Hosszú Katinka - férjével, vagy férje nélkül?

Hosszú Katinka rögtön két érmet nyert
WINDSOR, CANADA - DECEMBER 06: Katinka Hosszu of Hungary competes in the 400m Individual Medley final on day one of the 13th FINA World Swimming Championships (25m) at the WFCU Centre on December 6, 2016 in Windsor Ontario, Canada. Gregory Shamus/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Amikor a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka sorsának további alakulását elemezzük, fel kell tennünk a kérdést, hogy a bajnoknő képes lehet-e eddigi edzője (és férje), Shane Tusup nélkül az eddigiekhez hasonló teljesítmény elérésére a jövőben? A válasz nyilvánvalóan igen, hiszen Hosszú Katinka már Shane Tusup előtt világbajnok versenyző volt. A kérdés csak az, hogy Hosszú Katinka ott akar-e lenni a 2020-as nyári olimpián Tokióban.

Hosszú Katinkában Shane Tusup megjelenése előtt is benne volt a vb-aranyérem megszerzésének a lehetősége, ezt fényesen bizonyította a 2009-es római világbajnokság, amelyen a magyar úszónő megnyerte a 400 méteres vegyesúszást.

Ekkor az a Dave Salo volt az edzője, akivel egészen a 2012-es londoni olimpiáig folytatódott a közös munkájuk,

majd amikor Katinka számára csalódással (érem nélkül) értek véget a londoni játékok, összeveszett Dave Salóval. Ekkor jött be a képbe Shane Tusup, akinek addig semmiféle komoly szakmai múltja nem volt. Sem versenyzőként, sem pedig edzőként.

Hosszú Katinka a 2009-es római világbajnokságon a 400 méteres vegyesúszásban aratott győzelme után Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Hosszú Katinka önbizalma a londoni játékok után romokban hevert, először ezt kellett Tusupnak rendbe hoznia, aki rájött arra, hogy az eddigi edzésmódszerek Katinka esetében nem vezetnek eredményre. A magyar úszók nagy többsége ugyanis hosszú hónapokon át különféle edzőtáborokban készült az év aktuális versenyeire, a világ és az Európa-bajnokságokra.

Tusup arra jött rá, hogy ebből a megcsontosodott szemléletből kitörve Hosszút végigversenyezteti a pénzdíjas Világkupa-viadalokon.

A Föld különböző pontjain megrendezett versenyeket Tusup úgy fogta fel, mintha a napi edzések kibővített programjaként úszna Hosszú Katinka. Az elképzelés bevált, mert Hosszú ezeken a versenyeken egyre jobb eredményeket ért el, volt olyan VK-viadal, amelyen tíz elsőséget is begyűjtött.

A 2014-es berlini Európa-bajnokság érmeivel mosolyog a kamerába Hosszú Katinka Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/David Ebener

Mindazonáltal nagyon fontos megjegyezni, hogy a magyar szurkolók mindig is Hosszú Katinkát imádták, a medenceparton dagadó erekkel ordítozó amerikai edzőjére és férjére egyfajta csodabogárként tekintettek.

Bár abban senkinek nem volt kétsége, hogy Hosszú Tusup nélkül feltehetően nem jut el oda, ahová eljutott, az amerikai viselkedése, a sorozatos botrányok egyáltalán nem tettek jót Tusup megítélésének.

A háromszoros olimpiai bajnokot a magyar szurkolók mindig is a „mi lányunkként" szerették – bizonyság volt erre a 2017-es budapesti világbajnokság, ahol a magyar úszók közül egyedül Hosszú Katinka nyert aranyérmet. Tusupra pedig úgy tekintettek, hogy kell egy edző, aki Hosszú mellett van, de igazából a sikereket kevésbé neki, mintsem – teljes joggal – a csodaúszónak, Hosszúnak tulajdonították.

Hosszú Katinka és Shane Tusup a 2017-es budapesti világbajnokságon Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

Amikor kiderült, hogy Shane Tusup nem utazik ki a 2017. decemberi, koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságra, sokan felkapták a fejüket arra, hogy mi lesz így Hosszú Katinkával. A házaspár az elmúlt öt évet gyakorlatilag éjjel-nappal együtt töltötte, egyetlen olyan verseny sem volt, amelyen Hosszú Tusup jelenléte nélkül úszott volna. A hivatalos indoklás úgy hangzott, hogy Shane Tusup folyamatos migrénje miatt nem lehetett jelen Koppenhágában, ma már tudjuk, hogy távolmaradása sokkal inkább összefüggésben volt azzal, hogy a házaspár viszonya megromlott.

Hosszú Katinka csattanós választ adott minden kétkedőnek és érte izgulónak azzal, hogy a dán fővárosban hat aranyérmet nyert.

Ez a teljesítmény elképesztő. Katinka egyszersmind azt is bebizonyította, hogy képes Tusup nélkül is versenyezni és fantasztikus eredményeket elérni.

A koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon hat aranyérmet nyert Hosszú Katinka Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

Ez pedig azért van, mert Hosszú Katinka kiforrott, kész versenyző.

Az elmúlt öt évben akkora rutinra tett szert, amit nem lehet tőle elvenni azzal, ha a jövőben esetleg nem Shane Tusup irányítja az edzéseit.

Hogy ez így lesz-e azt ma még nem tudni. Egy biztos, akik a tévében figyelemmel követték a koppenhágai eseményeket, láthatták, hogy egy felszabadult, kedves, mosolygós Hosszú Katinka nyilatkozott a televízióknak és az újságíróknak. Koppenhágát megelőzően ez nem volt mindig így.

2018-ban Glasgowban úszó Európa-bajnokságot rendeznek, az év végén Kínában pedig a rövidpályás világbajnokságra kerül sor. Hosszú Katinka ezeken a versenyeken korábban már „agyonnyerte" magát, azaz elvileg azt is megtehetné, hogy kihagyja ezt a két versenyt.

Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás döntője után Koppenhágában Forrás: Magyar Úszó Szövetség

Volt már ilyenre példa az úszósport történetében. Számára a tokiói olimpiához vezető legfontosabb út a 2019-es dél-koreai világbajnokság lesz. Ha Hosszú Katinka úgy érzi, hogy időre van szüksége, simán megteheti, hogy kivár, és azután hozza meg azt a döntést, amely további pályafutására hatással lehet.

De azt már most tudjuk, hogy számára Shane Tusup nélkül is van élet – méghozzá sikeres, ahogy az Koppenhágában világosan bebizonyosodott.

Nem tudjuk természetesen, hogy alakul Hosszú Katinka és edző férje kapcsolata. Ha kibékülnek, ha nem – Hosszú Katinka mindenképpen ugyanolyan csodákra képes, mint ahogy eddig. Hiszen ne feledjük, háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok versenyzőről beszélünk.