Öt magyar továbbjutó a rövidpályás gyorskorcsolya vk-n

LIU Shaolin Sándor
Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert szombaton 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának második állomásán
Vágólapra másolva!
Az 500 és 1500 méteres selejtezőkből csütörtökön összesen öt magyar jutott tovább a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának Szöulban zajló negyedik, utolsó állomásán.

A leghosszabb távon ezúttal Varnyú Alex is lehetőséget kapott, de az első körben búcsúzott, Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba viszont mindkét fordulót sikerrel vette.

Utóbbi elődöntőbe jutásával a magyarok minden valószínűség szerint a maximális három főt indíthatják majd a jövő februári, phjongcshangi játékokon.

A nőknél ugyanakkor Kónya Zsófia, Keszler Andrea és Heidum Bernadett is kiesett, ami azt jelenti,

hogy nem sikerült kettőről (Jászapáti Petra és Heidum) háromra növelni a kvótás helyen álló versenyzők számát.

A legrövidebb számban a nőknél a biztosan kvótás helyen álló Keszler és Jászapáti közül előbbit az első fordulóban szabálytalanság miatt megbüntették, utóbbi viszont negyeddöntőbe került. A jó szereplés Kónya számára lett volna a legfontosabb, mert neki néhány pozíciót javítania kellett volna a harmadik indulási joghoz, de a második körben búcsúzott, mivel futamában ötödik lett.

Liu Shaolin Sándor jól szerepel eddig az olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának Szöulban zajló negyedik, utolsó állomásán. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A férfiaknál a szám tavalyi világbajnoka, Liu Shaolin Sándor, illetve a junior világbajnok öccse, Liu Shaoang is gond nélkül negyeddöntőbe került, míg Burján a második fordulóban fejezte be szereplését, de

szinte biztos, hogy ebben a számban is meglesz a maximális három magyar kvóta.

Pénteken az 1000 méteres és a váltó selejtezőkkel folytatódik a verseny.

A négy állomásból álló vk végén 500 és 1000 méteren 32-en, míg 1500-on 36-an jutnak olimpiai kvótához a phjongcshangi játékokra, de egy nemzetből legfeljebb három versenyző kvalifikálhatja magát számonként, továbbá nemenként a legjobb nyolc staféta szerez indulási jogot. A végleges kvótanévsor a szombat-vasárnapi döntők után válik hivatalossá.