Vágólapra másolva!
Meglehetősen rendhagyó, bár korántsem példátlan helyzetben várja a férfi kézilabda-világbajnokságon a Magyarország–Egyiptom találkozót David Davis. Az afrikai csapat szövetségi kapitánya a Telekom Veszprém vezetőedzője is, így saját játékosait a saját játékosai ellen készíti fel. Nagy ügyet nem csinál belőle, az Origónak legalábbis fülig érő szájjal beszélt erről a koppenhágai Royal Arénában az Argentína elleni győzelem után, amivel nyílttá tették a D csoportot két fordulóval a zárás előtt.

Kiküldött munkatársunk jelenti Koppenhágából.

Afrika második legjobb csapata – a kontinens legjobb címet Tunézia őrzi – egy Svédország elleni igen szűk, háromgólos (24-27) vereséggel kezdte, ami után mindenki arra számított, hogy Egyiptom komoly pályázó lesz a továbbjutást jelentő első három hely egyikére. A második fordulóban azonban váratlanul simán kikaptak (23-28) Katartól, és úgy álltak oda az Argentína elleni meccsre, hogy ha nem szereznek minimum egy pontot, akkor bizony marad az Elnök-kupa a világbajnokság második hetére. Ezek után a harmadik körben egy őrülten izgalmas és fordulatos meccsen két góllal (22-20) legyőzték Argentínát, amivel nem csupán a csoportot tették teljesen nyílttá, de saját maguk számára is megnyitották a lehetőséget továbbjutásra.

A vébé eddigi talán legizgalmasabb meccse volt:

Nem csoda hát, hogy az újságírók számára fenntartott úgynevezett vegyes zónába egy vígan mosolygó David Davis érkezett, aki több interjút adott magyar médiamunkásoknak, mint bárki másnak.

"Ma nagyon jól játszottunk, szinte mindent megvalósítottunk, amit elterveztünk. Elégedett vagyok a csapat teljesítményével! – vágott bele a meccs izgalmaitól még hallhatóan felpörgött állapotban a kubai születésű szakember. –

ezt-azt sikerült ugyan megvalósítanunk, de valójában kezdettől fogva rosszul játszottunk, nem csoda, hogy simán kikaptunk. Mára viszont összekaptuk magunkat, fejben erősek voltunk, tudtuk, hogy többet nem hibázhatunk."

Ami a magyar csapatot illeti, Davis persze rajtuk tartja a szemét, de, ahogy mondta, "mindenkit figyelünk, nem csak a magyarokat.

Ahogy a Veszprémnél, úgy a válogatottnál is a védelem hatékonyságát és a jó kapusteljesítményt emelte ki, mint olyan általános fokmérőt, ami meghatározza egy-egy csapat játékának a minőségét.

Így állnak most a dolgok:

"Mindig a védelem a siker kulcsa. Ha jól védekezik a csapat és van egy jó kapusteljesítmény, akkor nagy baj már nem lehet."

Az elmúlt három évben szinte végig két helyen dolgoztam, de élvezem a rám nehezedő nyomást, az adrenalint, illetve azt, hogy ezt át tudom adni a játékosaimnak" – válaszolta, amikor a világbajnokság "nagy színpadáról" kérdezték.

Fontos, hogy ön a mezőny összes többi szakvezetőjénél jobban ismeri a magyar játékosokat?
Valóban jobban ismerem a magyar játékosokat, mint mások, de ez korántsem olyan lényeges, mint azt gondolják – mondta az Origónak. – Persze tudom, hogy ki mit tud és szeret a legjobban csinálni a pályán, de nekünk elsősorban arra kell koncentrálnunk, hogy tudjuk őket megállítani szerdán.

Ez nyilván az önök titka, de mégis kíváncsiak lennénk rá, hogy melyek az egyiptomi csapat legveszélyesebb fegyverei?
Ezt természetesen nem fogom elmondani. Annyit azért elárulhatok, hogy még nem tudom pontosan ki milyen állapotban van, kiből mennyit vett ki az első három meccs. Leülünk a stábbal, videózunk, ki kell még elemeznünk alaposabban a magyar csapatot, és annak fényében megalkotni a mi taktikánkat.

