Hosszú Katinka lett Európa legjobbja

13th FINA World Swimming Championships (25m) - Day 6 GettyImageRank2 Success SPORT HORIZONTAL Waist Up Hungary Swimming Canada Ontario - Canada Butterfly Stroke ADULT COMMEMORATION Women Photography Windsor - Ontario 100 Meter Final Round FINA Katinka Hos
WINDSOR, CANADA - DECEMBER 11: Katinka Hosszu of Hungary celebrates her victory in the 100m Butterfly final on day six of the 13th FINA World Swimming Championships (25m) at the WFCU Centre on December 11, 2016 in Windsor Ontario, Canada. Gregory Shamus/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka sorozatban negyedszer lett a legjobb női úszó az európai szövetség éves szavazásán.

A LEN szerdai sajtóközleménye kiemeli, hogy a 27 éves magyar versenyző négy aranyéremmel kezdte a 2016-os szezont a londoni Európa-bajnokságon, majd három aranyat és egy ezüstöt gyűjtött a riói olimpián - ráadásul 400 méter vegyesen világcsúccsal diadalmaskodott -, majd hét elsőséggel zárta a windsori rövidpályás világbajnokságot.

Hosszú Katinka sorozatban negyedszer utasította maga mögé Európát Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

A férfiaknál a brit Adam Peaty először végzett a szavazás élén, a brit sportoló ugyancsak világrekorddal győzött a 100 méter mell ötkarikás döntőjében.

A műugróknál a 31 éves Tania Cagnotto két csúcsot is megdöntött: a Rióban egy ezüst- és egy bronzéremig jutott olasz versenyző - aki az olimpia után visszavonult - sorozatban hatodszor, összességében pedig hetedszer végzett a LEN-szavazás élén.

Az olasz Tania Cagnotto hetedszer is felért a csúcsra Forrás: AFP/Martin Bureau

Ami a vízilabdázókat illeti, a férfiaknál a szerb válogatottal tavaly Európa- és olimpiai bajnok, Világkupa-győztes Filip Filipovic, a nőknél pedig 2015 után ismét az olaszokkal ötkarikás ezüstérmes Roberta Bianconi nyert.