Vágólapra másolva!
Az biztos, hogy mindenki jóval szorosabb csatát várt a női röplabda Magyar Kupa tavalyi győztese, a Fatum Nyíregyháza, és az ötszörös bajnoki címvédő Swietelsky-Békéscsaba között a döntőben. Aztán a Fatum gyakorlatilag erődemonstrációt tartott, az első szett elejét leszámítva uralta a finálét, és végül simán 3-0-ra győzött a BRSE ellen, így mind az öt eddigi 2018-19-es szezonbeli mérkőzésüket megnyerte, és ismét elhódította a kupát.

Egy héttel ezelőtt talán még beszélhettünk volna arról, hogy a Fatum-Nyíregyháza csapata lélektani előnnyel várjaa a Swietelsky-Békéscsaba elleni finálét, ugyanis a bajnokságban eddig négyből négyszer sikerült legyőznie az ötszörös bajnokot, ráadásul tavaly a Magyar Kupában döntőjében is Hollósy László csapata nyert. Azonban a BRSE szerdán történelmet írt Franciaországban azzal, hogy bejutott a CEV-kupa elődöntőjébe, így emelkedett hangulatban készülhetett a kupadöntőre, ráadásul egy kupadöntő természetesen más történet. Így hát abszolút felesleges is volt előzetes erőviszonyokról beszélni.

A mérkőzés előtt Jan De Brandt, a női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya, dr. Kovács Ferenc, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke, és Dobi Edina, a korábbi kiváló center jelképesen is megnyitották az online jegypénztárakat az augusztusi női Európa-bajnokságra, amelyet Budapesten is rendeznek.

A békéscsabai Szofija Medics pontjával indult a mérkőzés, amire azonnal válaszolt a Fatum, de a következő három pontot a BRSE szerezte. A Nyíregyháza nem akart lemaradni, zárkózott folyamatosan, 7-7-nél pedig Francesco Genesis nyitásaival először egyenlített, majd a vezetést is átvette.

Genesis Francesco (labdával) nyitásaival megalapozta a Fatum fordítását Forrás: Mudra László - Origo

7-5-ről lett 7-9, a csabaiak vezetőedzője, Bogdan Paul időt kért, de ezután Medics centertámadása a hálóban kötött ki, viszont egy kemény blokkal rögtön javított. A fiatal nyíregyházi átló, Varga Elizabet is megszerezte első pontját, tovább nőtt a Fatum előnye, 13-9-nél ismét időt kellett kérnie Bogdan Paulnak. Ezúttal sem sikerült kizökkentenie a Nyíregyházát, amely hatalmas mezőnymunkát végzett az első szettben.
Bodovics Hanna zsinórban szerzett két pontot a Békéscsabának, Hollósy László is kikérte első idejét, aminek meg is lett az eredménye, Bodovics outot nyitott. Tartotta négy pont körüli fórját a címvédő, Szanja Kalicsanyin is nyitott egy ászt, majd 24-17-nél hét játszmalabdához jutott a Nyíregyháza. Ezekből az első hármat hárította a BRSE (a másodikat is videobíró is megerősítette), Hollósy időt kért.

A negyediket is kivédekezte a Békéscsaba, de az ötödiknél az addig remekül szerváló Fábián Fanny outot nyitott, így a Fatum 25-21-re megnyerte az első játszmát.

Nikoleta Perovics ászával indult a második szett, de Kalicsanyin azonnal egyenlített centerből. Varga parádés szériába kezdett nyitásból, pillanatok alatt ellépett 7-3-ra a Nyíregyháza. Ebből hármat ledolgozott a Békéscsaba, de Brisebois remek ejtése megtörte a lendületüket. 12-9-es nyíregyházi vezetésnél Bogdan Paul időt kért, viszont így is lendületben maradt a címvédő. A szett második felében aztán érkezett egy fellángolás a Békéscsabától, egy pontra olvadt a Fatum előnye, de egyenlíteni egyszer sem tudott.

Varga Elizabet (3) óriásit játszott a második szettben Forrás: Mudra László - Origo

22-20-as nyíregyi vezetésnél Hollósy is időt kért, szorosnak ígérkezett a végjáték, majd Perovics nyitott ászt. Brisebois ismét pontosan ejtett, két játszmalabdához jutott a Fatum, és rögtön az elsőt kihasználta. 2-0-ra vezetett a címvédő, hatalmas javulás kellett a BRSE-től ahhoz, hogy ne érjen véget a következő szett után a kupadöntő.

Az látszott, hogy Hollósy László remekül felkészítette a csapatát, a Békéscsaba szinte minden pontért megszenvedett.

