találkozó után edzője, Sávolt Attila az Origó helyszíni tudósítójának elmondta, kihasználták, hogy Fucsovicsot még nem ismeri a mezőny, illetve azt, hogy a magyar játékos fejben és fizikálisan is remek állapotban van.

Szombati ellenfele, az argentin Nicolás Kicker 96. a világranglistán, azaz tizenegy hellyel van Fucsovics mögött. Ő is a főtáblán kezdett, az első körben az ausztrál Jordan Thompsont verte öt, majd a szlovák Lukás Lackót négy játszmában. Fucsovics és Kicker eddig egyszer találkozott egymással, két hete egy indiai tornán a magyar teniszező győzött 6:0, 6:3-ra.

1. szett: Fucsovics-Kicker 6-3

Fucsovics adogatásával kezdődött a mérkőzés, amelyet a magyar versenyző magabiztosan hozott, máris 1-0 a javára. A folytatásban Fucsovicsnak 30:40-nél bréklabdája volt a 2-0-s vezetéshez, de az ellenfele hárította, így két gém után 1-1 volt az állás.

Az esélytelenebbnek tartott Kicker nagyon jól játszik, szinte nem is hibázik.

Fucsovicsnak oda kellett figyelnie a 3. gémben, de harmincra hozta ezt és három játék után 2-1-re vezet. Ebben a gémben 40:30-nál Fucsovics nagyon szép szerva-röptét játszott.

Fucsovics Márton az argentin Nicolas Kicker ellen játszik az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének harmadik fordulójában Forrás: MTI/EPA/Mark Cristino

A negyedik gémben Kicker megint hozta saját adogatását, ezzel 2-2 lett az állás. Eddig tehát nem volt brék, mindenki a saját szerváját hozta.

Egyre izgalmasabb lett a meccs.

Az ötödik gémben hosszú labdamenetek zajlottak, elképesztő a játék, de Fucsovics nagyszerűen teniszezett és 30-ra nyerte ezt a játékot, ezzel 3-2 a javára. Közben teljesen beborult, és időnként erős a szél. Ez sem könnyíti meg a dolgot. Nagyon komoly magyar szurkolótábor van a pálya mellett, a lelátó minden oldaláról lehet magyar biztatást hallani.

A magyar szurkolók most is kitesznek magukért Melbourne-ben Forrás: AFP/Greg Wood

A hatodik gémben Kicker adogatott. Kettőshibával kezdett, de utána nagyon jól játszotta a pontokat, agresszívan támadott, sült az egykezes fonákja. Marci nagyon küzdött, kétszer is 40:40 volt, de Kicker egyelőre messze várakozás felett teljesített. Így 3-3 lett az állás. Következett Fucsovics újabb adogatása. Hihetetlen jól teniszezik Kicker, a magyar játékostól extra teljesítmény kell, de egyelőre remekül koncentrál, hozza ezt a gémet is és 4-3-ra vezet a magyar.

És itt az első brék a nyolcadik gémben.

Kicker adogatott, hatalmas nyerő tenyerest ütött Fucsovic, ezzel lett 30:30, majd még egy egyenes tenyeres következett, ez már brélkabda az 5-3-hoz, amelyet a magyar be is ütött és ezzel valóban 5-3-ra vezetett. Ha pedig egy üzlet beindul.

A következő gémben pillanatok alatt 40:0 lett a magyarnak, aki innen nem is hibázott, így 41 perc alatt 6-3-ra nyerte az első játszámát.

2. szett: Fucsovics-Kicker 6-3

Kicker adogatásával indult a második játszma. A szakértő ausztrál közönség élvezi a látványos hosszú labdameneteket.

A magyar tábor visszafogottan ünnepelt az első szett után.

A magyar teniszező hamar eljutott az újabb bréklabdáig, 15:40-nél ellenfele az elsőt hárította. A másodikat viszont nem, ezzel megvan a második brék is és 1-0 a magyarnak a második szettben. Eddig minden kiváló. A második gémben Fucsovics semmire hozta az adogatását, 2-0, hihetetlen jól alakulnak a dolgok. A magyar közönség közben a lelátón magyarul tanítja az ausztrálokat, akik élvezik a meccset.

