Vágólapra másolva!
Nagy többséggel a korábbi olimpiai bajnok úszót, Wladár Sándort választotta elnöknek a Magyar Úszó Szövetség a vasárnap délelőtt megtartott tisztújító közgyűlésén. Az öt jelölt közül végül csak az ő neve került fel a szavazólapra. Előtte az egyik jelölt mérgében a levezetőelnök asztalára dobott egy játékbilincset.

Akkor Bienerth Gusztáv leváltása után határozott úgy a grémium, hogy a napirendi pontokról később dönt, többek között az új elnök megválasztásáról. A közgyűlés Wladár Sándornak, az 1980-as moszkvai olimpián aranyérmet nyert egykori úszónak szavazott bizalmat.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség új elnöke Foto: Csudai Sándor - Origo

Wladár mellett előzetesen még négyen jelezték, hogy harcba szállnának az elnöki pozícióért,

Czene Attila, Hornyák Viktor, Horváth Gergely Domonkos, valamint Tóth István,

Czene azonban a közgyűlés előtt egy nappal írásban jelezte, visszalép.

198 tagszervezeti képviselőből 151-en jelentek meg a közgyűlésen, így ¾-es többséggel dönthettek a tagok a napirendi pontokról.

Mielőtt azonban elkezdődhetett volna az ülés érdemi része, Tóth István elnökjelölt annak feloszlatását kérte Sándor Elek levezetőelnöktől, mondván jogellenes annak összehívása. A javaslatot elutasították, a döntés egy másik elnökjelöltet,

Hornyák Viktort érzékenyen érintett, felidegesítette magát, és üvöltözve a levezetőelnök asztalára dobott egy játékbilincset.

Sándor Elek ülésvezető elnök és a Hornyák Viktor által az asztalra dobott játékbilincs Foto: Csudai Sándor - Origo

A váratlan közjátékot követően kialakult hangulatot és a kedélyeket Szabó Tünde sportállamtitkár beszéde csillapította le, majd bő egy órával a kezdés után megkezdődhetett az alapszabályt módosító javaslatok megvitatása.

A több tucat változtatást követően rövid szünet, majd a legfontosabb rész következett; az elnökválasztás.

Hornyák Viktor és Tóth István a szavazás előtt visszalépett, így Wladár Sándor és Horváth Gergely Domonkos között dőlt el a pozíció.

Illetve csak dőlt volna, a közgyűlés ugyanis elutasította Horváth Gergely Domonkos jelölőlistára való felvételét, így oda csak Wladár Sándor került fel, három ellenszavazat ellenében.

Végül Wladár Sándort 143 igen szavazattal, 1 tartózkodás és 5 ellenszavazat mellett, elsöprő többséggel válaszotta meg a közgyűlés a Magyar Úszó Szövetség elnökévé.

A közgyűlés egyöntetű többséggel választotta meg Foto: Csudai Sándor - Origo

A főtitkár Batházi Tamás, a szakmai alelnök Turi György, az általános alelnök Becsky András lett.

A 12 új elnökségi tag: Bodrogi Viktor, Gyepes Ádám, Gyurta Dániel, Kovács Ottó, Markovics László, Molnár Mihály, Pass Ferenc, Rákosfalvi Zoltán, Rózsa Norbert, Szentpáli Gábor, Török Enikő, Verrasztó Zoltán.

Wladár Sándor a Magyar Úszó Szövetség újdonsült elnöke a következőket mondta a megválasztása után:

"Óriási megtiszteltetés egy olyan nagymúltú szervezetet, mint a Magyar Úszó Szövetség elnökként szolgálni, már maga a jelölés is elismerés volt a számomra.

Nem is akarok az előző időszak széthúzásaival foglalkozni, olimpiai bajnokként az úszóvilág minden problémáját ismerem, személyes kapcsolatrendszeremmel remélhetőleg pluszt tudok hozni ebbe a struktúrába. Olyan minőségi munka alapjait szeretném lefektetni, ahol az edzők és az úszók vannak a középponttban. Ehhez olyan emberekre támaszkodnék, akik szeretik az úszást, kellő alázattal és örömmel szolgálják a sportág érdekeit.

Gyárfás Tamás, korábbi elnök gratulál Wladár Sándornak, a Magyar Úszó Szövetség újdonsült vezetőjének Foto: Csudai Sándor - Origo

A kitűzött cél az, hogy ne az ellentétekről, hanem Rio, Budapest és Indianapolis hőseiről szóljanak a hírek."

A rögtönzött sajtótájékoztató végén Wladár bejelentette, hogy

Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok elnöki tanácsadóként fogja segíteni munkáját.