David Davist nem csak Veszprémben veszik körül ismerős arcok Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Mit mondott a csapatának a Katar elleni vereség után, hogy alig 24 óra elteltével egy ilyen kiélezett mérkőzést meg tudtak nyerni Argentína ellen?
Azt mondta a fiúknak, hogy nem szabad sírni, keseregni, ugyanúgy, ahogy máskor nincs idő örülni, most nincs idő búslakodni. Fel kell állni, és folytatni tovább a munkát. Pontosan tudtuk, illetve tudja mindenki, hogy hét nap alatt öt nehéz mérkőzés vár ránk. Ahogy az egyiknek vége, mindegy, hogy mi történt, el kell felejteni, és máris a következőre találkozóra kell készülni.

Az argentinok elleni győzelmükkel a csoportkör legfontosabb fordulójává tették a negyedik játéknapot.
Igen, azt hiszem, ez így igaz. Tudtuk, hogy pontot, sőt inkább pontokat kell szereznünk, és azt is tudtuk, hogy képesek vagyunk az eddigieknél jobban játszani. Ma szinte minden rendben volt, legalábbis a tegnapinál jobban festettünk,

Ez egy világbajnokság, ahol egymást követik a nehezebbnél nehezebb meccsek, ezt kell minden játékosnak megértenie. Az egyiptomi kézilabdázók is profi játékosok, de nem olyan szinten, mint azok, akik hétről hétre a legerősebb bajnokságokban, vagy éppen a Bajnokok Ligájában játszanak. Ehhez képest nagyon is elégedett vagyok velük. Javulni persze mindenben lehet, támadhatnánk és védekezhetnénk is kicsit jobban, de mondom, összességében elégedett vagyok.

Még Egyiptom is odaérhet az olimpiai kvalifikációs tornát érő helyekre. Ez ott van a fejekben?
Persze, hogy ott van!

Az egész világbajnokság az olimpiáról szól,

mindenki azért van itt, hogy közelebb kerüljön Tokióhoz, mi is ezt szeretnénk. A többi sporthoz hasonlóan a kézilabdában is az olimpiaijelenti a csúcsot, amiért most mindenki kettőzött erővel harcol.

Személyesen önnek is a legnagyobb edzői siker lenne, ha sikerülne kivezetni Egyiptomot az olimpiára?
Természetesen! Óriási dolog lenne, ha Egyiptom kiharcolná a részvételt a játékokon. Amikor a szövetséggel leültünk tárgyalni, és azt mondták, hogy

Játékosként egyszer vehettem részt olimpián (Pekingben bronzérmes lett a spanyol válogatottal – a szerk.), ami fantasztikus élmény volt. Úgyhogy, ha csak lehetőségem van rá, szeretném újra átélni ezt az érzést.

Két csapatot, az egyiptomi válogatottat és a Telekom Veszprémet viszi, mindkettőt nagyjából öt hónapja. Nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot.
Igen, ezt jól látja. Az egyiptomi kerettel augusztusban kezdtem el dolgozni, és rengeteg munkát fektettem bele, sokat volt együtt a csapat, mindenkivel igyekeztem a lehető legtöbbet dolgozni.

Egy ilyen ajánlatra nem lehetett nemet mondani Forrás: http://telekomveszprem.hu

Aztán jött a veszprémi felkérés, elvállaltam a munkát, és megint az alapoktól kellett kezdenem mindent egy új helyen. Aztán jöttek a nagy meccsek, meg a stressz, de én ezt szeretem, ez a legjobb az edzői munkában, amikor dübörög az adrenalin. Szóval nehéz hónapok vannak mögöttem."

Szokott beszélni a magyar kollégákkal, a veszprémi játékosaival, amikor összefutnak a csarnokban?
Természetesen, mindig nagyon vidám pillanatok, amikor összefutunk akár itt, akár a csapatok szállodájában.

Előzetesen talán nem is gondolta, hogy éppen a mieink elleni meccs lesz mindkét csapat számára a legfontosabb csoportmérkőzés.
Így alakult, valóban, mit tegyünk? Fogalmam sincs, mi fog történni, csak az biztos, hogy mindkét csapatnak rendkívül fontos lesz ez a meccs. Majd szerdán meglátjuk, mi sül ki belőle.