Pistorius útja a dicsőségtől a börtönig

Oscar Pistorius Reeva Steenkamp Paralympian Oscar Pistorius holds the hands of family members as he is taken down to the holding cells after being sentenced to five years imprisonment for the culpable homicide killing of his girlfriend Reeva Steenkamp at
Paralympian Oscar Pistorius holds the hands of family members as he is taken down to the holding cells after being sentenced to five years imprisonment for the culpable homicide killing of his girlfriend Reeva Steenkamp at the high court in Pretoria, on October 21, 2014. Pistorius was also sentenced to three years, suspended for five years, for firing a pistol under a table at Tasha's restaurant in Johannesburg in January 2013. The sentences run concurrently. AFP PHOTO/POOL / HERMAN VERWEY
Vágólapra másolva!
Az új Mandela lehetett volna a hatszoros paralimpiai bajnok futó, Oscar Pistorius, ám tragikus körülmények közt megölte a barátnőjét, Reeva Steenkampot, amiért öt év börtönt kapott kedden. Út a dicsőségtől a bukásig.

Oscar Leonard Carl Pistorius 1986 novemberében született Dél-Afrikában. Tizenegy hónapos korában mindkét lábát térd alatt amputálták, mert a lábaiból hiányzott a szárkapocscsont, és a lábujjai sem fejlődtek ki. Két lehetősége maradt: vagy amputálják a lábát vagy egész életére tolószékbe kerül.

Mindezek ellenére az édesanyja ügyelt arra, hogy sosem érezze különbözőnek magát másoktól, ám Pistorius 15 éves korában elveszítette őt, ami komoly törést okozott nála.

Siker a T44-esként

Az iskolában többféle sportot kipróbált, teniszezett, vízilabdázott és birkózott is, ám egy súlyos rögbisérülés után úgy döntött, átpártol a futáshoz. Az úgynevezett T44-es kategóriában (az egyik lábukat térd alatt elveszítőknél) indult a versenyeken, noha valójában a T43-hoz (mindkét lábukat térd alatt elveszítők) tartozott. 2004-ben, az athéni paralimpián így is világcsúccsal nyert 200-on, két olyan amerikait legyőzve, akiknek csak az egyik lábát amputálták.

Pistorius és a nővére, Aimee a bíróságon Forrás: AFP/Leon Sadiki

Később további öt paralimpiai aranyat szerzett, majd miután folyamatosan kardoskodott érte, a 2012-es londoni olimpián az egészségesek mezőnyében is szerepelt. Bár a futópengéit folyamatosan vitatták, mondván, az a ruganyosságával előnyt biztosít a többiekkel szemben, Dél-Afrikában sokan azt gondolták, ő lesz az új Nelson Mandela, egy új nemzeti hős, aki definiálta az országot.

Tragikus Valentin-nap

Tavaly februárban, Valentin-napon azonban tragikusan félresiklott minden. Az előkelő pretoriai lakóparkban élő Pistorius a barátnőjével, Reeva Steenkamppal töltötte az estét, majd éjszaka zajokat hallott, fogta a pisztolyát, és négy lövést a wc-ajtóba eresztett - ezek bármelyike megölte volna az ajtó mögött lapuló Reevát.

A dél-afrikai állam beperelte Pistoriust, a hónapokig tartó tárgyaláson először a szomszédokat, és a lakóparkba bejáratosokat hallgatták meg, akik elmondták: sikolyokat hallottak az este a lövések zaja előtt. Többen úgy vélték, a pár veszekedett a gyilkosság éjszakáján.

Pistorius jegyzetel egy tárgyaláson Forrás: AFP/Daniel Born

Később a per folyamán mind az államügyész, mind Pistorius védőügyvédje mindent bevetett a sportoló mellett, illetve ellen (a bizonyítékok gondatlan tárolása szerepel a mérleg egyik, illetve Pistorius korábbi gondatlan fegyverhasználati ügyei a másik serpenyőjében a legnagyobb súllyal), ám Masipa bírőnő az ítélethozatalkor kizárólag a tényekre hagyatkozott, és a nem bizonyítható mozzanatokat figyelmen kívül hagyta.

5 év börtön

"Szomorú nap lenne ez az országnak, ha úgy tűnne, külön törvény vonatkozik a szegény, hátrányos helyzetűekre, illetve a gazdagokra és híresekre" - jelenti ki Masipa, aki szerint "túlhangsúlyozták" Pistorius kiszolgáltatottságát, mert bár kiszolgáltatott, de kiváló megküzdési stratégiái vannak, és az édesanyja révén sosem tekintette magát másnak, mint a többiek.

A bírónő súlyosbító körülménynek vette, hogy négyszer is átlőtt az ajtón Pistorius, aki ráadásul képzett fegyverhasználó volt, így végül öt év börtönre ítélte. Pistorius lehajtotta a fejét, miközben a táborából többen könnyekben törtek ki, míg Steenkamp családja a helyszíni beszámolók szerint "kicsit megenyhült".

Kedden öt év börtönre ítélték Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

Pistorius a hirhedt Pretoria Central Jailbe vonul majd be, amely túlzsúfolt, és Dél-Afrika legveszélyesebb bűnözőivel van tele. Ugyanakkor a börtön tekintettel lesz a fogyatékosságára, a pletykák szerint már el is kezdtek a számára készíteni egy akadálymentesített cellát. Most úgy tűnik, nem fellebbeznek az ítélet ellen.

Vége a karrierjének

A helyi jogrend értelmében tíz hónapot biztosan a rács mögött tölt Pistorius. Ha utána valóban háziőrizetbe kerül, elvben akár még indulhatna is a 2016-os riói olimpián. A BBC ugyanakkor kizárta ezt a lehetőséget, miután a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság úgy nyilatkozott neki, hogy semmilyen körülmények közt nem engednék rajthoz állni Pistoriust.

Várhatóan a börtönbüntetésének megfelelő, ötéves eltiltással sújtja majd az NPB is Pistoriust, aki 33 éves lesz, mire újra versenyezhetne. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Pistoriustól, a sportolótól végleg elbúcsúzhatunk.