Vágólapra másolva!
Svédország ellen zárja a dán-német közös rendezésű olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörét a magyar válogatott. Az eddig hibátlan skandinávok első ránézésre szinte verhetetlennek tűnnek, pedig már kétszer is közel álltak a vereséghez. A mieinknek nem is ők, hanem saját fáradtságuk lehet a legnagyobb ellenfelük.

Kiküldött munkatársunk jelenti Koppenhágából.

A szerdán Egyiptom ellen szó szerint kiharcolt 30-30-as döntetlennel az már biztossá vált, hogy a Csoknyai-Matics kettős által irányított csapat a legrosszabb esetben is a csoport második helyén jut tovább a herningi középdöntőbe. A Dánia kellős közepén elterülő kisvárosban sorra kerülő három mérkőzésen Dánia, Norvégia és Tunézia vár a mieinkre. De előbb még itt van egy harmadik skandináv csapat, a D csoportot hibátlan teljesítménnyel vezető Svédország. Az Eb-ezüstérmes csapat négyből négyet nyert,

de az első fordulóban Egyiptom (27-24) ellen, majd szerdán Katar (23-22) ellen is megszenvedett a két pontért.

Az látszott mindkét mérkőzésen, hogy égető szükség lesz a kimagasló kapusteljesítményre, ami az Egyiptom elleni meccsünket leszámítva rendben is volt, és kellene egy feszes védekezés, ami főleg gyors lábakat kíván a rettentően mozgékony svédekkel szemben. Négy meccsel a lábában azonban már mindenki fáradt, és az sem segít, hogy előbb az addig remek formában játszó Balogh Zsolt, majd Jamali Iman is kivált sérülés miatt a csapatból.

Jamali Iman góljaira már nem számíthat a magyar válogatott Forrás: MTI/Illyés Tibor

Előbbi még visszatérhet, utóbbira viszont műtét és hosszú rehabilitáció vár, miután elszakadt az elülső keresztszalagja. Az Egyiptom elleni mérkőzés után a játékosok közül szinte minden megkérdezett kitért rá, hogy egyre erősebben jelentkezik a fáradtság, amivel kezdeni kell valamit.

A svédeknek nincs ilyen problémájuk, legalábbis a Telekom Veszprém beállója, Andreas Nilsson így válaszolt az Origónak az esetleges fáradtságukat firtató kérdésre:

Izgatottan várom, hogy veszprémi csapattársaim ellen léphessek pályára, de szinte minden játékost ismerek a magyar válogatottból. Izgalmas meccs lesz, hiszen számunkra is fontos, hogy négy pontot vigyünk tovább, szóval győzni szeretnénk csütörtökön” – mondta a beálló, aki nem csinált belőle titkot, hogy éremért szeretnének játszani a világbajnokság utolsó napján.

Andreas Nilssonék bírják erővel a vébét Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

„Éppen emiatt lesz fontos a magyarok elleni meccs, hiszen négy ponttal komoly esélyünk marad, hogy elérjük az elődöntőt.”

A Katar ellen nem kis nehézségek árán megnyert mérkőzésről elmondta, hogy Danijel Saric, az ázsiai bajnokcsapat 41 éves kapusa szenzációsan védett. „Sok ziccert kihagytuk, de alapvetően rendben volt a játékunk. Nem adtunk ki mindent magunkból, maradt még bennünk tartalék” – „nyugtatott meg” mindenkit Nilsson, aki úgy érezheti, mintha hazai pályán játszana, hiszen a Royal Arenát a sárga-kékek minden meccsén megtöltik a szomszédból átruccanó svéd drukkerek.

„Valóban olyan, mintha hazai pályán lennénk, hiszen Svédország alig húsz percre van innen. Fantasztikus érzés így pályára lépni, nem is beszélve a himnuszunk alatti hangulatról. Felemelő.”

Mintha otthon lennének a sárgában úszó lelátók előtt Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ugyancsak felemelő lenne, ha el tudnánk kapni a svédeket, hiszen azzal a mieink is tisztában vannak, hogy nem mindegy, hány ponttal vágunk neki a középdöntőnek. Eggyel biztosan, miután délután Egyiptom 33-28-ra legyőzte Angolát, ezzel bebiztosította a harmadik helyet a csoportban. Ha tehát pontot vagy pontokat szerzünk a svédek ellen, akkor ez mindjárt kettőre vagy háromra hízhatna, amivel kiköveznénk az első hét közé vezető utat.

A Magyarország–Svédország csoportmérkőzést csütörtökön 20 óra 30 perces kezdéssel rendezik. A találkozót az Origo élő szöveges közvetítéssel kíséri.