Vágólapra másolva!
Csütörtökön ünnepli 65. születésnapját Almássy Zsuzsa Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, világbajnoki harmadik műkorcsolyázó.

Az olimpiai ötödik és hatodik helyezett sportolót gyermekként édesanyja vitte le a jégre, mert asztmás volt, s ezért sokat kellett a friss levegőn tartózkodnia, de próbálkozott a tornával és a balettel is.

"Lementünk az OSC-be egy tornaedzésre, de ott azt mondták, túl kövér vagyok ehhez a sportághoz, a balett-teremben pedig egyenesen a fejüket fogták" - emlékezett Almássy Zsuzsa, aki aztán műkorcsolyázó pályafutása ideje alatt is űzte a tornát és a balettet, mint kiegészítő sportágat.

A magyar tévénézőkre gondolt

A hétszeres magyar bajnok az eredményei közül első Eb-bronzérmét emelte ki, mert 1967-ben, Lljubljanában csontritkulása ellenére végzett dobogós helyen.

Almássy Zsuzsa Forrás: Wikipedia

"A kötelező program után mindenki azt mondta, szép, hogy harmadik vagyok, de ezzel a betegséggel a kűrben már nem lehet majd megtartani ezt a helyezést. Én viszont úgy gondoltam, az a sok néző, aki Magyarországon a televíziók előtt ül és nekem szurkol,

elég erőt ad majd az eredmény eléréséhez"

- mondta Almássy Zsuzsa.

Hozzátette, ismerve közvetlen riválisát, elég volt a tervezett 15 ugrásból tizet teljesítenie. "Ő kilencet tudott, így aztán eldöntöttem, hogy valahogy kibírom azt a négy percet és megugrom azt a minimumot, ami a bronzérem megtartásához kell."

A malomforgás már nem megy

1970-ben Universiadét nyert, Eb-n háromszor volt 4., egyszer 6., vb-n volt 4. és 5. is.

Pályafutása során 1956-tól 1972-ig csak a Ferencváros színeiben versenyzett. A visszavonulása után Budapesten gépészmérnöki oklevelet szerzett.

1980-tól Svájcban él, s edzőként dolgozott, de két éve abbahagyta a trénerkedést, manapság már csak külön felkérésre segít a korcsolyázóknak, ha a szakmai véleményére kíváncsiak.

"Többet tudok jönni Magyarországra, sokat is vagyok itt, elfoglalt nyugdíjasként élek" - mondta, s hozzátette, még ma is gyakran húz korcsolyát, két lányával rendszeresen jár jégre.

persze elméletben tudom, és végre is tudnám hajtani, de az nekem már nem tanácsos." - jegyezte meg.

Kevés az erős karizmájú műkorcsolyázó

Almássy Zsuzsa biztos benne, hogy felbukkan még egy-egy nagyobb magyar tehetség a sportágban, tavaly például Tóth Ivettnek, Sebestyén Júlia tanítványának a produkcióit követte figyelemmel.

Almássy Zsuzsa Forrás: Mob.hu

"Azt gondolom, hogy nem kellene az elején olyan magasra tenni a lécet, ugyanis ha egy korcsolyázó túl merész programot vállal, s elrontja, akkor onnan nagyon nehéz visszatalálni a helyes útra" - mondta, s hozzátette, a mai versenyzők közül is leginkább azokat kedveli, akik szépen tudnak korcsolyázni.

én például sokkal inkább kedvelem azokat, akik meg tudják ragadni a nézőket. Régebben sokkal több olyan korcsolyázó akadt, akinek erős karizmája volt, manapság ebből sajnos kevesebbet látok a jégen" - mondta.

Almássy Zsuzsa

Születési idő, hely: 1950. október 8., Budapest
Sportág: műkorcsolya
Klubja: Ferencváros (1956-1972)
Legjobb eredményei: Európa-bajnoki ezüst- (1971, Zürich) és bronzérmes (1967, Ljubljana, 1970, Leningrád); világbajnoki bronzérmes (1969, Colorado Springs); olimpiai ötödik (1972, Szapporó) és hatodik (1968, Grenoble) helyezett; Universiade-győztes (1970, Rovaniemi); hétszeres magyar bajnok (1964, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1972)