Alszunk egyet és vasárnap nekiugrunk Tunéziának!

SZITA Zoltán
Herning, 2019. január 19. Szita Zoltán (elöl) a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Dánia – Magyarország mérkőzésen Herningben 2019. január 19-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott 25-22-re kikapott a társrendező Dániától az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokság herningi középdöntős körének első fordulójában. A találkozó után nyilatkozó játékosok szinte kivétel nélkül a küzdőszellemet emelték ki, valamint a mélyvízbe dobott fialatokat dicsérték.

"Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Herningből."

Egész biztos, hogy a vébé egyik legnagyobb kihívása volt a telt házas Jyske Bank Boxenben pályára lépni az addig öt meccsből ötöt nyerő, tizenötezer, végtelenségig fellelkesített és magabiztos hazai sikert váró szurkoló előtt. Ehhez képest a háromgólos vereség több mint tisztességesnek mondható, különösen annak fényében, hogy Yannick Green kapus, mit szépítsük, a szemünket kivédte.

"Jó meccset játszottunk, aminek a legfontosabb hozadéka az volt, hogy kiderült, a fiataljaink képesek ilyen körülmények között, ilyen nyomás alatt is helyt állni, bátran játszottak, nem ijedtek meg, le a kalappal előttük – kezdte értékelését az Origónak Vladan Matics szövetségi kapitány. A szakember szerint még szorosabb is lehetett volna az eredmény, ha Green nem védi ki számos ziccerünket. A világbajnokság talán legfontosabb meccse azonban majd vasárnap 18 órától jön Tunézia ellen, ahol "nincs mese, azt a meccset mindenhogy meg kell nyernünk, és akkor nagyon közel kerülünk a célunkhoz, amit szeretnénk elérni".

Juhász Ádám hatalmas küzdelemben a dán fallal Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A helyenként rendhagyó csapatfelállásról, hiszen volt, amikor a fiatal Juhász Ádám két oldalán az első, illetve a második meccsét játszó Szita Zoltán és Máthé Dominik kapta a labdákat.

"Így alakult... Én nagyon sajnálom, hogy Császár Gabi ilyen helyzetbe került, de muszáj voltunk így dönteni, mert Ádám tud irányítót és balszélsőt is játszani. De nagy öröm, hogy jönnek a fiatalok! Jön Ádám, Ligetvári Patrik, Bóka Bendegúz, Máthé Dominik és most Szita Zoltán, és jön majd Győri Mátyás is. Szem előtt kell tartanunk a magyar jövőt a csapatépítésnél, azt pedig nagyon jó volt látni, hogy lehet rájuk számítani."

Szita Zoltán remek bemutatkozására Nagy László is kitért. "Minden mindegy alapon szállt be a meccsbe, bátran, határozottan, és fontos volt, hogy bejöttek az első lövései, ráadásul védekezésben is megállta a helyét. Az utolsó tíz-tizenöt percben pedig a fiatalokkal támadásban és védekezésben is megálltuk a helyünket egy nagyon jó dán csapat ellen. Le a kalappal a fiatalok előtt, megmutatták, hogy helyük van a magyar válogatottban."

Nagy László (b) és a dán Mikkel Hansen a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Dánia – Magyarország mérkőzésen Herningben 2019. január 19-én. Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

A fiatalok játéka nem csak a távolabbi, hanem a nagyon is közeli jövőnek is szólt, hiszen létfontosságú volt, hogy vasárnap mindenki a lehető legfrissebb legyen.

"Tudatos döntés volt, hogy ennyit cserélünk. Figyelembe kell venni, hogy

De még fontosabb, hogy mit játszunk holnap, ezért volt fontos, hogy amennyire lehet, mindenki friss állapotban léphessen pályára."

A veszprémi klasszis szerint az is a mi malmunkra hajtotta a vizet, hogy a dánok sem törték össze magukat, öt-hatgólos előnynél kicsit belekényelmesedtek a meccsbe.

"Volt azért egy kis izgalom, ekkora csarnokban, ennyi néző előtt, ilyen hangulatban még soha nem játszottam – mondta az élete első vb-meccsén az olimpiai bajnok ellen öt gólt szerző Szita Zoltán, ki nem jött zavarba a körítéstől. – Ez is olyan meccs, mint a többi, és a pályán már nem foglalkozik az ember azzal, hogy első meccs vagy nem, fejben rá kell állni, és megoldani a feladatokat."

Szita Zoltán (elöl) a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Dánia – Magyarország mérkőzésen Herningben 2019. január 19-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A balatonfüredi átlövő elmondta, úgy álltak neki a meccsnek, hogy nyerni akarnak, de a dánok fejben talán jobban bírták a meccset, mint a rutintalan magyar fiatalok. Akik egyébként nagyon sok támogatást kapnak a keret "öregjeitől", akik "amolyan mentorként segítenek bennünket fiatalokat, ami nagyon jól esik nekünk."

Az újoncokat a mellettük szinte már rutinosnak számító Juhász Ádám irányította a mérkőzés túlnyomó részében, aki elmondta, örült neki, hogy a saját pozíciójában játszhatott.

és egy kicsit mintha frissebbnek is tűntünk volna. Kár a sok kimaradt ziccerért, bár úgy sejtem, ha közelebb tudtunk volna kerülni, biztos, hogy ők is megrázzák magukat."

Juhász is elmondta, határozott terv volt, hogy a kulcsjátékosok több pihenőt kapjanak, amiből most a fiatalok profitálhattak. Az egyébként nem durva mérkőzésen befújt tíz kiállításról elmondta, még meg kell szokniuk a játékosoknak az újfajta bírói felfogást, amivel próbálják a támadó játékosokat védeni.

"Mentünk utánuk becsülettel, a fiatalok pedig talán éppen azt a frissességet hozták magukkal, ami a korábbi meccsekről hiányzott, mondta a négy gólt szerző Bóka Bendegúz.

A Magyarország–Tunézia vb-középdöntős mérkőzés vasárnap 18 órakor kezdődik Herningben. A találkozót az Origo a szokott formában, szöveges élő tudósításban közvetíti.