Társoldalunk:

Felmentették a doppingvádak alól a maratonfutó edzőit

2017.10.12. 18:59

Egy kenyai bíróság felmentette Rita Jeptoo eltiltott hosszútávfutó edzőit, akiket azzal vádoltak, hogy segédkeztek az atlétának a doppingolásban.

Jeptoo 2014 szeptemberében egy versenyen kívül adott mintával bukott meg, melyben EPO nyomaira bukkantak a szakemberek. Edzőjét, az olasz Claudio Berardellit, illetve egy segédedzőt és egy gyógyszerészt tavaly őrizetbe vették és vádat emeltek ellenük Kenyában, mert a gyanú szerint ők látták el a tiltott anyaggal a futót. 

Rita Jeptoo éppen megnyeri a Boston MarathontForrás: AFP/Timothy A. Clary

Berardelliéket a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) már tavaly tisztázta az ügyben, mivel bizonyítottnak látta, hogy nem volt közük hozzá, s Jeptoo egy meg nem nevezett orvostól kapta az EPO-t. Nairobiban ugyanakkor csak szerdán zárták le az ügyét, méghozzá hasonló eredménnyel, ugyanis a bíró szerint az ügyész nem tudta bizonyítani a vádlottak bűnösségét.

A 36 éves atlétát eredetileg két évre tiltották el, ám tavaly négy évre módosították büntetését, egyben megfosztották Boston Marathonon és a Chicago Marathonon szerzett 2014-es győzelmétől.