- mondta neki edzője, Sávolt Attila a lelátóról. Négy egymást követő nyertes magyar gém után Kicker harmincra hozta a saját adogatását, ezzel 2-1 lett az állás a második játszmában.

Ekkor Kicker szólt az edzőjének, aki most érkezett meg a pályára - az argentin bal lábát vizsgálják. A dél-amerikai teniszező tehát próbál egy kis időt nyerni. 25 fokban játszanak, nincs tehát észtvesztő kánikula, orvosi szünet azonban igen.

Bejelentették a "medical time outot". De ez sem tartott sokáig, hamar folytatták a játékot.

Következett tehát a második játszma negyedik gémje, Fucsovics Márton adogatásával. Hamar harminc-semmi lett, innen még visszajött KIcker, de 30:30 után a magyar következett, aki befejezte a gémet 3-1 a javára. Nagyon fontos pont volt ez a meccs szempontjából.

A magyar teniszező elképesztően nagyot játszott Kicker ellen Forrás: MTI/EPA/Mark Cristino

Kicker adogatása következett az ötödik gémben. Nagy menet volt ez is, a magyar nagyon szépen, nyugodtan játszik, de Kicker sem adja fel. 30-ra hozza adogatását az argentin és ezzel 3-2-re módosítja a második szett állását.

A hatodik gémet Marci három ásszal kezdte - bravó!

Pillanatok alatt 40:0 lett az állás a javára. És újabb love game. 4-2 ide. Fantasztikus. Egyre magabiztosabb és jobb a magyar fiú.

Jöhetett az argentin újabb adogatása, amelyet viszonylag simán, 15-re hozott, ezzel 4-3 lett az állás. Ne feledjük azonban, hogy a magyar ebben a szettben is brékelt egyet már. Tehát innentől elég hoznia a saját adogatását. A nyolcadik gémet Marci újabb ásszal kezdte. Innentől nem is hibázott, 15-re hozta ezt a gémet, 5-3. Kicker a második szettben maradásért szervál.

Ám Fucsovics a második szettben másodszor brékelt - a legjobbkor és ezzel befejezte a szettet. 6-3 ide, káprázatos.

Kicker a játszmalabdánál kettőshibát adogatott. 80 perc után 6-3, 6-3, azaz 2-0 ide. Kicker pedig mindent bevetett, most épp az illemhelyre ment el.

3. szett: Fucsovics-Kicker 6-2

A harmadik játszmában a magyar adogatott először. Minden rendben, pillanatok alatt 1-0 lett az állás. Parádés volt ez a gém, ásszal fejezte be a magyar. Majd jött az újabb Fucsovics-brék. 15:40-nél már lehetett érezni, hogy ezt sem hibázza el, ezzel két gémet követően 2-0-ra vezetett a magyar versenyző. Kicker ideges volt, hiszen ebben a gémben is kettőshibát adogatott.

Ami a harmadik gémben történt, az elképesztő. Fucsovics adogatott, 0:30-ról jött vissza 30:30-ra. Kétszer még 40:40, ez volt a legnehezebb adogatójátéka eddig a meccsen - de megvan a gém, 3-0 ide.

Kicker adogatásai következtek. Hiába, nem ment neki. Fucsovics újabb brékje, Kicker ezúttal pontot sem tudott csinálni - 4-0, ide. Kétt szettnyire került a magyar a legjobb 16 közé jutástól. Kicker nem talál fogást rajta, hihetetlen a magyar teljesítménye.

A következő gémben újabb ászok, majd pillanatok alatt 5-0 lett az állás.

A magyar minden mozdulatán látszott, hogy tele van önbizalommal, egyszerűen félelmetes, amit Fucsovics művelt.

Az argentin Nicolas Kickernek nem volt esélye Fucsovics Márton ellen Forrás: AFP/William West

Kicker adogatása következett, de mondanunk sem kell, hogy a dél-amerikai reménytelen helyzetben állt ennek neki. Becsületből behúzta, 15-re nyerve, 5-1-re alakítva ezzel az állást.

Fucsovics a meccsért szervált, de ezt elvette tőle Kicker.

