Vágólapra másolva!
Tina Maze, a szlovénok kétszeres olimpiai bajnok, Világkupa-győztes alpesi sízője csütörtökön bejelentette, hogy jövőre visszavonul a versenyzéstől. A 33 éves sportoló elmondta, hogy január 7-én áll rajthoz utolsó alkalommal, méghozzá Mariborban, ahol 1999-ben bemutatkozott a nemzetközi sorozatban.

"Komoly motivációt jelent, hogy utolsó alkalommal hazai közönség előtt versenyezzek" - tette hozzá, majd azt is elárulta, nem kizárt, hogy februárban St. Moritzban megpróbálja megvédeni a lesiklás világbajnoki címét.

"Nagyon boldog vagyok azzal, amit elértem.

Rájöttem, hogy már nincs bennem olyan energia vagy motiváció, ami a legmagasabb szintű versenyzéshez szükséges" - mondta Maze, akinek döntése nem volt váratlan. Az előző idényt teljes egészében kihagyta, és a folytatást mérlegelte.

Tina Maze Forrás: Lencia-tinamaze.si

Maze elárulta, hogy továbbra is az Eurosport televízió szakkommentátoraként fog tevékenykedni: "Semmi sem helyettesítheti azt az adrenalint, amit az olimpiai vagy a Világkupa-versenyek jelentenek, de új fejezet kezdődik az életemben. Nagyon izgatott vagyok, és remélem, képes leszek más szemszögből megvilágítani a versenyeket a szurkolóknak a közvetítések során."

Maze remeklése 2008-ban kezdődött, amikor saját független csapatot hozott létre, amelyben olasz edzője - egyben élettársa -, Andrea Massi irányítja a szakmai munkát. Az összetett Világkupában 2010-ben negyedik lett, ezt követően minden évben egy helyet javított, így 2013-ban pontrekorddal az élen végzett. Szocsiban 2014-ben megnyerte Szlovénia első, majd második téli olimpiai aranyérmét.

Tina Maze Forrás: AFP/Agence Zoom/Getty Images/Christophe Pallot

Andrea Massi csütörtökön úgy fogalmazott: különösen büszke rá, hogy barátnője doppingszerek használata nélkül jutott sportága csúcsára: "Tina a legjobb bizonyíték a fiatal sportolók számára, hogy