Kszenija Ivanovics ütötte hálóba a harmadik felvonás első labdáját, eleinte sok volt a hiba mindkét oldalon, egymásnak szerezték a pontokat a csapatok. Így is ellépett 8-4-re a Nyíregyháza, továbbra is rengeteget hibázott a BRSE, amely rendkívül dekoncentráltan játszott ekkor. A két csapat nyitásfogadása között zongorázni lehetett a különbséget, ami a pontokban is megmutatkozott, 16-9-nél teljesen kilátástalannak tűnt a Békéscsaba helyzete.

Tanja Matics (szemben) másodszor is legyőzte korábbi csapatát a kupadöntőben Forrás: Mudra László - Origo

A nyíregyházi szurkolók már ekkor elkezdtek ünnepelni, de a BRSE nem adta fel, négy pontra visszajött, Hollósy László időkéréssel válaszolt. 23-18-nál nagyon közel került a mérkőzés befejezéséhez a Nyíregyháza, de két ellentmondást nem tűrő ponttal faragott hátrányán a BRSE, Hollósy László időt kért. Ezután egy blokkal jelentkezett a Békéscsaba, majd egy challenge-et is megnyert, 23-22-re visszajött. A következő pontot viszont a Fatum nyerte, amivel két meccslabdához jutott, de Perovics hárította az elsőt.

A másodikat azonban kihasználta egy jó blokkal a Nyíregyháza, visszaverte az utolsó támadást, ami azt jelenti, hogy 3-0-ra győzött, és megvédte a címét a Magyar Kupában.

Végeredmény, női röplabda Magyar Kupa döntő:
Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza 0-3 (-21, -23, -23)

A bronzmérkőzésen a Vasas 3-0-ra győzött a Jászberény ellen.

Duplázott a Nyíregyháza a női röplabda Magyar Kupában Fotó: Mudra László - Origo

A Nyíregyháza legjobbjának választott liberó, Tóth Fruzsina szerint ismét megmutatták, mennyire erős a csapatuk:

A fiatal Varga Elizabet ismét a nyíregyháziak vezére volt:

"Egész héten erre a meccsre készültünk, betartottuk a megbeszélteket is pszichésen nagyon ott voltunk. Kicsit féltünk attól, ami velük történt tavaly, akkor ők nyertek ellenünk minden meccsen a bajnokságban, de miénk lett a kupa, nem volt szabad elbízni magunkat. Nagyon motivált, hogy a családom, a barátom és a szövetségi kapitány is itt volt a lelátón."

A BRSE csapatkapitánya, Tálas Zsuzsanna is a fejbeli különbséget emelte ki:

"Tompák voltunk fejben, nem tudtuk felvenni a ritmust. A Nyíregyháza mintha fejben egy másik dimenzióban játszott volna, mi meg csak mentünk az eredmény után. A játék egyik elemében sem tudtuk felvenni velük a harcot. Nem voltunk elég agresszívak, jobban is nyitottak, ha ott meg tudtuk volna őket fogni... de ott a ha, a sportban ez a legnagyobb baj."

Hollósy Lászó, a Nyíregyháza vezetőedzője örömittasan beszélt a fináléról:

De ha egy kicsit ott van bennük, hogy nem szeretnek ellenünk játszani, az egy kisebb faktor lehet, viszont maximum 1-2%, nincs nagyobb jelentősége. Óriási dolog, hogy sikerült nyerni, az pedig extra, hogy ilyen arányban.

Nyíregyházi örömünnep a díjátadás után Fotó: Mudra László - Origo

Egy ilyen bombaerős csapat ellen így játszani, az nem egyszerű. Rengeteget dolgozunk a háttérben, ki kell emelnem Oláh Levente statisztikust és Horváth András kollégámat, akikkel nagyon sokat elemzünk. Ez egy óriási sakkjátszma, ami arról szól, ki tudja jobban rákényszeríteni a másikra a saját akaratát, ma nekünk sikerült. Ki kell élveznünk ezt a sikert, de aztán koncentrálnunk kell a bajnokságra, szépen alázatosan, csendben tenni tovább a dolgunkat. A Békéscsabának és a Vasasnak is a bajnokság megnyerése a célja, szóval az is egy nehéz menet lesz."

Bogdan Paul, a Békéscsaba mestere szerint nem lehet mindent a sorozatterhelésre fogni:

Nem helyeztünk nyomást a Nyíregyházára. Mondhatni, hogy mumusunk lett a Fatum, ott van a fejekben, talán az előző négy eredmény is ott volt, de az összes közül a mai lett volna legfontosabb. Ezeket el kell felejteni, mert valószínűleg találkozunk velük a rájátszásban, el kell űzni ezt a rossz szellemet. Hinnünk kell magunkban, mert bizonyítottunk a héten is, hogy mire vagyunk képesek, és bízom is a lányokban. Nincs kétségem afelől, hogy ez a meccs nem fog megismétlődni."