Roger Federer sem sebezhetetlen, kiesett Londonban

Horizontal
Switzerland's Roger Federer waves to the crowd as he leaves the court after losing to Belgium's David Goffin during their men's singles semi-final match on day seven of the ATP World Tour Finals tennis tournament at the O2 Arena in London on November 18, 2017. David Goffin won 2-6, 6-3, 6-4. / AFP PHOTO / Glyn KIRK
Vágólapra másolva!
Új bajnokot avatnak vasárnap az ATP Finals végén, mert a hatszoros bajnok Roger Federer, óriási meglepetésre, 1 óra 45 perc alatt 2:6, 6:3, 6:4-re kikapott David Goffintől, a szombati első elődöntőben. A 36 éves legenda hatszor találkozott korábban a 26 éves belgával és mindig legyőzte őt. Federernek ez volt az ötödik veresége 2017-ben és ezzel számára befejeződött a szezon.

Nehéz volt bármi biztatót találni Roger Federer és David Goffin találkozója előtt, ami a belga esetleges sikerére utalt volna. Legutóbb október 28-án találkoztak Bázelben és a svájci 6:1, 6:2-re győzött. A héten Goffin már beleszaladt egy hasonló kiütésbe, Grigor Dimitrovtól kapott ki szerdán 6:0, 6:2-re. Igaz, a hét elején karrierje során először jobbnak bizonyult Rafael Nadalnál, ráadásul először vert meg világelsőt. A bal térdén hónapok óta folyamatosan kötéssel játszó belga egyrészt mindenkit megnyugtatott, hogy fizikálisan száz százalékos, másrészt határozottan kijelentette, változtatni fog a játékán Federer ellen.

Bázelben nem hibázott, nagyon agresszívan játszott, jól fogadott. Remélem, most nem fog ugyanúgy teniszezni"- mondta Goffin még pénteken, hogy mi kell a szorosabb mérkőzéshez.

Federernek a meccs elején bejöttek a fonákütései Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az első fél óra után úgy tűnt, hogy a belga kívánsága nem most fog teljesülni, Federer ezúttal is szárnyalt. Egyből elnyerte tíz évvel fiatalabb riválisa adogatását, ami még jobban megnyugtatta és parádés megoldásokkal, látványos labdamenetekben szerezte a pontokat. Goffin képtelen volt fogást találni a svájcin, akinek sült a fonákja. Azt is gondolhattuk ekkor, hogy a dupla-brékkel, elég kilátástalan játékkal, 6:2-re elvesztett első játszma után David Goffin csendben megadja magát és elkezd a jövő hétvégi Davis-kupa döntőre koncentrálni.

Nem ez történt, második szettben neki jött össze a gyors brék, ami teljesen megváltoztatta a játék addigi képét.

A belga sokkal jobban kezdett szerválni, hosszabban, pontosabban, agresszívebben teniszezett, miközben a svájci többet hibázott, mint addig. Az egy apró brékkel 6:3-ra megnyert szett után még mindig mindenki Federer sikerét várta. Fordított ő már ennél nehezebb helyzetből is, például januárban az Australian Open döntőjében Rafael Nadal ellen 1:3-ról az ötödik játszmában. Goffin azonban megérezte, hogy ez lehet az ő napja, van keresnivalója. A harmadik szettben megint neki jött össze előbb a brék és 5:4-nél a meccsért, élete eddigi legnagyobb győzelméért szerválva nem remegett meg, két ásszal nyitott és egy újabb pontot érő adogatással be is fejezte a csatát. Számára óriási siker, egyben hatalmas meglepetés.

David Goffin először tudta megverni Roger Federert Forrás: AFP/Glyn Kirk

Roger Federer kettő győzelemre állt attól, hogy hetedszer is a magasba emelhesse az ATP Finals-serlegét. Legutóbb 2011-ben tudott nyerni Londonban, az volt a hatodik sikere. Először 2003-ban, Houstonban diadalmaskodott, a döntőben André Agassit verve (6:3, 6:0, 6:4). A következő évben megvédte a címét a texasi városban, de 2005-ben Sanghajban a verseny történetének leghosszabb döntőjében, 4 óra 33 perc alatt 6:7, 6:7, 6:2, 6:1, 7:6-ra kikapott David Nalbandiantól. A fájdalmas vereség nem okozott törést a pályafutásában, 2006-ban és 2007-ben is ő ünnepelhetett a dél-kínai városban. Az első londoni évben előbb Del Potro bizonyult jobbnak nála a csoportban, majd Davigyenko állította meg az elődöntőben. A következő két évben viszont száz százalékos maradt. Az elmúlt öt évben is eljutott a döntőig háromszor, de ott rendre elbukott Djokovic ellen, igaz, 2014-ben sérülés miatt ki sem állt.

Roger Federer búcsúzik a londoni közönségtől Forrás: AFP/Glyn Kirk

A mostani váratlan vereségével Roger Federer valószínűleg lemondhat arról, hogy újra a világranglista élére kerüljön. Nagyon zárkózott Nadalhoz és egy londoni diadallal 145 pontra megközelíthette volna a spanyolt. Igaz, erről a svájci másképp gondolkodott már a szombati találkozó előtt is.

Ezért is mondom folyamatosan, hogy nem egy reális cél. Hiba lenne, ha az én koromban elkezdenék a világelsőségre hajtani. Nem tudom, hogy a testem mennyire engedné, ha többet kívánnék tőle. Lehet, ha elkezdenék túl gyakran, túl sokat gondolkodni ezen, akkor az nem lenne jó hatással a játékomra, nem tudnék annyira felszabadultan teniszezni, feszültebb volnék, ami a hátamnak se tenne jót"- elemezte a helyzetét Federer, aki sportszerűen úgy fogalmazott, hogy örül Nadal világelsőségének, mert a spanyol megérdemli.