Miklós Edit csodát tett St. Moritzban

Miklós Edit, síelés
RUSSIAN FEDERATION, Rosa Khutor : Hungary's edit Miklos reacts after finishing the Women's Alpine Skiing Downhill at the Rosa Khutor Alpine Center during the Sochi Winter Olympics on February 12, 2014. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN
Vágólapra másolva!
Életében először egy Világkupa-versenyen is dobogóra állhatott Miklós Edit. A magyar síelő a St. Moritzban rendezett lesiklóversenyen a harmadik lett. Korábban a legjobb Világkupa-helyezése egy 5. hely volt tavaly Crans Montanában.

Miklós mögött olyan világsztárok végeztek a vert mezőnyben, mint a szlovén Tina Maze, illetve a két amerikai, Lindsey Vonn és Julia Mancuso.

"Hihetetlen érzés harmadiknak lenni. Összességében jól sikerült a csúszásom, és nagyon boldog vagyok! A pálya felső részében sikerült jól teljesítenem. Aztán az alsó felében veszítettem az időmből, de a kiváló kezdet a pálya első felében elegendő volt a 3. helyezéshez. Nem gondoltam, hogy összejön, de hittem magamban, és sikerült" - nyilatkozta Miklós Edit a verseny után.

Miklós Edit Forrás: AFP/Alexander Klein

A harmadik hely valamennyi havas sportágat tekintve is az eddigi legjobb magyar eredmény, a csúcsot eddig a snowboardos Gyarmati Anna Világkupa-4. helyezése jelentette.

Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke az MTI-nek azt mondta, történelmi siker Miklós dobogós helyezése: "Nem is tudok most hirtelen mást mondani, mint hogy minden olyan támogatónknak, aki hitt Editben, nagyon köszönünk mindent, s azt hiszem, Edit most ért fel a csúcsra."

A Vk-sorozat vasárnap szuper-óriásműlesikló viadallal folytatódik St. Moritz-ban.

Eredmény, Világkupa, lesiklás, St. Moritz:
1. Lara Gut (svájci) 1:43.82
2. Anna Fenninger (osztrák) +0.32
3. Miklós Edit +0.5
4. Viktoria Rebensburg (német) +0.69
5. Fabienne Suter (svájci) +0.90
6. Nadja Jnglin-Kamer (svájci) +1.00

A szakági vk állása 6 futam után (még 2 van hátra): 1. Lindsey Vonn (amerikai) 366 pont, 2. Fenninger 287, 3. Viktoria Rebensburg (német) 269, ...18. MIKLÓS EDIT 92

Az összetett vk állása 19 futam után (még 13 van hátra): 1. Tina Maze (szlovén) 985 pont, 2. Fenninger 721, 3. Mikaela Shiffrin (amerikai) 605, ...37. MIKLÓS EDIT 99

Az összetett versenyben második helyen álló norvég Kjetil Jansrud győzött lesiklásban Kitzbühelben. Sikerével közelebb zárkózott a 23 viadal után vezető osztrák Marcel Hirscherhez. Jansrud mögött a második az olasz Dominik Paris, harmadik pedig a francia Guillermo Fayed lett, s ugyanez a sorrend a szakági vk-ban is.

A lesiklóversenyt eredendően késő délelőtt rendezték volna meg, ám a hatalmas köd miatt a rajtot többször is elhalasztották, míg végül kétórás késéssel - lerövidített pályán - lebonyolíthatták az eseményt.

eredmények:
1. Kjetil Jansrud (norvég) 58.16 mp
2. Dominik Paris (olasz) 58.18
3. Guillermo Fayed (francia) 58.37

A szakági vk állása 6 verseny után: 1. Jansrud 439 pont, 2. Paris 312, 3. Fayed 270

Az összetett vk állása 23 verseny után (még 14 van hátra): 1. Marcel Hirscher (osztrák) 916 pont, 2. Jansrud 834, 3. Alexis Pinturault (francia) 611