A nemzetközi szövetség elnöke felfüggesztené a Tour-győztes versenyzési jogát

CYCLING - TOUR DE FRANCE SAITAMA CRITERIUM 2017 2018 CRITERIUM CYCLING Cyclisme France Japan JAPON SPORT TDF Tour
Christopher FROOME (GBR) Yellow Leader Jersey, fans, public during the 5th Tour de France Saitama Criterium 2017, during the 5th Tour de France Saitama Criterium 2017 , Saitama - Saitama (58,9km), in Saitama, Japan, on November 4, 2017 - Photo Tim de Waele / DPPI
Vágólapra másolva!
David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke szerint csapatának, a Sky-nak kellene felfüggesztenie a négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome versenyzési jogát.

A sportvezető szerint a brit csapat első emberének, Dave Brailsfordnak kellene vállalnia a felelősséget versenyzőjéért, aki pozitív tesztet produkált a tavalyi Vuelta a Espanán.

– mondta Lappartient a Le Telegramme című francia napilapnak.

Kínos, de talán nem végzetes Chris Froome doppingügye

A brit és a nemzetközi kerékpársport számára ennél rosszabbul nem is zárulhatott volna az év: a sportág egyik legnagyobb aktív sztárjáról, a négyszeres Tour de France-győztes brit Chris Froome-ról derült ki, hogy szeptemberben pozitív doppingtesztet produkált. A sportág már eddig is éppen eleget mosakodhatott, a kérdés most éppen az, hogy legnagyobb sztárjáról, vagy a hitelességéről mond-e le.

A 32 éves brit versenyzőről december közepén derült ki, hogy pozitív tesztet produkált a 2017-es spanyol körversenyen, amelyen szeptember 7-én adott mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki.

Az összetettben győztes Froome tagadta, hogy bármilyen szabályt megsértett volna, mert engedéllyel használja a készítményt. A Vueltán azonban elmondása szerint rosszabbodott az állapota, így csapata, a Sky orvosának javaslatára és engedélyével növelték a megszokott adagját.

Froome idei tervei között a Tour-címvédés mellett a Giro d'Italia megnyerése szerepel.