Az első argentin brék 5-2 lett az állás. Pedig 30-15-re is vezetett a magyar, de megremegett Marci keze. A meccs során először bukta el az adogatását.

Fucsovics győzelmével bent van a legjobb 16 között Forrás: MTI/EPA/Mark Cristino

Kicker szervái következtek.

Elképesztő izgalmak után jutottak el 40:40-ig.

Ekkor fogadóelőny következett, vagyis Fucsovics jutott meccslabdához úgy, hogy Kicker szervált. Újra egyenlő lett az állás, az argentin hárította a meccslabdát. De Marci nem adta fel, mert hamarosan újabb mecslabdához jutott. Ezt pedig már beütötte.

Vége! Fucsovics Márton 1óra 56 perc alatt 6-3, 6-3, 6-2-re nyert és ezzel a legjobb 16 között van. Legutóbb erre Taróczy Balázs volt képes az 1984-es Roland Garroson. Roger Federer is győzött, így a magyar teniszező a svájci világklasszissal találkozik a nyolcaddöntőben.

Harmadik győzelmével Fucsovics várhatóan a 62-63. helyre jön fel a világranglistán,

és átszámítva már 48,6 millió forint keresetnél tart Melbourne-ben.

Ezt mondta Fucsovics Márton

Mérkőzésről mérkőzésre jobban játszom, de már Canberrában éreztem hogy jól megy a tenisz, bíztam magamban.

Fucsovics Márton a melbourne-i sajtótájékoztatón Forrás: Siklós Erik

Tudtam hogy ez életem eddigi legnagyobb lehetősége. Reggel idegesen keltem és gyorsan tanácsot kertem Attilától, mit csináljak.

Biztos, hogy óriási élmény lesz Federer ellen játszani már most izgatott vagyok. Beszéltük az edzőmmel, hogy megvan a játékom ahhoz, hogy Federer ellen ne az élményért menjek fel a pályára."

Sávolt Attila tudja, mit mond Fucsovicsnak, ha Federer jön

Sávolt Attila, Fucsovics Márton edzője a következőket nyilatkozta az Origónak:

Ami a következő fordulót illeti: ha Federer lesz az ellenfele, akkor én már tudom azt, mit fogok mondani Marcinak ahhoz, hogy azt a meccset ne jutalomjátéknak fogja fel. Ha hallgat rám, akár még tovább íródhat ez a szép történet".

Mit vitt véghez Fucsovics Márton?

A 128-as főtábla 1982-es bevezetése óta az első magyar férfijátékos, aki az Australian Openen a legjobb 16-ba jutott – Baranyi Szabolcs nyolcaddöntőzött 1973-ban, de akkor még 64-es volt a főtábla.

Az első magyar 2004 óta, aki az Australian Openen a legjobb 16-ba jutott, akkor Kapros Anikó nyolcaddöntőzött.

1984 óta nem volt ekkora magyar teniszsiker a férfi egyesben a Grand Slam tornákon Forrás: MTI/EPA/Mark Cristino

Az első magyar férfijátékos Taróczy Balázs 1984-es Roland Garros szereplése óta, aki Grand Slam-tornán a legjobb 16-ba jutott, a teljes open érában pedig a negyedik Gulyás István (1968, 1969, 1971, Roland Garros), Baranyi (1973 Australian Open; 1973, Wimbledon) és Taróczy (1976, 1980, 1981, 1984, Roland Garros; 1980, Wimbledon) után.

Az első magyar, aki Grand Slamen a legjobb 16-ba jutott Szávay Ágnes 2009-es Roland Garros-nyolcaddöntője óta.

Fucsovics pályafutása során harmadszor nyert egymás után három Tour-szintű meccset.

(Forrás: AFP és NSO)

Ausztrál Open, férfi egyes, 3. forduló: Fucsovics Márton - Nicolás Kicker 3-0 (6-3, 6-3, 6-2)

Babosék is nyertek a női párosban

Nagy meccset játszott Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovics a spanyol Santonja, Arruabarrena duó ellen a női párosok versenyében. Babosék 3-6, 6-3, 6-4-re nyertek, így ők is továbbjutottak.