Rafael Nadal befejezte, nem játszik tovább

Day Two - Nitto ATP World Tour Finals ATP/WTA Rafael Nadal TENNIS World Tour 2017 Nitto ATP World Tour Finals 2017 Peninsula Square London United Kingdom  Nitto ATP World Tour Finals International Tennis O2 O2 Arena SPORT men mens singles singles
Spain's Rafael Nadal returns against Belgium's David Goffin during their singles match on day two of the ATP World Tour Finals tennis tournament at the O2 Arena in London on November 13, 2017. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Hiába hárított a 2. játszmában négy meccslabdát Rafael Nadal a belga David Goffin ellen, egyértelmű volt, hogy ez nem az a Nadal, aki 2017-ben 77 mérkőzéséből 67-et megnyert és tíz döntőből hatban serleggel ünnepelhetett. Később kiderült, már korábban eldöntötte, hogy akár győz, akár veszít, ez az utolsó alkalom, hogy 2017-ben pályára lépett. Vereséggel búcsúzott a szezontól a 16-szoros Grand Slam-bajnok, mert Goffin, 2 óra 37 perc alatt 7:6, 6:7, 6:4-re jobbnak bizonyult nála.

Vasárnap még az ATP 2017-es világelsőjeként ünnepelték Londonban Rafael Nadalt. Hétfő este, az ATP Finals, papíron legkönnyebb mérkőzése várt rá, a csoportkör első fordulójának zárásaként.

Korábban kétszer találkozott David Goffinnel, de a belga még játszmát sem tudott nyerni ellene.

Az igazi bizonytalanságot Nadal térde jelentette. Az volt a kérdés, hogy javult-e annyit, ami elég akár öt mérkőzés lejátszásához.

A mérkőzéssel nincs sok értelme részletesen foglalkozni. Az első szettben kétszer jött vissza brékhátrányból a spanyol, de a rövidítésben megint szokatlanul sok volt a ki nem kényszerített hiba, a bizonytalanság.

A játéka csak pillanatokra emlékeztetett arra a Nadalra, akit New Yorkban, Pekingben, Sanghajban láthattak a szurkolók az elmúlt hónapokban.

Passzívan, röviden teniszezett, csak akkor villant meg, amikor igazán nagy bajban volt. A játék képe a 2. játszmában sem változott, Goffin, előbb 5:3-nál adogathatott a győzelemért, majd Nadal szervájánál jutott 40:0-hoz. A mallorcai ekkor teniszezett a legjobban és a tie-break ezúttal az övé lett, de a valódi fordulat elmaradt. Gyorsan duplabrék-hátrányba került (1:4), és innen már nem volt visszaút.

Rafael Nadal Londonban az első meccs után visszalépett Forrás: NurPhoto/Alberto Pezzali/NurPhoto/Alberto Pezzali

Rafael Nadal, az interjúszobában, már az első kérdésre válaszolva bejelentette a szomorú hírt. „Kiszálltam.

Sokat küzdöttem a meccs alatt, talán arra is gondolva, hogy ez lehet az idény utolsó mérkőzése. Ez nem az én döntésem. Ez a fájdalomról szól. Egyszerűen nem maradt elég energiám a teniszre. Komolyan mondom, mindent megpróbáltam. Már az is csodának számított, hogy ilyen szoros meccset tudtam játszani. Ennek így semmi értelme – kezdte az értékelést a ranglista vezetője, aki 13-szor kvalifikálta magát a szezonzáróra, de korábban ötször nem indult el sérülés miatt.

Talán én vagyok a top játékosok közül az, aki a legtöbbet bajlódott sérülésekkel. Ezek több problémát okoztak, mint bárki másnak. Mindig ugyan az a kihívás, de már hozzászoktam ehhez. Tudom, hogy mit kell tennem és készen állok rá. Az a jó, hogy nincs semmi új ebben. Megfelelő pihenés, majd megfelelő munka kell, amit már többször végigcsináltunk. Reméljük, hogy a kezelés most is eredményes lesz és sikerül a következő szezon elejére felkészülni, rendbe jönni"- magyarázta Rafael Nadal, aki az érzéseiről is beszélt.

Búcsú Londontól, az idei szezontól és az ATP-világbajnokságtól Forrás: AFP/Glyn Kirk

„Ezt a döntést nem öt perce hoztam meg. Már a meccs alatt tudtam. Az eredménytől függetlenül biztos voltam benne, hogy kiszállok.

Természetesen csalódott vagyok, de nem fogok sírni. Értékelem azt, ami 2017-ben történt velem. Köszönöm az életnek ezt a felejthetetlen idényt. Keményen fogok dolgozni azért, hogy újabb lehetőségeket teremtsek magamnak, hogy ott tudjak maradni az élen és versenyben legyek a legfontosabb serlegekért"- búcsúzott mindenkitől Rafael Nadal.

Rafael Nadal visszalépésével teljesen nyílt a verseny a Pete Sampras csoportban.

Szerdán egy másik spanyol, Pablo Carreno Busta lép a világelső helyére és mérkőzik meg Dominic Thiemmel. A két hétfői győztes, Grigor Dimitrov és a jövő hét végén a Davis-kupa döntőben is főszerephez jutó, David Goffin a csoportelsőségért párbajozik. Előtte, a kedd rangadóját Roger Federer és Alexander Zverev játssza.